Categories: Klaus Vaterland

Democratia, frana pentru Nicolae Robu

Am aflat zilele trecute din gura primarului Robu că pedeliștii din consiliul municipal nu vor ca timișorenii să aibă legume și fructe, părăsind ședința în momentul în care edilul șef a propus spre votare un set de proiecte de hotărâri nesupuse atenției aleșilor, conform regulilor administrației locale. Nu știu despre ce inițiativă a primarului este vorba, dar este revoltător ca un partid ca PDL să nu fie de acord ca eu, timișorean cu certificat de naștere, să am fructe și legume la mine în oraș. Păi e posibil așa ceva!? Nu-i destul că guvernarea Boc ne-a „nenorocit” timp de patru ani cât au fost ai lui Băse la putere, ne mai fac viața grea și acum, în opoziție?! Cât mai trebuie să-l suport eu pe Alin Popoviciu, dacă el nu vrea ca eu să am legume și fructe?

După jumătate de oră de înjurături la adresa lui Băsescu, Blaga, Udrea, Olteanu, Anastase, Ostaficiuc, Popoviciu, Sămărtinean și alți pedeliști m-am calmat și am observat că eu, de fapt, am legume și fructe. Ba chiar am prea multe. Pe firul logicii, am tras concluzia că dacă n-aveam fructe, PDL era de vină, iar dacă am fructe de mi se strică în frigider, cine naiba să fie de vină dacă nu tot PDL? Așa am mai pornit un val de sudălmi la adresa lui Băsescu, Blaga, Udrea, Olteanu, Anastase, Ostaficiuc, Popoviciu, Sămărtinean și alți pedeliști până am ajuns să mă întreb ce-a vrut primarul Robu să spună cu chestia că eu nu am fructe și legume din cauza PDL Timiș.

Primarul Robu și-a dat și dumnealui seama, după un mandat senatorial și un an în fruntea executivului municipal, că democrația costă, ba chiar este scumpă. Americanii au constatat treaba asta cu mulți ani în urmă și au șmecherit-o pe ici pe colo. În ciuda încălcării unor frumoase principii ale libertății de exprimare, al secretului corespondenței și alte bunătăți ale democrației, mulți cetățeni au acceptat compromisul de dragul securității pe un front tot mai mlăștinos al luptei cu terorismul. Dar ce facem dacă primarul Nicolae Robu vrea să negocieze democrația pentru lucruri mult mai banale? Dacă englezul te filmează în buzunarul chilotului, iar americanul îți înregistrează toate convorbirile telefonice sau electronice, de ce n-am face și noi rabat de la democrație pentru ca aleșii PDL să nu mai poată să se împotrivească aprovizionării populației cu legume și fructe?

Instinctele ușor autocratice ale primarului Robu l-au făcut pe edil să uite că atunci când nu i-a convenit ceva în viața parlamentară, opoziția USL a apelat la boicot, la fel cum au făcut-o cei trei consilieri locali PDL Timișoara când s-a pus problema votului unor proiecte propuse „peste rând” în plenul CLT. Una peste alta, n-am înțeles de ce vinovați pentru apocaliptica lipsă de legume și fructe a timișoreanului sunt cei trei consilieri PDL și nu absenții din legislativul municipal, care au făcut prin chiulul lor ca cvorumul să se apropie de limită. Sau de ce n-ar fi de vină aparatul funcționăresc al primărie, care (sanchi) nu apucă să redacteze hotărârile și să le bage în mapele aleșilor?

Categoric, e mult mai ușor să dăm vina pe PDL? Iată că opoziția este de vină la mai bine de un an de mandat USL pentru disfuncțiile din Primăria Timișoara. Atunci de ce să mai validăm hotărâri cu două treimi din numărul consilierilor locali aleși? La ce bune regulile și legile, când tu ai un gospodar de nestăvilit în fruntea urbei? Nu mai bine să decidă tot ce se face în orașul ăsta numai primarul Robu, direct din cabinetul său, fără mofturi din astea democratice? Bună întrebarea! Oare cu cine n-o să mai votez peste trei ani? Cu ăia de nu vor să am eu legume și fructe sau cu cei care se împiedică de lege?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

O oră ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

2 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

3 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

3 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

5 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

6 ore ago