„Timisoara fara kitsch” sau Timisoara fara Ciuhandu?

Primăria Timișoara vrea ca, în 2020, municipiul nostru să fie desemnat „Capitală culturală europeană”. În acest sens, șefii s-au pregătit intens, și nu de azi, de ieri, ci de câțiva ani, pentru a da o nouă față orașului. O față mult mai arătoasă, care să se încadreze perfect în curentul artistic supramanelist, atât de drag celor din primărie. Ce mai, lucru nemțesc, după chipul germanofilului nostru primar, Gheorghe Ciuhandu. Astfel, dintr-un veche privată publică din Piața Operei s-a ridicat o mândrețe de construcție de sticlă, supranumită “Acvariul”. Ceva în stilul piramidei de sticlă de la Luvru. Construcția are principalul merit că obturează vizualizarea Muzeului Banatului dinspre Piața Operei. Un muzeu arhaic, fără nicio noimă și al naibii de plictisitor, care, pe deasupra, aparține și Consiliului Județean Timiş. Apoi, prin tot centrul Timișoarei s-a dat drumul la ridicarea unor bijuterii arhitecturale, îmbinând stilurile supra și neomanelistic. Clădiri cu turnulețe care se îndreaptă spre cer, simbolizând probabil simbioza omului cu viețuitoarele văzduhului, porumbei sau chiar ciori. Nu mai vorbim de clădirile din centrul istoric, lăsate anume de izbeliște pentru a se vedea zugrăveala de secole.
Iată însă că o mână de personalități din toate domeniile nu au gusturile atât de rafinate precum fanii din primărie ai Stanei Izbaşei şi ai lui Puiu Codreanu. Ei au lansat un proiect denumit „Timișoara fără kitsch”. Primul lucru vizat a fost chiar “Acvariul”, pe care nu-l consideră chiar un simbol al Timișoarei sau, mă rog, un simbol arhitectonic. Ca ei sunt mulți, foarte mulți timișoreni. Același grup a pus pe tapet demolarea construcției, un lucru destul de greu de realizat acum, din punct de vedere legal. Ceea ce frapează însă și acum este minciuna grosolană din jurul acestui caz. Prezent la discuții, viceprimarul Adrian Orza a spus că autorizația de construcție a fost dată de consiliul județean, lucru pe care îl tot fredonează și alți comentatori, cu sau fără bună știință. Ca lucrurile să fie clare: a existat, într-adevăr, o autorizație de construcție semnată de fostul președinte al CJ Timiș, Dan Ioan Șipoș, în 2004, într-o perioadă de șase luni când autorizațiile pentru obiective istorice au fost mutate de la primării la consiliile județene. Autorizația era expirată în momentul în care au demarat lucrările, iar autorizările erau din nou în curtea primăriei. Unde s-au făcut toate eforturile pentru legalizarea construcției, chiar prin presiuni la fostul arhitect-șef Radu Radoslav. Ca atare, construcția incipientă putea fi demolată din start, ea neavând autorizație de construcție. De altfel, la un moment dat, primarul a semnat, de ochii lumii, o dispoziție de demolare, care a ajuns însă la biroul care se ocupa de aceste chestiuni după două săptămâni! Exact perioada în care patronul construcției, Daniel Azgur, a fost ajutat, tot de cei din primărie, să-și rezolve problema în instanță. Același patron a primit aproape moca, adică la preț de garsonieră, întregul spațiu comercial din pasajul subteran din fața Operei.
Pentru ca lucrurile să fie și mai clare și s-o spunem pe-a dreaptă, toată tărășenia a avut un preț. Acesta a fost trecerea fostului consilier local Sergiu Știrbu de la PNL la PNȚCD, partidul primarului Ciuhandu. Știrbu, între timp decedat, concesionase pasajul subteran din fața Operei. Cu toate că n-a plătit chirie la primărie timp de mai mulți ani, în loc să fie dat afară din spațiu, a fost ajutat să-și găsească un cumpărător pentru afacere. Care oferea un preț mai mare doar dacă obținea și autorizația pentru ridicarea monstroasei clădiri. Sunt lucruri arhi-cunoscute în primărie și consiliul local, dar care nu se spun. Culmea, acum, și primăria ar vrea să demoleze construcția. În acest sens s-a pus problema cumpărării ei, la un preț între două și trei milioane de euro. Adică o adevărată „afacere bulgărească” pe banii contribuabililor. Care aduce al naibii de mult cu cea dintre primărie și Vișinel Stancu. Acestuia i s-a retrocedat (sic!) extrem de ușor clădirea care găzduiește Clinica de Oncologie, iar acum Stancu cere primăriei o chirie de câteva sute de mii de euro pe an. Că cam așa stau lucrurile în primăria condusă de Gheorghe Ciuhandu, un „om sărac și cinstit”, mai ceva ca Ion Iliescu!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

