Reportaj din Tara Sfanta: Palestinienii isi reconstruiesc tara si asteapta turisti romani la Biserica Nasterii Mantuitorului

În 2012, dacă pleci spre Țara Sfântă – și palestinienii își numesc la fel țara, pentru că aici s-a născut Nazarineanul – primești toate avertismentele posibile. Afli că e conflict. Că o vestă anti-glonț nu ar strica, că e periculos și că femeile au fața acoperită, într-o societate musulmană extremă. La fața locului găsești lucrurile total diferit: dacă faci abstracție de soldații înarmați, punctele de control israeliene și mașinile de război, descoperi o societate occidentalizată în care se construiește enorm, unde cele mai multe femei nu sunt îmbrobodite și unde ai conexiune wireless gratuită peste tot.

Ca să ajungi în teritoriile palestiniene, ai o primă întâlnire cu autoritățile israeliene, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. După ce obții viza în pașaport, mai trebuie doar să găsești un taximetrist de etnie musulmană, ca să ajungi în Ramallah. ”Șoferii noștri nu au permisiunea să intre acolo”, spune oficiantul firmei de taximetrie israelite din aeroport. Musulmanii spun că, de fapt, aceștia nu vor să treacă de punctele de control care delimitează teritoriile celor două țări.

Din mașină, peisajul arid, cu sol galben, pietre și vegetație uscată, e colorat din când în când de mașini de război sau soldați înarmați. Sunt din ambele tabere. La fiecare punct de control, soldații israelieni poartă arme mari.  E impresionat, pentru că niciunde în lume nu vezi așa ceva pe stradă. Soldații verifică pașapoarte, permise de trecere, acte de identitate. Pe unii musulmani nu îi lasă să treacă, fără explicații prea multe. Pe turiști îi întreabă ce vizitează.

Apoi apar zidurile. Seamănă cu zidul Berlinului, doar că varianta israeliano-palestiniană are propriile mesaje scrise cu grafitti. Plăci de beton înalte de trei metri, parcă sudate unele de altele, sparg în bucăți Palestina și delimitează zone de interes. În anumite porțiuni, zidurile sunt dublate în partea superioară de sârmă ghimpată. Sunt apariții stranii,  în mijlocul orașelor, izolează sate și complică viața celor care trăiesc într-o parte a zidurilor și lucrează dincolo de ele.

”Uneori, de la o zi la alta, soldații schimbă regulile de acces în Ierusalim. Știi că poți ajunge acolo cu un anume autobuz, din Ramallah, dar la punctul de control lucrurile se schimbă. Ești pus să cobori, să iei alt autobuz, să arăți actele de identitate de mai multe ori și să cumperi alt bilet de transport”, spune Mouna, o tânără de 34 de ani. Pentru că e palestiniancă, tânără și pentru că lucrează în Ministerul Sportului, nu are permisiunea să intre în Ierusalim. Nu poate explica de ce.

Marea revoluție imobiliară: bloc după bloc

Dacă faci abstracție de idei preconcepute, ziduri și soldați, realitatea bate orice previziune. Ramallah e o capitală în care se construiește la fiecare colț. Nu doar case, ci mai ales blocuri cu cel puțin șapte etaje. Senzația este ieșită din comun: în capitala odinioară cunoscută pentru conflictele armate, a început de doi ani o revoluție a arhitecților și constructorilor, care ocupă cu clădiri noi fiecare parcelă de pământ.

Dacă umbli prin țară, la fel găsești lucrurile în Tulkarm sau Bethleem. ”Populația  se stabilizează, iar palestinienii din diaspora încep să își investească banii aici, pentru că încep să simtă climatul de liniște pe străzi”, este de părere Jamal M. Said, guvernatorul în exercițiu din Tulkarn.

Comparativ cu anul 2000, în Palestina se trăiește radical mai bine, spun oamenii de aici. ”Chiar dacă pe străzi mai vezi poliție sau armată, țara e oarecum stabilă, punctele de verificare la frontieră s-au redus simțitor, iar investitorii au început să vină. În ultimii doi ani, lucrurile s-au schimbat. Până atunci, să te miști dintr-o parte în alta a Palestinei era foarte dificil. Am avut drumuri blocate.

Eu, ca să ajung de acasă la serviciu, am avut între patru și opt puncte de control. Am ajuns să circul cu permis medical și cu Ambulanța, ca să nu mai fiu oprit. Acum mișcarea în țară e ok, chiar dacă se mai întâmplă să fii oprit pentru că soldatului nu îi place fața ta”, spune Majeed M, Mansour.

Numai în ultimii doi ani, numărul investițiilor a crescut cu o treime. ”Cel mai mult se construiește, în ultimii trei ani s-au dat cu 30% mai multe autorizații de construcții. E adevărat, se și câștigă bine din imobiliare”, a mai explicat guvernatorul Jamal M. Said. Construcția unui bloc cu patru etaje costă aproximativ 150.000 de dolari. Apartamentele se vând cu 400 de dolari metrul pătrat, astfel că, din start, câștigul investitorului este mare, 100.000 de dolari la un bloc.

