Categories: Zâmbete amare

De ce este Robu impotent in fata tramvaielor electorale ale lui Ciuhandu

Cu puţin timp în urmă, Consiliul Local Timişoara a dat undă verde primăriei să se împrumute cu 50 de milioane de euro în vederea achiziţionării unor tramvaie. Banii vor fi returnaţi în 25 de ani, deci pe la mandatele X, XI ale primarului Gheorghe Ciuhandu. Dacă lucrurile merg bine – şi de ce nu ar merge? – în campania electorală de anul viitor, Ciuhandu le va arăta timişorenilor primul tramvai nou. Aşa cum, exact înainte de alegerile locale din 2008, au fost inaugurate, de vreo trei ori, o dată chiar cu concerte, troleibuzele aduse din Cehia. Câte tramvaie o să fie cumpărate cu 50 de milioane de euro nici că mai contează. Oricum, e clar că vor fi mult mai scumpe decât oriunde altundeva. Aşa cum au fost mai scumpe şi autobuzele, şi troleibuzele, şi altele. Asta fiindcă românii, iar timişorenii nu fac excepţie, nu au încă mentalitate de contribuabil şi se bucură dacă se mai face câte ceva. Exemplu clasic: într-un oraş dintr-o ţară normală în care s-ar fi dat bani publici pentru o echipa de fotbal, iar aceasta ar fi retrogradat pentru nereguli fiscale, contribuabilii ar fi făcut un scandal monstru, care fi mers poate până la greva fiscală. Nu contează la ce preţ, bine că se face ceva, că altfel se fură, sună însă resemnarea românilor.

Dar discuţia e alta, nu numărul de tramvaie care vor fi luate cu 50 de milioane de euro. Pot fi două, pot fi trei. Demersul executivului primăriei nu a primitr o reacţie puternică în consiliul local, în afara uneia extrem de palide din partea liberalilor. Care însă nu au votat împotrivă, ci s-au abţinut. În încercarea sa de-a ajunge primar al Timişoarei, Nicolae Robu are mâinile legate, cel puţin în privinţa unui aspect: situaţia de la RATT. Iar mai extins, vizavi de toate regiile şi societăţile municipalităţii. În urmă cu vreo doi ani, liberalii au făcut un lucru care nu s-a mai făcut niciodată nici la RATT, nici la vreo altă regie sau societate ale consiliului local. Respectiv, au politizat făţiş regia, prin înfiinţarea unui post de director adjunct, special pentru liberalul Ionuţ Nasleu, un ţuţăr personal al lui Robu. Şi asta într-o perioadă când mii de familii stăteau cu sabia lui Damocles deasupra capului, regia urmând să disponibilizeze 600 de angajaţi.

Deci, tocmai ei, liberalii, cu afaceri private, cu meserii liberale, au dat cep unei practici fără precedent: numirea unor politruci la conducerea regiilor. Evident, având mai multă experienţă, Ciuhandu i-a lăsat pe Robu şi pe liberali să-şi rupă gâtul cu acest demers. Iar o prostie ţi se întoarce, la un moment dat, înzecit în cap. Aşa cum i se întoarce acum lui Robu, care nu mai poate specula situaţia deloc fericită nici de la RATT, nici din alte regii. Nici nu mai discutăm despre „specialistul în tramvaie” pentru care Robu şi-a „buşit” spaţiul de manevră în privinţa regiilor. Fost ofiţer SRI, Nasleu a fost timp de vreun deceniu lider pe la PRM. Iar când ai purtat timp de zece ani mesajul lui Vadim Tudor, numai liberal nu poţi să fii. Nu mai contează nici câte voturi poate câştiga Robu, mai exact câte pierde de la liberalii autentici, de fiecare dată când se afişează public cu Nasleu. Fiindcă, poate o fi bun Nasleu ca organizator, aşa cum se spune, dar ,ca proaspăt lider de imagine al PNL şi al lui Robu, nu poate decât să-ţi gonească potenţialii votanţi. Iar cea mai mare problemă este că nici acum nu-şi dă demisia din funcţia de la RATT…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

50 de minute ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

56 de minute ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

O oră ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

3 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

4 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

4 ore ago