Trepte spre cer

Fiindcă treptele Catedralei Mitropolitane par să nu mai cadreze prea mult cu fețele tot mai simandicoase care trec pragul lăcașului de cult, șefii instituției au decis să le schimbe. Probabil că nu mitropolitul Nicolae a luat această hotărâre, dar cineva de prin jur, cu un foarte dezvoltat simț al esteticului, pare să fi fost deranjat de actualele trepte.

Iar cum banii sunt cea mai mică problemă pentru biserică – acolo nu contează criza – treptele catedralei vor costa 100.000 de euro. Nu, nu e nicio greșeală, aceasta este suma la care este cotată lucrarea. O halcă bună de sfidare, alta de bătaie de joc și niscaiva jaf pe deasupra au condus spre această impozantă sumă. Pentru niște amărâte de trepte, care nici măcar din aur nu sunt.

Jumătate din această sumă va veni de la municipalitate, o hotărâre de consiliu locală în acest sens fiind dată anul trecut. Primarul Nicolae Robu chiar s-a bucurat că poate fi atât de util bisericii, putând să îndrepte atâția bani spre niste trepte. Problema care se pune este cât de oportune sunt acele trepte. Chiar trebuiau să se facă acum? Enoriașii care urcă mai des treptele catedralei n-au observat probleme la ele… Nu mai vorbesc de perioada de criză prin care trecem. O criză economică pentru întreaga țară și morală, îndrăznesc să spun, pentru Biserica Ortodoxă.

Dacă toate cultele vin în întâmpinarea nevoilor enoriașilor în general și a sărmanilor în special, Biserica Ortodoxă a rămas încremenită în proiectul ei secular de-a se da bine numai cu mărimile zilei. Mărimi politice cu care, nu de puține ori, capi ai bisericii se înhăitează în scopuri pur materiale. Iar când se mai face un proiect social, apar sifonarii de fonduri, vezi cazul cu Paisie Lugojanul și banii europeni.

50.000 de euro nu sunt bani mulți pentru Primăria Timișoara, sunt chiar un mizilic. Dar nu știu dacă ei trebuiau îndreptați chiar spre o instituție care se lăfăie în bani. (Nu e un secret că Patriarhia Română este una dintre cele mai bogate firme din România.) Dovadă că-și pemite să ridice (și cu bani de la buget, e drept) o monstruozitate arhitectonică denumită Catedrala Neamului.

Dacă mai-marii Mitropoliei au chef să-și schimbe treptele de la catedrală, s-o facă din banii lor. Încă le miroase a sânge din decembrie 1989? Și încă o chestiune. Dl primar Robu vorbește de „încărcătura istorică” a treptelor. Care încărcătura? Dată de niște nesimțiți de popi care au închis ușile catedralei când era mai mare nevoie ca ele să fie deschise? Pentru unii, aceste trepte chiar au fost niște trepte spre cer, din cauza porților inchise. Iar acum unii dintre cei care au închis porțile cer bani să le înlocuiască. Ca alții/altul sunt/este prin parlament. Asta așa, de dragul „încărcăturii istorice”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

radu a spus: (aprilie 9th, 2013 at 23:15 )

Am calcat in 2006 pe treptele din gresie ale unui dom catolic german care in 2007 urma sa implineasca 1000 de ani de la constructie. Nu stiu daca treptele domului aveau 1000 de ani dar cateva sute aveau sigur. Erau in zona centrala atat de tocite si rotunjite de pasi si intemperii incat oamenii mai in varsta urcau mai pe margine unde treptele erau intr-o stare ceva mai buna. Fiecare pas pe acele trepte (nu sunt o persoana religioasa!) iti umplea constiinta de un amestec de respect si admiratie gandindu-te cati oameni, cu cate preocupari si nevoi au calcat acele trepte. O senzatie de conexiune cu istoria…aproape o calatorie in timp. Evident ca nimanui nu-i da prin cap sa le „renoveze” . Ar fi un sacrilegiu. Fara conotatie religioasa…ci doar cultural/istorica. NU se renoveaza…un simbol/ un monument…Eventual, cel mult, se restaureaza!!
La noi… ce valoare aveau treptele crapate si ciobite… pa care in urma cu 23 de ani si-au dat viata niste tineri „oarecare”…??? Evident ca, pentru conducatorii bisericii si ai orasului,…niciuna. Bucati de beton acolo…urate si sparte care trebuie schimbat cu ceva mult mai „valoros” . (sper ca noile trepte sa fie si pe masura de chicioase…)
Ce simbol al orasului mai este catedrala?? E frumoasa…(ma rog, depinde de gust) …dar care e simbolistica ei? Daca inclusiv cei care o au in grija nu dau doi bani pe valoarea simbolica si istorica???
Timisoara are nevoie de un simbol central mai bun decat o cladire de cullt religios …un simbol al inculturii si prostiei al duplicitatii ticaloase , al lasitatii marsave, al rusinii!!! (mi-ar fi rusine ca Timisorean sa povestesc unui strain ce se intampla in prezent cu treptele) Catedrala nu este..si realitatea o confirma, nu merita sa fie,..un simbol al orasului. Al Timisoarei de care suntem mandri, al Timisoarei multiculturale, multietnice, multiconfesionale, multitehnologice, multiuniversitare, si cu o istorie multinationala.
Propun (retoric si utopic…sunt constient), secularizarea cladirii si terenului…demolarea simbolului…, da …a catedralei, care nu ne face deloc cinste si construirea in loc , a unui adevarat simbol care sa reprezinte cu cinste nepatata orasul !
Amin! 🙂

