Categories: CulturaTimp liber

Virtuozitate japoneza si nu numai, in Wolfsberg

Dacă vreţi să vedeţi – şi mai ales să auziţi – cum se pot exprima perfect emoţiile fără urmă de cuvânt, vineri seară aveţi ocazia să faceţi asta. Hiromi Uehara, una dintre cele mai căutate pianiste ale momentului, vine, în premieră, la Gărâna, alături de alte două vedete ale jazzului mondial: bassistul Anthony Jackson şi tobarul Simon Phillips.

Programul celei de-a doua seri a festivalului de la Gărâna îi adduce în Poiana Lupului pe cei de la Frederika Krier Quartett, pe Hiromi feat. Anthony Jackson şi Simon Phillips, Food feat Christian Fennesz şi pe Mike Godoroja & The Blue Spirit. Frederika Krier este născută la Timişoara, dar e plecată de multă vreme în Germania, unde şi-a desăvârşit educaţia muzicală. Violonista locuieşte acum în America. Colaborarea ei cu Peter Meyer (vioară), Malte Tonissen (bass) şi Diego Pinera (tobe) a început în 2005, cei patru alegând de la bun început să cânte mai ales propriile compoziţii. Acestea împletesc ritmuri africane sau game indiene icu groove, jazz classic, free, world music sau muzică clasică.
Hiromi Uehara este o vedetă internaţională, pe care publicul se înghesuie s-o vadă oriunde ar cânta. Japoneza de 32 de ani este recunoscută pentru tehnica impecabilă, dar şi pentru energia pe care o transmite de pe scenă. Majoritatea pieselor care vor fi auzite în Poiana Lupului sunt de pe ultimul ei album, intitulat „Voices”. „Am numit acest album «Voices» pentru că eu cred că adevărata noastră voce este exprimată prin emoţiile noastre”, spune Hiromi. Faptul că Marius Giura a reuşit s-o aducă la Gărâna nu este decât o dovadă în plus că festivalul bănăţean este un brand recunoscut şi căutat în lumea jazzului. Cei care cunosc fenomentul spun că nu e deloc uşor s-o ai pe afiş pe Hiromi. De altfel, după Poiana Lupului, ea va pleca în Spania, la festivalul de jazz de la San Javier, unde va avea concerte două seri la rand. Parteneriatul dintre saxofonistul britanic Iaim Ballamy şi percuţionistul norvegian Thomas Stronen, în proiectul Food, nu e o întâmplare. Cei doi combină ingenios jazzul european tradiţional şi potenţa novatoare a şcolii norvegiene. Majoritatea pieselor prezentate vor fi de pe albumul „Quiet Inlet”, apărut chiar în acest an şi care i-a avut ca invitaţi Nils Petter Molvaer şi Christian Fennesz. Mike Godoroja & The Blue Spirit nu mai au nevoie de prezentare. Sunt cunoscuţi şi iubiţi pe scenele de gen din România, mai ales că niciun concert al lor nu seamănă cu altul.
Dacă mergeţi la Gărâna şi nu aveţi prieteni posesori de case de vacanţă în zonă, există şi alte variante de cazare. Pensiunile din Gărâna, Văliug, Trei Ape şi Crivaia sunt, aproape sigur rezervate, dar puteţi încerca la localnici. Cea mai pitorească variantă este cortul. Există o tabără special amenajată, peste drum de Poiana Lupului, dar puteţi monta corturi, contra cost, şi în curţile localnicilor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

8 minute ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

2 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

2 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

3 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

16 ore ago