„Vedere” de la Mamaia, de la Robu: „Achizitia de tramvaie nu e o prioritate”

Din vacanța de la Mamaia, chiar de pe plajă, primarul Nicolae Robu tastează de zor pe Facebook, răspunzându-le celor care, zilele trecute, se plângeau de starea jalnică a tramvaielor din Timișoara. „Locomotiva” USL spune că, momentan, achiziția unor mijloace moderne de transport nu este o prioritate.

Nicolae Robu primar (4)

„Dragă domnule primar, în zilele de vară, când la Timişoara temperatura aerului la soare trece de 40 de grade, în timp ce temperatura din tramvaie depăşeşte şi ea vreo 38 de grade, noi, prostimea care circulă cu donaţiile din Germania, ne uităm cu jind şi invidie spre Cluj-Napoca. Municipalitatea de pe Someş a achiziţionat tramvaie noi, a reabilitat mare parte din liniile de rulare. În timp ce la Cluj transportul este unul civilizat în tramvaie cu aer condiţionat şi scară joasă, la Timişoara ai ocazia să te simţi ca-n saună. Domnule primar, când aţi mers ultima dată cu un tramvai în Timişoara? Dacă nu vă mai amintiţi, vă invităm să o faceţi acum: luaţi tramvaiul 8 de la Gara Timişoara Nord şi mergeţi până la AEM, aşa, să spunem pe la ora 15”, îi scriau lui Nicolae Robu, pe Facebook, membrii comunității „Timișoara de altădată”.

Aflat sub umbreluță, la plajă, la Mamaia, Nicolae Robu le răspunde oamenilor chiar de pe telefonul mobil. Edilul e categoric: „și dacă aș fi declanșat procesul de achiziție de tramvaie în prima zi de mandat, până la ora actuală nu am fi putut avea niciun tramvai nou!”. În plus, la Cluj nu sunt decât două tramvaie, și acelea cumpărate pentru că, la momentul lansării licitației, Emil Boc era prim-ministru. Robu spune că, în prezent, „achiziția de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pt Timișoara”, fiindcă ar fi nevoie de minimum 30 de vehicule noi. Acestea costă între 45 și 60 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu-i are.

Acesta este textul integral al mesajului postat „de pe superba plajă a superbei stațiuni Mamaia”:

“Stimati utilizatori ai tramvaiului,
1. Apreciez preocuparea dv pt starea tramvaielor Timisoarei.

2. As fi apreciat-o si mai mult daca as fi putut-o remarca si de-a lungul multilor ani anteriori in care problema nu a fost rezolvata. Dar, dincolo de problema in sine -reala, fara-ndoiala-, este evident izul politic, chiar politicianist al demersului dv. Trecem, insa, peste asta.

3. Da, din pacate, timisorenii utilizatori ai tramvaiului trebuie sa suporte conditiile cumplite pe care le-ati descris dv. De ce?
a. Pentru ca si daca as fi declansat procesul de achizitie de tramvaie in prima zi se mandat, pana la ora actuala nu am fi putut avea niciun tramvai nou! La Cluj -daca tot va place sa elogiati Clujul, din motive strident de evidente- licitatia de achizitie a 12 tramvaie a fost lansata cand dl. Emil Boc era Prim Ministru, iar in prezent Clujul are abia 2 tramvaie noi -aratoase, e drept, dar… departe de ce mi-as dori eu pt Timisoara-.
b. Pt ca, o spun cu toata sinceritatea, achizitia de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pt Timisoara, inca. Si asta nu pt ca nu mi-ar placea mie sa fie, ci pt ca pur si simplu nu poate fi. Un tramvai nou costa minimum minimorum 1.5 milioane euro (dar mai degraba 2 milioane). In Timisoara avem la un moment dat pe traseu cca 60 tramvaie. O innoire cat de cat serioasa ar necesita macar 30 tramvaie noi. 30 tramvaie noi costa 45 – 60 milioane euro. Costul creditului aferent -pt ca, evident, nu dispunem de acesti bani- ar ridica totalul costurilor la 90-120 milioane euro, ceea ce doar un iresponsabil ar putea asuma.