radu a spus: (aprilie 9th, 2013 at 23:55 )

Si as mai adauga ceva. Acum se vede cati din conducatorii orasului sunt Timisoreni. Nu incep cu tirada banatanului mandru…impotriva viniturilor. NU. Nu neg ca -sau integrat, nu neg ca poate si probabil unii tin la acest oras care i-a adoptat. Dar acum se vede daca …SIMT ceva din spiritul orasului… Nu simt! Altfel nu ar fi dat cu atat nonsalatnta bani…fara sa-si puna nici macar un semn de intrebare!! Constiinta lor e curata… sincer si fara ipocrizie. De la revolutie si pana in prezent avem ce am votat si ce meritam dragi timisoreni! Simboluri reale ale orasului in ruina, pseudosimboluri peste tot. chitch si uratenie.
Hai cu luminitele de pe bega primare. Cireasa de pe tortul gretos al unei Timisoare din ce in ce mai straine de ea insasi.

Un neutru a spus: (aprilie 10th, 2013 at 16:47 )

Imi pare nespus de rau, de tine, Radule! E dreptul tau sa fii liber cugetator, faptul neindreptatindu-te sa arunci cu noroi in religie si reprezentantii ei, in lacasuri sfinte. Catedrala, construita in stil bizantin este pana la urma un simbol al culturii, arhitecturii…Toate divagatiile tale sunt ipocrizii, rautati emanate din eventuale frustrari. Pacat, mare pacat! Nici o problema, „prietenii”(cei din secta ta!) obs. ca te like-uiesc…

radu a spus: (aprilie 10th, 2013 at 17:28 )

Cred ca cei din „secta” mea sunt Timisoreni care iubesc spiritul Timisoarei inaintea convingerilor de orice fel. Iar ca Timisorean sunt indreptatit sa spun ce cred si ce simt. E si dreptul tau de altfel.
Dex : CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori.
De asa simbol (antivaloric si anti)cultural ne putem lipsi…multumesc!
In rest..atacul la persoana e cea mai buna decredibilizare a celor („neutre” …sic! ) spuse de tine… multumesc din nou. 🙂

alt " liber cugetător" a spus: (aprilie 10th, 2013 at 20:08 )

– Radule, mi-am permis delictul să te „like-uiesc”, chiar cu riscul ca unii „neutrii” să interpreteze că arunc cu noroi în reprezentanții religiei, dar nu pot să nu-mi amintesc că acele trepte sunt -simbolic- impregnate cu sângele nevinovat al unor naivi… No problem, le-am transformat în moloz, spre veșnică uitare…
P.S. Apropo de restaurare, nu știu dacă este adevărat că sute de tone de piatră cubică (granit, parcă) din vechiul pavaj al străzilor din zona istorică a orașului au luat drumul Vienei (șmen al vechii administrații) fiind înlocuite cu un asfalt mizerabil și borduri chinezești… poate e doar un mit urban, dar nu m-aș mira, alții știu să valorifice așa ceva…

radu a spus: (aprilie 11th, 2013 at 01:42 )

Multumesc! Welcome in secta. :))
Nu stiu nimic de pietrele cubice… e prima oara cand aud…dar…totul e posibil.
Ma intreb unde sunt revolutionarii care semnau pontajul iarna anului trecut in piata operei??? La cat erau de viteji atunci, acum ar trebui sa fie cu bucati din beregatile consilierilor locali + primar+ clerici – intre dinti! Mda treptele ..vor ajunge intr-un maidan…si vor fi stropite de dispretul autoritatilor si de… cainii comunitari. Asta meritam…asta avem.

