Dancing House, sau „Ginger&Fred”, la Praga / FOTO

Praga nu este doar o destinație turistică, ci și o călătorie în timp care te poartă din secolul al XII-lea în Evul Mediu și înapoi. Străbătând Praga la pas se pot admira capodopere arhitecturale din toate timpurile. Fie că vorbim despre stilul gotic, baroc, art nouveau sau deconstructivismul post-modern, toate pot fi găsite de multe ori chiar la un loc.

Ca atitudine, se poate spune că Praga este o fostă capitală comunistă cu aspect occidental, un oraș slav cu spirit germanic, un oraș simplu, dar cu un aer aristocratic parizian. Sau pur şi simplu: Oraşul de Aur.

Revenind la arhitectură, unul dintre obiectivele cele mai căutate din Praga este Dancing House, o clădire numită și Dancing Building sau Ginger & Fred. Aceasta se află în central oraşului, pe malul Vltavei, la o aruncătură de băț de Teatrul Național și la zece minute de mers pe jos de Podul Carol. Clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect Frank Ghery, în colaborare cu arhitectul Vlado Milunic, pe locul unei clădiri istorice care a fost distrusă în timpul bombardamentelor din anul 1945. Parcela a fost curățată în 1960, clădirea a fost proiectată în 1992 și finalizată în 1996.

În ceea ce privește stilul architectural, Dancing House poate fi încadrată deconstructivismului modern, ceea ce a atras și numeroase critici având în vedere amplasamentul, întrucât aproape toate clădirile învecinate sunt în stilul baroc sau art nouveau.

Frank Ghery s-a inspirat de la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers și Fred Astaire, încercând să transfere eleganța dansatorilor în forma clădirii. Astfel, clădirea are două corpuri distincte: un turn de sticlă susținut de stâlpi de beton curbaţi, și un corp situat paralel cu albia râului, cu formă vălurită redată de rândurile de ferstre aliniate în mod neregulat.

Dancing House poate fi admirată cel mai bine de pe râul Vltava, întrucât poate fi zărită încă de departe, iar din această perspectivă se percepe cel mai bine eleganţa dansatorilor. Venind tot mai aproape, totul se desluşeşte treptat. În cele din urmă, corpul de clădire paralele cu albia râului poate fi observat în toată splendoarea sa, valurile Vltavei fiind practic transmise clădirii. Dancing House este astăzi una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume datorită designului ei unic și apare frecvent în diferite topuri cu cele mai interesante clădiri proiectate vreodată.

Călătoriile la Praga au mereu ceva iniţiatic, iar Oraşul de Aur ne poate învăţa mereu ceva nou. Din acest motiv, agenţia de turism Ultramarin vă invită, în această toamnă, să faceți o călătorie de neuitat în oraşul de pe malurile Vltavei.

Share
Published by
deBanat.ro
Tags: excursie

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

2 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

2 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

4 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

6 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

7 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

9 ore ago