4. Care este proiectul Robu privitor la tramvaie:
a. Reabilitarea radicala a 20 de tramvaie vechi, astfel incat acestea sa devina ca noi, avand totul nou, conceptual si fizic, in afara de partea de metal greu (sasiu-boghiuri), care se preteaza la reconditionare, fiind cea mai scumpa si avand durata de viata 100 de ani. Costul estimat al unei asemenea reabilitari este de cca 300 mii euro, costul exact rezultand prin licitatie. Caietul de sarcini tocmai s-a finaluzat, urmeaza publicarea sa pe SEAP.
b. Achizitia cu fonduri europene nerambursabile a cca 30-40 tramvaie noi, printr-un proiect pe exercitiul programatic 2014-2020 (conform informatiilor de care dispunem acum, se vor putea achizitiona tramvaie doar in cadrul unor proiecte complexe de reabilitare / extindere linii, in functie de nr de Km de linii reabilitate / create).

5. De ce am reorientat creditul perfectat de dl Ciuhandu cu Banca Mondiala-IFC:
In proiectul Robu pt Timisoara -proiect cu care am castigat alegerile obtinand peste 55 mii de voturi, sensibil mai multe decat USL, apropo se discutia cine pt cine a fost locomotiva-, prioritate absoluta o are realizarea / largirea de subpasaje, reabilitarea / largirea de carosabile si trotuare, managementul inteligent al traficului, reabilitarea centrului istoric, retehnologizarea COLTERM, etc. Si asta, pe cat posibil, cu fonduri europene nerambursabile. Toate aceste proiecte trebuie sustinute financiar in 2013-2014 cu multe zeci de milioane de euro avansate ca ele sa poata fi implementate, iar abia apoi banii vor putea fi rambursati, prin 2015. Ei, ca sa pot asigura aceste zeci de milioane de euro, am reorientat creditul de 25 milioane euro de la achizitia de tramvaie la sustinerea proiectelor europene si l-am suplimentat la 35 milioane euro. In lipsa acestei decizii, Primaria Timisoara ar fi ajuns ca celelalte titulare de proiecte din Romania si ca Romania in ansamblul ei, cu multe proiecte castigate si contractate si cu sub 10% implementate. Rata mica se absorbtie a fondurilor europene de catre Romania are drept cauza tocmai incapacitatea de sustinere financiara prealabila a proiectelor astfel incat ele sa poata fi implementate in conditiile si termenele asumate.

Cu respect,
Nicolae Robu
Primarul Timisoarei
(de pe superba plaja a superbei statiuni Mamaia)

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

psihopat a spus: (august 8th, 2013 at 16:52 )

Singura ta prioritate e sa te linga aplaudacii.
Ia zi-mi, cate tramvaie reabilitai din banii daruiti ACS-ului? cate gropi astupai? Cate adaposturi pentru cainii vagabonzi faceai? Cate piste de biciclete faceai? cate burieni taiai? cate parcuri curatai cu puscariasii care oricum se plictisesc? Pe cate fasii de pamant, de pe langa drumuri, plantai gazon sau flori? Cate studii ale calitatii aerului de langa Continental faceai? (ca aia iti arata studiile PLATITE de ei, facute de o firma din Ungaria!)

Incompetentule.

scolaru' 'ntarziat a spus: (august 8th, 2013 at 18:18 )

Multumim lu’ domnu Robu finca ne-o trimis vedere
Din Mamaia de la plaja mult noroc,multe bezele
Printre toate astea bune o avut si aplecare
Peste-o mare doleanta care pe popor il doare
Ii vorba de cirulate cu transportul in comun
Care prin orasu nostru ii,dar parca nu-i nicicum
De te sui intr-un vagon cand afara-i cald si soare
Inauntru-i un pic mai bine decat sub o clocitoare
Mai se face comparate cu orasu’ Cluj-Napoca
Ca acolo

scolaru' 'ntarziat a spus: (august 8th, 2013 at 18:51 )

Mai se face comparaţe cu oraşul Cluj_Napoca
Cum că domnu’ Boc ce face să fie-n pas cu „epoca”
Domn’ primar documentat zice că nu are cum
Că-s o mie de hartii care zac ani buni pe drum
Şi că pentru dansu acuma nu-i mare prioritate
Că mai sunt vreo cinşpe zile şi că vara-i pe plecate
Am propune noi soluţii pentru noile tranvaie
Să le pună d-alea eco ce-s cu apă şi cu paie
Alea au aerisire, mai puţină-i şi căldura
Plus că paralel ajută , paorii cu agricultura
Or mai fi in plus turişti care vin la „lumea veche”
Iar ‘mata vei fi in ţară un primar fără …..pereche

mihai a spus: (august 9th, 2013 at 11:48 )

dle primar va transmitem din superbul oras Timisoara ca nu trebuie sa va mai intoarceti. ne descurcam noi cumva.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Top