Dintr-un anume punct de vedere, viața e roz pentru palestinieni. Cei care lucrează în instituții ale statului au salarii rezonabile. Salariul unui medic începător e 1.000 de dolari. Funcționari publici câștigă și ei cel puțin 1.000 de dolari. Nu e de mirare că femeile s-au emancipat. E primul segment de populație în care vezi schimbarea. Nu poartă voal pe față, multe beau alcool în week-end-uri, nu se roagă la ore fixe și își cheltuie banii pe proceduri cosmetice de întreținere, pe  haine, pantofi și poșete. Au ajuns să facă maximum doi copii, iar întreținerea casei e sarcina soțului cu care trăiesc până la urmă în parteneriat de la egal la egal.

”M-am căsătorit la 28 de ani, am două fete și nu port voal chiar dacă femeile din familia soțului meu sunt foarte tradiționaliste. Dar este în regulă cum trăiesc, nu are nimeni o problemă că am decis să am o viață nereligioasă. Cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul liber cu prietenele, la cafea, sau merg la piscină. Am un serviciu, am multe lucruri de făcut, nu îmi permit mai mulți copii”, spune Razan Ahmad Beida, 35 de ani, funcționar pubic. Lamis, prietena ei cea mai bună și colegă de birou, mărturisește că bea alcool în week-end-uri când iese la discotecă, în timp ce savurează o țigară slim la cafea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Mosneagu' a spus: (decembrie 16th, 2012 at 21:02 )

Bravo Mircea Opris ….Ai prins bine…..Unghiul…..
Am fost de doua ori in pelerinaj in Tara Sfanta….Evreii civilizati si conditiile din partea evreiasca excelente…..Palestinienii – pe strazi te ia groaza mai ales seara…..Ca niste tigani…..Te fura pe fata…..Si tot ei pozeaza in victime…..
Sunt multe de zis, dar mai bine vorba lui Mircea……Sa nu zic….

Dana a spus: (decembrie 18th, 2012 at 23:48 )

Ca sa ajungi in „Palestina” nu ar trebui sa treci prin Israel? Este exclus, daca nu ai fost „retribuit” corespunzator pentru serviciile tale, sa nu observi marile diferente… Israelul este o tara moderna, inteligenta, pacifista, care are incorporata in esenta sa istoria acestor pamanturi asa cum chiar Biblia o atesta! Este imposibil sa nu vezi dezvoltarea tehnologica si orasele frumoase, sa nu observi oamenii luminosi care doar isi doresc o viata linistita… Cat despre partea cealalta, cum spunea Mircea, sa spunem, sa nu spunem?!

Marius a spus: (decembrie 18th, 2012 at 23:54 )

Interesant ca in aceasta miniunata excursie nu ai vorbit cu nici un israelian… Poate daca o faceai aflai despre atentatele teroriste, despre copiii israelieni ucisi, despre familiile evreiesti care isi plang rudele care au avut nesabuinta sa ia autobuzul, despre israelienii care au fost sfartecati cand au intrat in teritoriile palestiniene… In rest, e linistitor gandul ca femeile beau alcool in week-end!

Marius a spus: (decembrie 19th, 2012 at 00:23 )

de ce stergeti commenturile care nu va plac?! Scriam doar despre teroarea si distrugerea care a fost semanata de palestinieni in randul populatiei civile din Israel… Este corect ca oamenii sa stie acest lucru!!! Sa cunoasca adevarul despre copiii evrei ucisi in scoli si autobuze, de tinerii care au murit in cafenele si discoteci explodate….

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:13 )

Vine apocalipsa fratilor… mai ramane sa spuneti ca Fasia Gaza este Gradina Edenului…

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:30 )

Interesant e ca Mosneagu’ raspunde la un coment semnat Mircea Opris care nu mai apare… si nu inteleg de unde aceasta cenzura? Sau totul trebuie sa para roz in teritoriile palestiniene, unde alcoolul se serveste la colt de strada? Vai de sarmanele femei care le-ai deconspirat identitatea… Daca afla clericii religiosi ca trag la masea pe sub niqab naiba le-a luat…

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:34 )

My mistake, adica greseala mea pe limba lui Beckham… Am vazut si comentul lui Mircea Opris… Pai eu zic sa zici Mirceo ca altfel ne trezim ca toti romanii vor sa emigreze in Ramallah si cine ne mai lucreaza noua pamanturile?

dan a spus: (decembrie 19th, 2012 at 14:09 )

dar despre ordinarele crime facute de evrei nu spuneti nimic? sau le treceti la si altele? nu se pun. evreii pot omori in voie buna, ei au liber de la divinitate?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top