Categories: Social

Monica Cismas si-a gasit linistea la Fantanele, mama si bunica s-au dat in spectacol

Cât a trăit, n-a fost băgată în seamă decât de străini. După moarte, a oferit mamei şi bunicii prilejul de a jeli în public, în mijlocul altor străini, mişcaţi sincer de tragedia Monicăi Cismaş. Pe măsură ce trec zilele, ies la iveală amănunte neverosimile despre cea care i-a dat viaţă şi ar fi trebuit să aibă grijă de ea.

Internată în spital în octombrie 2010, Monica Cismaş a murit, vineri, la Spitalul Judeţean Arad. Timp de aproape un an, a refuzat să mănânce, iar trupul ei firav n-a putut duce mai mult. Marţi, fetiţa a fost înhumată în Fântânele, în judeţul Arad, de unde era tatăl ei vitreg. Sicriul a ajuns în sat luni seară. Curioşi, oamenii s-au perindat toată ziua pe la capela din cimitir. Copila de nici 12 ani era îmbrăcată în rochie de mireasă, iar cei care au ajuns lângă sicriu s-au uitat, miraţi, la cât era de slabă. Pe chipul alb ca varul i se aşternuse, pentru ultima oară, un zâmbet trist. A fost linişte până când au venit mama, Cristina Negrea, şi bunica, Rozalia Cismaş. Cea din urmă, care acum un an renunţa fără regrete la nepoata ei, a dat un adevărat spectacol. „Săraca de tine,. trezeşte-te, poate vine tati să te vadă”, striga femeia, fără să verse o lacrimă. Acest „tati” e, de fapt, soţul Cristinei Negrea, singurul căruia i-a păsat de copilă, pentru că. tatăl natural n-a recunoscut-o niciodată. În momentul în care din boxe s-au auzit acordurile marşului funebru, Rozalia Cismaş s-a prăbuşit la pământ, într-un leşin dramatic, care n-a reuşit decât să stârnească mânia sătenilor.
Dincolo de demonstraţia de durere a celor două femei, unchiul copilei a plâns din suflet. Nepotul lui, soţul Cristinei Negrea, a avut grijă de Monica de când aceasta era bebeluş şi a iubit-o ca pe propriul lui copil. Acum doi ani, a plecat să muncească. „Victor este în Italia. De când a aflat că fata a ajuns la spital, la Arad, a trimis săptămânal 100 de euro pentru ea. Banii îi trimitea Cristinei, nu ştiu ce făcea cu ei”, spune bărbatul. Medicii de la ATI îşi amintesc însă că mama n-a adus nimic la căpătâiul copilei. „Noi am strâns bani pentru tot ce era nevoie. Medicamentele erau asigurate de spital, dar pasta de dinţi, uleiul de corp, pamperşii, bananele sau iaurtul, toate au fost cumpărate de noi. Ne-a fost milă de fetiţa asta. Două luni a fost mama ei în vizită, dar nu stătea decât ziua. Noaptea pleca. Nu o dată am văzut-o, când terminam tura de noapte, pe la colţuri, fumând, sau în zone cunoscute pentru alt gen de servicii. Se împrumutase de bani de pe la toţi”, spune Anca Leviţchi, medicul care a fost de gardă vineri, în ziua în care Monica Cizmaş s-a stins.
Fetiţa a fost înmormântată la Fântânele din mila publică. Sicriul a fost donat de o asociaţie e pensionarilor, rochiţa a fost cumpărată de voluntarii de la un ONG; primăria a cumpărat coroanele, iar poliţiştii au discutat cu preotul.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

35 de minute ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

43 de minute ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

2 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

2 ore ago

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură…

2 ore ago