??? a spus: (decembrie 19th, 2011 at 13:22 )

Mai ramane deschisa intrebarea? Nu e evident? Fara Ciuhandu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pedelistul rozaliu a spus: (decembrie 19th, 2011 at 13:54 )

A doua afirmatie o implica pe prima. Nu e clar?

germanu a spus: (decembrie 19th, 2011 at 14:42 )

urat a mai ajuns si timisoara. dintr-un oras plin de viata a devenit un oras gri, in care oameni parca se prefac ca traiesc. nu e doar vina lui ciuhandu, dar face parte dintre cei responsabili pentru cum a ajuns timisoara. practic, orasul asta este croit dupa chipul si asemanarea domniei sale. el ponosit, cu costume roase de vreme, timisoara un oras la fel de ponosit cu case scorojite.

groparu a spus: (decembrie 19th, 2011 at 15:10 )

ma iontreb ce se va intampla daca va castiga din nou ciuhandu? ma gandesc ca tot el va fi cionsiderat vinovat pentru ca a indraznit sa castige. ciuhandu e expirat cu siguranta, dar contracandidatii lui sunt praf. nu stiu, poate robu ar avea ceva sanse, dar as vrea sa vad cu ce echipa ma va conduce pe mine, ca timisorean, domnul robu. vreau sa stiu daca echipa aia va fi mai onesta decat cea din cae fac parte culita, cojocari si ceilalti. pana atunci, griul va fi predominant in timisoara

Mos Craciun a spus: (decembrie 19th, 2011 at 15:52 )

Ciuhandu=kitsch….

Almajeanul a spus: (decembrie 19th, 2011 at 17:01 )

Foarte frumos articol,ce nu inteleg eu ,de ce nu se observa cat de hidoasa este cazarma u? Ce vad strainii din piata unirii,o cazarma hidoasa,nu nemaifiind vorba si ca este un real pericol public,pentru cei ce se incumeteaza a circula pe acele trotuare….Cine este proprietar? ? ? De ce nu se face nimic? Exista anumite legi? De ce nu se aplica?

timisoara a spus: (decembrie 19th, 2011 at 19:31 )

Domnul Daniel Azgur este prieten de famileie cu domnu Ciuhandu. S-au dat bani grei pentru ca acest domn Azgur sa primeasca autorizatie.
Domnul Ciuhandu sa faca bine sa prezinte autorizatia de constructie pe care a emis-o primaria Timisoara.
Si Orza se dezice de acest subiect. Primaria vrea sa demoleze constructia? de abia acuma cand se fac presiuni in mass-media? Domnul Ciuhandu trebuie sa isi asume ceea ce s-a intamplat si ceea ce se intampla in institutia condusa de dumnealui.

marius a spus: (decembrie 19th, 2011 at 19:44 )

Sub dinastia lui Ciuhandu Timisoara a ajuns din orasul florilor, capitala tiganilor. Timisoara a ramas mult in urma unor orase care pana nu de mult nu aveau termen de comparatie cu Timisoara.

