Categories: CulturaUltima ora

Timisoara citeste si face schimb de carti

Au citit şi s-au întâlnit pentru a-şi împărtăşi opiniile. Schimbul de cărţi de duminică după-amiază a adunat câteva zeci de persoane, multe dintre ele aflate la prima experienţă de acest gen.

Istoria schimbului de cărţi a început, la Timişoara, în 2007. Pasionaţii de lectură se întâlnesc lunar, într-un local din oraş, aproape de fiecare dată altul, aduc cărţi, împrumută şi schimbă idei despre autori sau opere. Se discută de toate, de la filosofie, la ultimele best-seller-uri. Noii veniţi spun că au aflat de pe Internet despre aceste întâlniri. „E un mediu foarte bun dacă vrei să te dezvolţi. Lucrul cel mai important este că aici vii şi discuţi despre cele cărţi, nu mai eşti pus în situaţia de a le alege orbeşte din librării”, explică Izabela Rotaru, o tânără de 20 de ani încântată de felul în care a ales să-şi petreacă după-amiaza de duminică.
Discuţia a început cu Michel Tournier şi volumul său, „Fecioara şi căpcăunul”, urmate de „Grimus”, debutul literar al lui Salman Rushdie. Oamenii vorbesc pe rând, nu se bagă unul peste altul, dar nici nu se sfiesc să-şi spună direct părerile despre volumele citite. Unele sunt geniale, altele sunt considerate plictisitoare. E loc pentru toată lumea şi toate gusturile literare. Pentru că nimic nu e la voia întâmplării, participanţii fac să circule, de la unul la altul, o listă pe care-şi notează datele de contact, numele volumelor oferite spre lectură şi al celor pe care şi le însuşesc temporar. „Cărţile se iau pentru o lună şi se returnează la următoarea întâlnire”, explică Andra Jebeleanu, organizatorul evenimentului, care este mecanismul de funcţionare. La prima întâlnire din acest an, una dintre cărţile care a căpătat, rapid, o listă de aşteptare a fost „Aventurile lui Habarnam”.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

7 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

8 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

9 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago