Ambasadorul Siriei: „In strada au ramas cei foarte saraci şi tineri, pe care cei cu interese puternice i-au «prins» si le dau bani”

Ambasadorul Siriei la Bucureşti, Walid Othman, vorbeşte despre planul pus la punct de Statele Unite pentru destabilizarea ţării lui. Înaltul oficial explică revoluţia din ţara sa, realizată cu bani americani şi din partea unor oameni de afaceri arabi din străinătate, suprapusă pe un război mediatic în care imaginile vehiculate în presa străină s-au dovedit trucate, iar agenţii mari, cum este Reuters, au fost nevoite să îşi ceară scuze public pentru dezinformarea la care au participat. Criza din Siria, susţine diplomatul, s-a încheiat în proporţie de 80%, iar ceea ce se întâmplă în prezent sunt acţiuni alimentate de interese din afara graniţelor ţării.

Preşedintele Siriei, Bashar Al Assad, spune ca în spatele revoluţiei stă o coaliţie. Cine o formează?
Sunt mai multe planuri nu unul singur, mai multe chestiuni care se suprapun. Scopul lor nu este reformarea Siriei, ci politica externă a Siriei. Atunci când i se cere Siriei să renunţe la legătura cu „rezistenţa” din sudul Libanului şi din teritoriile palestiniene, sau la relaţia strategică pe care o are cu Iranul, şi să înceapă negocieri directe cu Israelul, proces numit „pacea din regiune”, este o atitudine nepatriotică, iar acest lucru nu a fost ascuns americanilor. Viceministrul american al Apărării a spus clar, la începutul lunii mai, că, dacă Siria vrea să îşi rezolve problemele interne, trebuie să şi le rezolve pe cele externe, pentru că sunt într-o relaţie.

Totuşi există o revoluţie siriană şi revendicări foarte precise ale protestatarilor.
În momentul începerii protestelor, în 15 martie, au fost solicitări generale. Dacă ne referim la categoriile sociale care au ieşit în stradă, vedem persoane care susţin regimul, persoane care au solicitări legate de societate în general, altele cu revendicări specifice unor anumite grupuri, mai sunt cei care nu au solicitări anume, dar au ieşit din casă din curiozitate, şi în final sunt cei din opoziţie. Aceste cinci componente reprezintă poporul sirian. Majoritatea solicitărilor sunt legate de reformă, iar ce au cerut erau drepturile lor.

Despre ce era vorba?
Oamenii au cerut ca Legea stării de urgenţă să fie anulată, ca şi Curtea pentru Securitatea Statului, să fie crescute salariile, combaterea corupţiei, locuri de muncă. Pentru aceste solicitări, cumulate în a două sau a treia săptămână de la formularea lor, au fost emise decrete ce au anulat Legea stării de urgenţă, desfiinţau CSS, a fost dat un decret ce permite organizarea de demonstraţii, salariile au crescut salariile cu 30% la unele categorii, la altele cu 25%, a fost stabilit un nivel de salariu pentru prima angajare, la 200 de dolari, au fost stabilite criterii pentru angajarea absolvenţilor de facultăţi şi s-au stabilizat locurile de muncă ale celor angajaţi temporar. Numai de aceste contracte temporare beneficiau 100.000 angajaţi. Acest grup de decrete a mulţumit marea parte a revoluţionarilor, care nu mai protestează. Cine a mai rămas în stradă? Au mai rămas dintre cei foarte săraci şi tineri ce pot fi descrişi ca analfabeţi, iar asta este foarte important, pentru că aceia care au interese puternice i-au „prins” şi le dau bani ca să rămână în stradă.

