Categories: CulturaTimp liber

Virtuozitate japoneza si nu numai, in Wolfsberg

Dacă vreţi să vedeţi – şi mai ales să auziţi – cum se pot exprima perfect emoţiile fără urmă de cuvânt, vineri seară aveţi ocazia să faceţi asta. Hiromi Uehara, una dintre cele mai căutate pianiste ale momentului, vine, în premieră, la Gărâna, alături de alte două vedete ale jazzului mondial: bassistul Anthony Jackson şi tobarul Simon Phillips.

Programul celei de-a doua seri a festivalului de la Gărâna îi adduce în Poiana Lupului pe cei de la Frederika Krier Quartett, pe Hiromi feat. Anthony Jackson şi Simon Phillips, Food feat Christian Fennesz şi pe Mike Godoroja & The Blue Spirit. Frederika Krier este născută la Timişoara, dar e plecată de multă vreme în Germania, unde şi-a desăvârşit educaţia muzicală. Violonista locuieşte acum în America. Colaborarea ei cu Peter Meyer (vioară), Malte Tonissen (bass) şi Diego Pinera (tobe) a început în 2005, cei patru alegând de la bun început să cânte mai ales propriile compoziţii. Acestea împletesc ritmuri africane sau game indiene icu groove, jazz classic, free, world music sau muzică clasică.
Hiromi Uehara este o vedetă internaţională, pe care publicul se înghesuie s-o vadă oriunde ar cânta. Japoneza de 32 de ani este recunoscută pentru tehnica impecabilă, dar şi pentru energia pe care o transmite de pe scenă. Majoritatea pieselor care vor fi auzite în Poiana Lupului sunt de pe ultimul ei album, intitulat „Voices”. „Am numit acest album «Voices» pentru că eu cred că adevărata noastră voce este exprimată prin emoţiile noastre”, spune Hiromi. Faptul că Marius Giura a reuşit s-o aducă la Gărâna nu este decât o dovadă în plus că festivalul bănăţean este un brand recunoscut şi căutat în lumea jazzului. Cei care cunosc fenomentul spun că nu e deloc uşor s-o ai pe afiş pe Hiromi. De altfel, după Poiana Lupului, ea va pleca în Spania, la festivalul de jazz de la San Javier, unde va avea concerte două seri la rand. Parteneriatul dintre saxofonistul britanic Iaim Ballamy şi percuţionistul norvegian Thomas Stronen, în proiectul Food, nu e o întâmplare. Cei doi combină ingenios jazzul european tradiţional şi potenţa novatoare a şcolii norvegiene. Majoritatea pieselor prezentate vor fi de pe albumul „Quiet Inlet”, apărut chiar în acest an şi care i-a avut ca invitaţi Nils Petter Molvaer şi Christian Fennesz. Mike Godoroja & The Blue Spirit nu mai au nevoie de prezentare. Sunt cunoscuţi şi iubiţi pe scenele de gen din România, mai ales că niciun concert al lor nu seamănă cu altul.
Dacă mergeţi la Gărâna şi nu aveţi prieteni posesori de case de vacanţă în zonă, există şi alte variante de cazare. Pensiunile din Gărâna, Văliug, Trei Ape şi Crivaia sunt, aproape sigur rezervate, dar puteţi încerca la localnici. Cea mai pitorească variantă este cortul. Există o tabără special amenajată, peste drum de Poiana Lupului, dar puteţi monta corturi, contra cost, şi în curţile localnicilor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago