Categories: Social

Joi e prima zi de recensamant

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi şi se va încheia la sfârşitul lunii octombrie. Este cea mai amplă operațiune de acest gen desfășurată după 1990. Dacă refuzați să răspundeți la întrebările recenzorilor, riscați amenzi usturătoare.

Peste 100.000 de recenzori vor bate, de joi, la uşile românilor. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se desfăşoară în perioada 20 – 31 octombrie. Primele date vor fi făcute publice la sfârşitul lunii ianuarie 2012. Chestionarele conţin informaţii despre fiecare persoană, despre locul de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Pentru prima dată românilor le va fi cerut şi Codul NumeriC Personal (CNP). Autorităţile susţin că datele vor fi folosite doar în scopuri statistice. Vor fi înregistrați toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au reşedinţa permanentă în România sau o reşedinţă temporară. La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, internatele şcolare, căminele studențești, căminele de nefamilişti, casele de copii, căminele pentru bătrâni, hotelurile, spitalele, sanatoriile, cabanele turistice. Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi înregistrate de recenzori pe baza informaţiilor primite inclusiv de la vecini, preot sau primărie. Pentru a nu avea surprize neplăcute, e bine să știți că aveți dreptul de a-i cere recenzorului să se legitimeze. Acesta va avea la el o mapă albastră cu însemnele recensământului, va purta pe reverul hainei o legitimaţie şi va avea la el cartea de identitate. Recenzorii nu vor intra în locuinţele dumneavoastră decât dacă le cereți acest lucru. Pentru situaţiile de urgenţă puteți apela 112. Pe de altă parte, dacă refuzați să răspundeți la întrebări, sunteți pasibili de amenzi care pot ajunge până la 5.000 de lei.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

15 minute ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

47 de minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

2 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

2 ore ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

4 ore ago