Categories: Klaus Vaterland

„Ma, Ghita”, dar „Dorin” nu mai zice nimic?

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008 a adus în presa locală o scenă de maxim dramatism, ceva în genul tragismului emisiunilor „Din dragoste” ale lui Mircea Radu,. Este vorba de reîntâlnirea simbolică dintre candidatul PDL la Camera Deputaţilor, Gheorghe Ciobanu, şi „Dorin”, foşti colegi care nu s-au mai văzut de 15 ani. Poate nu s-au văzut niciodată, dar să convenim că 15 este o cifră bună. Multă emoţie revărsată taman în paginile ziarelor. „Dorin”, om dintr-o bucată, i se adresa dlui Gheorghe Ciobanu cu „mă, Ghiţă” şi îi sugera viitorului parlamentar ca atunci când el, dl Ciobanu, va ridica o mână să voteze ceva important pentru ţară, să sune la „Dorin”, pentru a-i cere părerea. „Înainte să votezi, sună-mă pe mine şi întreabă-mă: «Mă, Dorine, crezi că legea asta se poate aplica acolo, la voi, la Primăria Deta»?”, instituţia în care „Dorin” lucra ca funcţionar cu carte de muncă. Au trecut mai bine de doi ani de atunci. Dl „Mă, Ghiţă” a fost ales deputat în circumscripţia Deta, Foeni, Uivar, Cenei şi câte altele localităţi pline de speranţă în înţelepciunea lui „Dorin”, pentru atunci când o suna din aula parlamentară dl Ciobanu să-l întrebe cât e de bună legea. De atunci, nimic. „Dorin” a fost înghiţit de uitare, a început criza, au scăzut salariile la bugetari, concedierile au curs râuri, nu intrăm în Schengen, dar „Dorin” se chinuie şi rabdă în circumscripţie.

Sincer să fiu, mă gândeam că „Dorin” este un personaj închipuit de dl Ciobanu, cu toţii au vorbit cu făpturi imaginare, chiar şi marele Barack Obama. Nimic mai greşit. Zilele trecute, mă duceam la mall să-mi cumpăr o trusă de scule şi de cine credeţi că dau la patinoar? Fireşte, „Dorin” era la coadă să închirieze o pereche de patine, căci e mare patinator, cel mai mare patinator din Deta, Soca şi Opatiţa. O făptură semeaţă, 1,65 m, cam 80 de kile. Ne vedem şi ne pupăm imediat. „Mă, Dorine!”, îi zic. El mi-o întoarce cu „mă, Ghiţă!”. Îi spun că nu sunt Ghiţă şi începem să vorbim despre viaţă. Nu mai lucrează la Primăria Deta, a fost dat afară cu ordonanţa, dar nu îi e pică pe guvernul României şi nici pe dl Gheorghe Ciobanu. Ba din contră. S-a apucat de contrabandă cu ţigări şi o duce infinit mai bine. L-am întrebat dacă a mai vorbit cu dl Ciobanu după savuroasa corespondenţă din campanie. Ruşinat, nu vrea să recunoască, dar mărturiseşte în cele din urmă că, după cum l-a sfătuit, deputatul Ciobanu l-a sunat pe „Dorin” când s-au discutat măsurile de înăsprire a luptei împotriva traficului de ţigări. „Cum i-am spus, chiar înainte să ridice mâna la vot, m-a sunat să mă întrebe dacă legea asta se poate aplica la noi, la Deta, la Moraviţa, pe toată graniţa cu sârbii. I-am zis cu ce mă ocup şi dau să-l rog: «Mă, Ghiţă, ce naiba…». Atunci el mi-a închis telefonul, de frică să nu fie ascultat”. A ajuns la rând la patine, dar n-a mai vrut să intre. Zice că mai bine merge să vadă Harry Potter la multiplex şi promite că de alegerile locale la Primăria Timişoara, în 2012, va relua corespondenţa cu amicul său, dacă dl Ciobanu se hotăreşte să candideze pentru funcţia de „Gheorghe Ciuhandu”. Atunci, „Dorin” va fi un bun prieten pe care dl. Ciobanu nu l-a mai văzut de 19 ani. O viaţă de om.

Nici nu mă despart bine de „Dorin” şi de cine credeţi că dau, îmbulzit la coadă la paşapoarte? N-o să vă vină să credeţi, de „Clubul prietenilor lui Gheorghe Ciobanu”. Nu i-am văzut de mult, dar tare m-am bucurat. Toţi opt erau bine, sănătoşi.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago