Categories: Economic

Au facultate, dar n-au loc de munca

Timişul se află pe locul al cincilea într-un top al judeţelor cu cei mai mulţi şomeri cu studii superioare. Acest clasament reflectă inflaţia de centre universitare fără acoperire în cererea din piaţa forţei de muncă. Prima poziţie e ocupată de Bucureşti.

Raportul privind şomerii cu studii superioare a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Capitala României, Bucureşti, conduce în mod firesc în topul şomerilor cu facultate. Surprinzătoare sunt însă locurile al doilea şi al treilea, ocupate de judeţele Hunedoara şi Dolj, cu 1.254, respectiv 1.248 de absolvenţi de studii superioare aflaţi în şomaj. Alte trei judeţe în care posesorii de diplome universitare nu-şi găsesc de lucru sunt Prahova (1.115 şomeri cu facultate), Braşov (1.077) şi Galaţi (1.050). Acestea rivalizează sau chiar depăşesc regiuni cu tradiţie în învăţământul universitar, cum ar fi Cluj, Timiş sau Iaşi. Raportul arată, de asemenea, că integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii se face, în cel mai fericit caz, la patru luni de la absolvire. Domeniile în care absolvenţii îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă sunt ştiinţele naturii, dreptul, ştiinţele exacte şi silvicultura. Facultăţile cu cel mai mic număr de absolvenţi care lucrează în specialitatea pentru care s-au pregătit sunt ştiinţele umaniste şi ştiinţele socio-politice. Numărul şomerilor la nivel naţional ajunge în prezent la 493.000 persoane, din care circa 30.000 au studii superioare. Topul judeţelor cu peste 1.000 de şomeri absolvenţi de facultate este: Bucureşti – 4.289; Hunedoara – 1.254; Dolj – 1.248; Cluj – 1.198; Timiş – 1.125; Prahova – 1.115; Braşov – 1.077; Galaţi – 1.050; Iaşi – 1.032; Argeş – 1.003.

Share
Published by
Vlad Stoian
Tags: facultatetop

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

3 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

6 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

6 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

9 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

9 ore ago