Categories: Economic

Se ingroasa gluma la Aeroportul Timisoara

Compania CarpatAir, care a reclamat comportamentul discreţionar al Aeroportului „Traian Vuia” Timişoara în relaţia cu operatorii de zbor, a avut câştig de cauză şi la Tribunalul Timiş. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a cerut explicaţii României pentru practicile aeroportului timişorean, care favorizează o anumită companie.

Ancheta Comisiei Europene declanşată în primăvară la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara a scos la iveală practici ilegale flagrante derulate de instituţie, care încalcă Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE). După patru luni de anchetă, concluziile Comisiei Europene sunt clare: aeroportul timişorean favorizează compania Wizz Air, o scuteşte de la plata a 2,6 milioane de euro, taxe aeroportuare şi, mai mult decât atât, îi face tarife preferenţiale. Aeroportul timişorean înregistrează pierderi, acestea fiind, în final, suportate de la bugetul statului. Reprezentanţii europeni cer lămuriri şi avertizează statul român că a încălcat bunele practici prezente în Tratatul de funcţionare al UE. Ancheta a început în luna mai, ca urmare a unei sesizări depuse la CE de CarpatAir, companie cu un hub la Timişoara, care operează peste 250 de zboruri regulate săptămânal, către 30 de destinaţii din şase ţări, cu 15 aeronave. CarpatAir a reclamat existenţa unui contract de marketing încheiat în 2008 între Aeroportul Timişoara şi compania Wizz Air, în urma căruia cel mai mare operator de curse low cost din Europa a beneficiat de scutiri de la plata taxelor aeroportuare, precum şi de reduceri suplimentare la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate. În paralel, CarpatAir a dat în judecată şi aeroportul, având câştig de cauză la Tribunalul Timiş. „Credem că atât Decizia Comisiei Europene, cât şi hotărârea Tribunalului Timiş vor crea premisele necesare eliminării distorsionării grave a competiţiei, care ne afectează nu doar pe noi, ci întreaga industrie a transportului aerian din România. Sperăm să fie restabilite condiţiile unei concurenţe loiale, astfel încât toţi operatorii să beneficieze de un tratament egal din partea AIT”, a declarat preşedintele Carpatair, Nicolae Petrov. Directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Cornel Sămărtinean, a declarat, la începutul scandalului, că toate tarifele practicate sunt publice şi că operatorii beneficiază de tratament egal. „Toţi operatorii au aceleaşi condiţii, nu sunt unii care au condiţii mai speciale decât alţii”, a afirmat, în luna mai, Sămărtinean în luna mai. Luni, acesta i-a băgat în şedinţă pe şefii aeroportului, pentru a vedea ce e de făcut.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

3 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

12 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago