Studenţii nu sunt interesaţi, însă unii sunt dispuşi să scoată din buzunare mici averi pentru a învăţa să călărească! Clubul de echitaţie al Universităţii de Ştiinţe Agricole este, acum, deschis pentru toată lumea.
Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului are club de echitaţie! Instituţia deţine opt cai, cărora li se adaugă încă doi, aflaţi în proprietatea antrenorului. Studenţii care au însă în programa şcolară cursuri de echitaţie dau foarte rar pe la grajduri, şi numai dacă în aduce profesorul. Asta, în condiţiile în care unii timişoreni plătesc sume frumoase pentru a putea merge să călărească sau să-şi înscrie copiii la astfel de cursuri.
Caii sunt în grija antrenorului Flavia Bochiş, dar şi a câtorva studente. Animalele sunt atât „material didactic” pentru studenţii de la facultăţile de medicină veterinară şi zootehnie, dar şi vedetele cursurilor de călărie ale Clubului Sportiv Agronomia. Staţiunea Didactică a USAB, proprietara cailor, are un teren de 10.000 de metri pătraţi pentru ca animalele să poată face mişcare. Numai în acest an, Flavia Bochiş şi eleva ei, Melinda Rusu, au câştigat şapte diplome, la cele şase concursuri la care au participat cu calul Neguţ. Aflată în primul an competiţional, iapa Vera a obţinut rezultate bune la Campionatele Naţionale de Sărituri peste Obstacole.
Preţurile pentru o lecţie de călărie sunt cuprinse între 30 lei, pentru copiii de 5-10 ani, şi 35 lei, pentru copiii mai mari de 10 ani şi adulţi. O şedinţă durează 30 de minute, pentru cei foarte mici, şi 45 de minute, pentru adulţi. Există, de asemenea, variante de abonament, care sunt mai ieftine. Părinţii trebuie însă să ştie că nu pot aduce la cursuri de călărie copii cu vârsta mai mică de 5 ani, deoarece acest sport are efecte negative asupra coloanei vertebrale. Lecţiile constau în deprinderea deplasării în pas, trap şi galop, întoarceri, opriri şi porniri. La început, antrenamentul este individual, la coardă, până când elevul învaţă să-şi coordoneze mişcările. Durata depinde de abilităţile individuale ale fiecăruia.
Întreţinerea unui cal nu este deloc ieftină. „Într-o pensiune sunt percepute sume între 100 şi 250 de euro pe lună. În aceşti bani intră cazarea, masa şi, eventual, mişcarea zilnică, dar fără antrenamente călare. La suma asta se adaugă tratamentele obligatorii, cum ar fi vaccinarea şi deparazitarea periodică, şi cele ocazionale, pentru colici şi accidentări. Potcovirea sau numai curăţarea copitei se fac la o lună şi jumătate şi costă între 60 şi 100 lei. Să nu mai vorbim de echipamentul necesar calului şi călăreţului, care costă cel puţin 5.000 lei”, spune antrenorul Flavia Bochiş.
Clubul a început demersurile pentru a obţine personalitate juridică, aşa cum cere federaţia de specialitate. Activitatea lui va fi mediatizată pe pagina de Internet a USAB, iar sportivii vor participa, în curând, la ultimul concurs organizat în acest an.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…