Cine sunt aceşti „finanţatori” ai revoltei ?
De exemplu, un om de afaceri sirian uşor de identificat, cu o firmă mare, căsătorit cu fiica lui Omar Karkur, mare comerciant din afara Siriei, a fost sunat de socrul său care voia să dea bani protestatarilor: „Îţi trimit camere de luat vederi, cartele pentru telefon pentru reţeaua Thuraya şi le vei da unor persoane pe care eu le trimit la tine”. Karkur i-a trimis ginerelui său 50 – 60.000 de dolari, în tranşe. Omul de afaceri a venit singur la autorităţi şi a predat banii, povestind tot. Pe aceleaşi principii au fost organizate toate protestele: s-a căutat să se incendieze instituţii, să se stea pe stradă în locuri anumite, să se provoace violenţe. S-au vizat agresiuni împotriva bunurilor publice şi instituţiilor de justiţie, s-a dat foc la documentele din anumite departamente ale Interpolului, s-au distrus doar dosare de corupţie pentru că aceia care au instrumentat acţiunile erau persoane cu antecedente, cu dosare cu decizii judecătoreşti pe care astfel au încercat să le facă pierdute. Sunt persoane care doreau să scape astfel de justiţie.

Atunci când preşedintele Siriei spune că în spatele revoluţiei este o coaliţie, se referă categoric la străini sau la oameni de afaceri cu interese ?
Este vorba şi de oameni de afaceri. Exemple sunt multe. Alt mare comerciant sirian a fost prins de forţele libaneze, deoarece făcea trafic de armament din Liban şi Siria. Există mărturii despre altul care a finanţat celula de rebeli din Daraa sau despre arme aduse din Arabia Saudită în tiruri încărcate cu covoare. Nu acuzăm nici guvernul Libanului, nici pe cel saudit. Este o situaţie ce va fi explicată ulterior. Sunt şi alte persoane care au facut trafic din Iordania, dar armamentul a fost confiscat cu ajutorul instituţiilor statului iordanian.
Cât despre implicarea Americii, lucrurile vorbesc de la sine. Există decizii ale Congresului SUA din 2006 privind finanţarea opoziţiei siriene. Cred că era vorba de şase milioane de dolari. Americanii au finanţat un post de radio ca să aibă acoperire. La asta se adaugă planul lui Bandar Bin Sultan, fostul ambasador al Arabiei Saudite în SUA, care ocupă acum funcţia de Secretar General al Consiliului Saudit de Securitate Naţională, de destabilizare a Siriei, stabilit încă din 2008 împreună cu americanii şi deconspirat recent de presă. Planul beneficiază de o finanţare de două miliarde de dolari, scopul fiind „să ia foc Siria”.

Cine a făcut până la urmă acest plan ? Implică el actualele revolte din Siria?
Da. Acesta este un alt aspect. Ca idee, era un plan american de intervenţie. Dacă în 2006 americanii interveneau cu sprijin financiar pentru opoziţia siriană, a ieşit în public, la o televiziune israeliană, fostul vicepreşedinte sirian aflat acum în opoziţie, Abdul Halim Khaddam, şi a spus că este o coordonare perfectă între opoziţie, printre care şi el, americani, plus unele state din UE. În întărirea acestui aspect vin şi declaraţiile unora dintre persoanele prinse, de exemplu un şef de celulă din orasul Banias, care a recunoscut că primea arme de la fostul vicepreşedinte al Siriei şi că exista o înţelegere cu Fraţii Musulmani, care anunţau părţile paticipante din Banias când să iasă în stradă şi ce să facă. Este ştiut că americanii sprijineau opoziţia din Siria.

Care este volumul de bani care au susţinut revoluţia, venit din America, în comparaţie cu banii puşi în joc de oponenţii din ţară, de opoziţia siriană?
Nu ştiu exact. Americanii alocau anual cinci sau şase milioane de dolari.

Până în momentul de faţă protestatarii nu au enunţat o formulă a statului sirian reformat?
Singurul model concret e al opoziţiei reale din afară. Cei din interior vor reformă, dar fiecare grupare vrea altceva, fiecare vrea să cadă regimul, dar nu dau alternativă. Fraţii Musulmani vor guvernare islamică, fostul vicepreşedinte vrea să devină un dictator.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Ahmad a spus: (martie 10th, 2012 at 20:43 )

Esti un Criminal.iar Romania trebuie sa te da afara.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top