Categories: Social

Se strange latul in jurul lui Paisie Lugojanul

Luni, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişora sunt chemaţi doi martori-cheie ai tunului tras pe bani europeni de Arhiepiscopia Timişoarei. Dacă se va dovedi că Paisie Lugojanul și camarila lui au furat banii europeni, ei pot ajunge direct după gratii.

Dosarul 390/P/12 supranumit „Şpagă din bani europeni” vizează articolul 264 cod penal – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pedeapsa este cuprinsă între șase luni şi trei ani de închisoare. „Grija” pentru banii europeni de care a dat dovadă Arhiepiscopia Timişoarei a atras după sine închiderea a 16 centre educaţional-sociale din întreaga tară. Cinci dintre ele erau în Timiș.

Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia avea ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara a și început declinul rapid al acestui proiect, care ar fi trebuit să se încheie în iulie 2013.

Arhiepiscopia Timişoarei a cerut 500 de lei lunar, „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor educaționale. Acum, oamenii au început să-şi primească banii înapoi din partea Arhiepiscopiei Timişoara, care încearcă să acopere urmele. Dosarul penal merge însă mai departe. Afacerea a fost gestionată de coordonatorii regionali de centre: preotul Alin Cuza, schimbat între timp, şi preotul Cristian Pavel. În spatele acestora a stat episcopul vicar al Timişoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns că „dijmuiau” fără jenă angajații, cei de la Arhipiscopia Timișoarei au decis să suspende și bursele micuților. În 11 luni, ei au „tras” 137.500 de lei din banii a 125 de copii amărâţi de la centrele din Timiş. Aceiaşi oameni au hotărât și să-i pună la dietă pe cei mici. Deși proiectul prevedea două mese pe zi, la centre se mânca o singură dată, pentru că aşa cereau coordonatorii de la arhiepiscopie.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

3 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

6 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

6 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

7 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

7 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

8 ore ago