gica a spus: (decembrie 19th, 2011 at 19:48 )

Lasti ca se ocupa incompetenta de Junie de dezvoltarea orasului.

balaurul a spus: (decembrie 19th, 2011 at 21:36 )

jos pntcd jos mafia

gheonoaia a spus: (decembrie 19th, 2011 at 21:39 )

din pacate pt voi, mai stati o tura de 4 ani pe bara.

adevar a spus: (decembrie 20th, 2011 at 00:49 )

minciuni dupa minciuni. clinica a fost cumparata de la o persoana privata, proprietarul de drept a vandut o la visinel, nu primaria.

dr death a spus: (decembrie 20th, 2011 at 12:00 )

Ciuhandu=groparul Timisoarei.A indatorat enorm orasul, vom avea de platit zeci de ani pentru niste realizari invizibile.
Nimeni nu mai vrea sa ne imprumute, creditele sunt toate cu restante la banci….vai si amar…..

Dan a spus: (decembrie 20th, 2011 at 16:55 )

Ciuhandu ar trebui sa dea audientele lui in palat tiganesc, chiar intr-un turn ca sa se vada ca are viziuni despre Timisoara, iar la poarta sa stea Cojocari si sa perceapa taxa pentru cetatenii care vin in audienta……….cine ce o fi vindut nu se stie dar aprobarile date pentru toate acestea – in sens urbanistic-….

@dan a spus: (decembrie 20th, 2011 at 18:56 )

ai vazut tu vreo autorizatie dane? sau asa crezi tu ca e? sau asa crezi ca trebuie sa fie? sau asa crezi ca ar fi bine sa fie?:)

footevant a spus: (decembrie 21st, 2011 at 10:34 )

Datorii peste datorii, incapabil sa le mai plateasca, acum vrea tramavaie de 3 (trei) milioane de euro bucata, ca sa aiba cu ce circula blatistii si aurolacii…….cat e spaga, Ciuhande, ca de Siemens se stei ca sunt mai mituitori!

zzz a spus: (decembrie 22nd, 2011 at 10:09 )

Sincer, pentru noi toti e mai important sa plece un primar si sa vina altul care face parte din aceeasi categorie?

Nu ar fi oare mai important ca cei care au incalcat legea si pierd (in buzunarele unora) banii contribuabililor sa fei trasi la raspundere?

Calcul simplu:

A. versiunea fara raspundere

– primar x (sau orice functionar o fi el) comite ilegalitati, se pierd niste bani publici in anumite buzunarele, primarul pleaca => buzunarele cuiva au ramas pline, primarul / functionarul este liber, linistit si fericit.

B. versiunea cu raspunderea

– primar x (sau orice functionar o fi el) comite ilegalitati, se pierd niste bani publici in anumite buzunarele, primarul este tras la raspundere si suporta prejudiciul (despagubiri, inchisoare) => anumite buzunare nu mia sunt asa de pline, primarul / functionarul ce ii ia locul celui ras la raspundere va avea mai multa responsabilitate in ceea ce face pentru ca poate sa sufere si el aceeasi tragere la raspundere.

Eu nu cred ca sunt atat de importante numele celor care ne fac rau ci este foarte important faptul ca nu este nimeni tras la raspundere.

Ia ganditi-va putin la ce am zis eu, voi timisoreni care ati facut revolutia in ’89 si care in prezent inghtiti tot mai multe galuste gratuite si pe care va satisface o mana de praf in ochi in timp ce dupa norul de praf cealalta mana va este in buzunare si isi bate joc de cultura voastra.

Nu mai militati atat pe denigrarea sau sustinerea unor nume, militati pentru valori si responsabilitate.

Mie imi e tot una ca din buzunarul meu fura persoana x sau y … eu tot furat raman 🙂

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top