Categories: Sport

La puscarie, mergeti la puscarie! La puscarieeeeeee!

Știrea zilei e că Gigi Becali, zis Jiji, zis, Latifundiaru’din Pipera, zis cum vreți voi să-i mai ziceți, a ajuns în sfârșit după gratii, în urma unui proces vizând afaceri ilegale cu terenuri. Că din ăia trei ani pe care-i are de executat va sta efectiv la bulău doar nu știu cât la sută (mai mult sau mai puțin de doi ani) are deja mai puțină importanță. Important e că va fi acolo. La pușcărie. Deși a încercat, cu o ultimă stratagemă disperată, să fugă din țară cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței. Cineva binevoitor, un preten al lui din justiție, bineînțeles, l-a avertizat mai mult ca sigur de decizia finală a completului de judecată. Tardiv, însă…

Da’ să nu credeți cumva că acolo vor merge și cei opt din dosarul transferurilor! Nuuuuu! Pentru că, după condamnarea lui Jiji, opinia publică și mass-media au tendința de a trece în plan secund o altă speță, mult mai importantă, rămasă în coadă de pește. Și anume, dosarul transferurilor ilegale. Caz în care sunt implicați nu mai puțin de opt grei din fotbalul românesc: frații Victor și Ioan Becali, Copos, Pădureanu, Nețoiu, Borcea, Meme și Gică Popescu. După patru ani, 57 de termene, 1.329 de zile de proces, dosarul de peste 20.000 de pagini se părea că a ajuns la final. Dar surpriză (sau nu?), Înalta Curte de Justiție a întors dosarul la Curtea de Apel. De ce? De frică? Au dispărut probe? Ce s-a întâmplat? Ei, aici e șpilul!

Cazul va fi rejudecat și, prin avocații și legăturile pe care le au în justiție, inculpații știu că dacă procesul se va întinde până la 1 februaruie anul viitor vor scăpa basma curată! Pentru că deși în vechiul Cod Penal înșelăciunea, de care sunt acuzați cei opt, era pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, în noul Cod penal, care va intra în vigoare la 1 februarie anul viitor, pentru această infracțiune se vor primi maximum cinci (!) ani de pușcărie!

Și, atenție, acum urmează partea de vis pentru acuzați!, pentru o astfel de pedeapsă, prescrierea ei intră în vigoare la cinci ani de la comiterea faptelor. Și, cum transferurile incriminate în dosar au avut loc în perioada 1999-2005, faptele respective vor fi prescrise la 1 februarie 2014! Adică nu mai sunt pedepsite cu închisoarea!

Ce înseamnă asta? Simplu! Toți cei opt vor scăpa! De tot! Adică nu vor face nici măcar o singură zi de pârnaie pentru acuzațiile care li se aduc în acest caz!

Bineînțeles, inculpații sunt mai viteji decât Burebista, Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare la un loc și spun că ei nu așteaptă prescrierea și că vor să-și demonstreze nevinovăția! Care nevinovăție? Probele există! Transferurile s-au făcut pe niște sume, dar alte sume au fost declarate autorităților. Ca cum ar fi:

1. Dulca (de la Rapid la Pohang, Coreea de Sud) – 600.000 de dolari (suma înregistrată – 120.000)
2. Arhire (de la Oțelul la Pohang, Coreea de Sud) – 700.000 (suma înregistrată – 150.000)
3. Contra (de la Dinamo la Alaves) – 1.800.000 (suma înregistrată – 800.000)
4. Ganea (de la Bistrița la Stuttgart) – 2.000.000 (suma înregistrată – 600.000)
5. Codrea (de la Dinamo la Genoa) – 2.650.000 (suma înregistrată – 70.000)
6. Cernat (de la Dinamo la Dinamo Kiev) – 1.000.000 (suma înregistrată – 500.000)
7. Mara (de la Dinamo la Alaves) – 1.200.000 (suma înregistrată – 1.000.000)
8. Mitea (de la Dinamo la Ajax) – 720.000 (suma înregistrată – 0)
9. Sînmărtean (de la Bistrița la Panathinaikos) – 600.000 (suma înregistrată – 300.000)
10. Bratu (de la Rapid la Galatasaray) – 2.750.000 (suma înregistrată – 1.000.000)
11. Alexa (de la Dinamo la Guoan, China) – 730.000 (suma încasată de Dinamo – 330.000, restul de 400.000 au mers ilegal la o terță parte implicată în transfer)
12. Mihalcea (de la Dinamo la Chunnam, Coreea de Sud) – 600.000 (suma încasată de Dinamo – 250.000, restul de 350.000 au mers illegal la o terță parte implicată în transfer).

Acestea sunt transferurile incriminate de oamenii legii. Adică astea sunt sumele. Care este, vorba unui mare filosof în viață. Primele sunt cele trecute în contabilitatea cluburilor unde au plecat respectivii fotbaliști, iar celelalte sunt cele care au fost declarate statului român de cei judecați în acest dosar. Simplu! Adică apare totul pe hârtie. Negru pe alb. Sau, mă rog, poate au scris cu albastru sau verde sau violet. Da’ apare scris acolo, în acte. Ce dovezi vă mai trebuie, domnilor judecători?

Vreți o concluzie? Nu vă pot oferi decât una tristă, poate o știți și voi: avem o țară frumoasă, păcat însă că-i locuită! Ne merităm țara, conducătorii și dubioșii care ne conduc! Și poate la pușcărie ar trebui să meargă și justiția română! Sau măcar o parte din ea! În rest, s-auzim de bine!

Share
Published by
Adrian Bulubasa

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

8 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

8 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

8 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

9 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

10 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

12 ore ago