Categories: Sănătate

Colegiul Medicilor din Romania nu vrea plafon la retete

Colegiul Medicilor a trimis de mai multe ori Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate documente în care a demonstrat cu argumente legale de ce nu poate fi de acord cu prevederile contractului cadru care introduc plafoane „orientative” pentru prescripţia de medicamente în regim compensat şi gratuit.

„Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură, întrucât încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al medicilor. Nu există nicio raţiune pentru a introduce astfel de bugete atât timp cât decontarea de către CNAS se face la un preţ pe care CNAS îl stabileşte. Argumentul că românii consumă mai multe medicamente în prezent este greu de susţinut atunci când în acest domeniu România se află pe ultimul loc din ţările UE Europene”, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că intenţiile CNAS de a introduce plafoane de prescriere la medicii de familie sunt vechi de ani de zile şi că, acum, trebuie să reia argumentele pentru a evita impunerea acestei măsuri. CMR consideră astfel de reglementări ilegale şi imorale, limitând atât accesul pacienţilor la tratament, cât şi exercitarea liberă a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale. În plus, alocarea fondului pentru prescrierea medicamentelor în sistem compensat şi gratuit la medicul de familie ar încălca mai multe acte normative: Legea asigurărilor sociale de sănătate, Legea exercitării profesiei de medic, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, Legea malpraxisului, Codul de Deontologie Medicală şi Legea drepturilor pacienţilor.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

19 minute ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

50 de minute ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

16 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

17 ore ago