LARISA a spus: (aprilie 11th, 2013 at 18:22 )

Sa nu se supere fetele bisericesti,dar cum poturca acle trepte persoanele in carucior ,cu dizabilitati?DE CE NU RESPECTATI MAI INTAI LEGEA,NU SINTETI IN STARE SA PUNETI O RAMPA ACOLO?Mai bine ati face o cantina sociala ca mor oamenii de foame…Tara arde si baba se piaptana.Rusine!

timisorean indraznet a spus: (aprilie 12th, 2013 at 15:03 )

Pacat, pacat, de sangele varsat!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției

Confruntat cu decizia deja luată în ședința coaliției PNL – PSD, de a-l impune pe candidatul PSD ca și reprezentant al coaliției în lupta pentru șefia CJT, Alin Nica mai are o ultimă speranță pentru ca decizia liberalilor timișeni să fie aplicată. El speră că Biroul Politic Național va întoarce decizia luată în ședința coaliției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Din rău în mai rău! SCM Poli, ameninţată cu retrogradarea directă

Nici revenirea antrenorului Pero Milosevic nu a creat „şocul” necesar la prim-divizionara de handbal SCM Poli, care pierde meci după meci. Alb-violeţii au fost învinşi într-un meci foarte important de HC Buzău, chiar pe teren propriu. SCM POLITEHNICA TIMIȘOARA – HC BUZĂU 27-31 (13-15) Arbitri: Doru Manea / Radu Iliescu Timișoara: Stojkovic, Lazăr – Sadoveac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din rău în mai rău! SCM Poli, ameninţată cu retrogradarea directă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Confruntat cu decizia deja luată în ședința coaliției PNL – PSD, de a-l impune pe candidatul PSD ca și reprezentant al coaliției în lupta pentru șefia CJT, Alin Nica mai are o ultimă speranță pentru ca decizia liberalilor timișeni să fie aplicată. El speră că Biroul Politic Național va întoarce decizia luată în ședința coaliției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției
Din primele informații ”transpirate” din ședința coaliției PSD – PNL, cele două partide au decis să aplice în Timiș soluția deja adoptată, cu un candidat comun, atât la Primăria Timișoara, oferit de PNL prin Nicolae Robu, dar și la șefia CJT, cu un candidat social-democrat. În concluzie, Alfred Simonis are liber în competiția în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rămâne cum am stabilit. Coaliția a decis să aibă candidați unici la locale: PNL la Primăria Timișoara, PSD la CJ Timiș
Mai multe unități de învățământ din Timiș vor primi microbuze electrice, acestea vor fi achiziționate cu fonduri europene, prin PNRR. Mijloacele de transport ecologice vor fi livrate până la finalul acestui an. Deocamdată nu se știe unde vor ajunge acestea. Contractul de finanțare privind achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi a fost semnat de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice, cu fonduri din PNRR, destinate județului Timiș
Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest
Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
O nouă recunoaștere pentru un cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara! Prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române și prorector al UPT responsabil cu cercetarea științifică, inovarea și transferul tehnologic, a primit vineri, 22 martie 2024, în cadrul unei ceremonii solemne, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, cea mai înaltă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoştere şi respect. Academicianul Liviu Marșavina, prorector al UPT, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca
Chiar dacă nici măcar nu a demarat perioada oficială de înscriere în cursa de obținere a mandatelor pe patru ani în urma alegerilor locale, candidatul independent Marian Vasile a stabilit deja cine îi vor fi contracandidați la alegerile pentru postul de primar al Timișoarei. El spune că vrea o dezbatere și are în vedere doar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marian Vasile a stabilit cine sunt unicii săi contracandidați la funcția de primar al Timișoarei. Robu și Fritz sunt chemați la discuții
Speranțele oficialilor prezenți vineri pe șantierul Centurii Sud a Timișoarei, ca proiectul centurii vest, ultima rămasă neîncepută, să meargă ca uns se împotmolesc deocamdată. Societatea ARL din Cluj, deținută de cei de la Strabag, care a licitat pentru proiectarea și execuția tronsonului de centură amintit, a contestat licitația lansată pe SEAP. Optimismul ministrului Transporturilor, Sorin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La licitația pentru Centura Vest Timișoara a fost depusă o contestație
În şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului din această seară se va lua, foarte probabil, decizia schimbării lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. Cele mai vehiculate nume pentru preluarea conducerii interimare a organizaţiei sunt Rareş Bogdan sau Dan Motreanu, ambii prim-vicepreşedinţi la nivel naţional. În această seară, după nenumărate amânări, Biroul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zi decisivă pentru PNL Timiş. Se aşteaptă debarcarea lui Alin Nica din poziţia de preşedinte. Posibil înlocuitor, Rareş Bogdan
Nici revenirea antrenorului Pero Milosevic nu a creat „şocul” necesar la prim-divizionara de handbal SCM Poli, care pierde meci după meci. Alb-violeţii au fost învinşi într-un meci foarte important de HC Buzău, chiar pe teren propriu. SCM POLITEHNICA TIMIȘOARA – HC BUZĂU 27-31 (13-15) Arbitri: Doru Manea / Radu Iliescu Timișoara: Stojkovic, Lazăr – Sadoveac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din rău în mai rău! SCM Poli, ameninţată cu retrogradarea directă
Top