Samartinean voteaza impotriva proiectului Rosia Montana

Deputatul PDL Cornel Sămărtinean este categoric împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. El va vota împotrivă, în primul rând temându-se de efectele pe care cianura le va avea asupra mediului înconjurător. Până acum, trei parlamentari de Timiș au declarat public că nu susțin acest proiect.

Cornel Mircea Samartinean deputat PDL (5)

Roşia Montană este un proiect extrem de nociv din punct de vedere al mediului pentru România. El trebuie gândit foarte bine, dacă va fi pus în practică, deşi mă îndoiesc. Ca partid de dreapta, PDL susţine orice proiect pentru România, indiferent că este vorba de aur, gaze de şist sau alte industrii. În acelaşi timp nu ne putem bate joc de mediu, ne gândim la copiii noştri”, ne-a declarat deputatul PDL. Cornel Sămărtinean cere răbdare şi e convins că, în câţiva ani, inovaţiile tehnologice ne vor permite să extragem aur de la Roşia Montană fără a afecta mediul înconjurător. „Dacă încă nu avem tehnologia necesară şi siguranţă pentru a putea scoate aurul, este de preferat să aşteptăm. La evoluţiile tehnologice, probabil în câţiva ani va veni ceva mai bun care nu ar aduce atâtea prejudicii mediului. Aurul la Roşia e la suprafaţă, nu trebuie să depui mari eforturi, trebuie doar o tehnologie nepericuloasă. Este clar că acolo sunt elemente suplimentare pe care mulţi nu le ştim. E clar că sunt lucruri ascunse. Nicio firmă serioasă nu stă 15-18 ani fără să producă nimic dacă nu are un interes major”, mai spune Sămărtinean. Până acum, au anunțat că nu vor vota proiectul senatorul liberal Petru Ehegartner și deputatul conservator Maria Grapini.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Banateanul. a spus: (octombrie 14th, 2013 at 18:47 )

Felicitari dl. Deputat

Bojin Titu a spus: (octombrie 14th, 2013 at 23:53 )

S-a trezit prostanacu sa vorbeasca. Cei care exploateaza au tehnologia cea mai noua. Habar n-ai pe ce lume parlamentezi.
De fapt de candi pupi in dos echipa Bojin si Cristi Horea nu ma mir sa vrei la noi la usl!

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:23 )

Un domn de la mina Cătălina Monulesti mi-a trimis o scrisoare pe care o public integral. Are acest drept, la fel cum eu am dreptul să public in fotografia alăturată tăieturi din ziare care demonstrează că mina-muzeu a fost deschisă în vara anului trecut şi că în toamnă fusese deja vizitată potrivit RMGC de 2500 de turisti. Vă dau de asemenea şi o ştire de anul trecut de la B1, cu filmare în subteran şi tot tacâmul. Poate trăim în realităţi paralele, poate Roşia Montană e un fel de X Files în care adevărul e dincolo de noi. Mă bucur că Ponta i-a scos din mină unde este frig, este la fel ca într-o salină (12 grade temperatură constantă) dar tot n-am înţeles de ce trebuia să poarte premierul uniforma RMGC. Moise Guran

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:24 )

Stimate Domnule Moise Guran,
Mă numesc Călin David şi sunt unul dintre cei 33 de mineri din Roșia Montană care au protestat timp de 5 zile și 4 nopți în subteran pentru a ne face auziți.
Vă mulțumim că în emisiunile Dumneavoastră arătați interes pentru viața noastră, a celor din Roșia Montană.394037_109461522515255_182968949_n În același timp, tocmai pentru că arătați interes față de problemele de la Roșia Montană, suntem profund întristați de lipsa de înțelegere pe care ați arătat-o față de viața noastră aici, Dumneavoastră fiind un om cu multe posibilități de informare.
Trebuie să știți că trăind aici dintotdeauna din minerit, ne este greu să înțelegem toată împotrivirea care s-a abătut asupra mineritului, asupra locurilor noastre de muncă și asupra noastră din toate părțile.
Până când va fi posibil să veniți în Roșia Montană să stăm de vorbă și să vedeți la fața locului traiul nostru de zi cu zi, în legătură cu cele spuse de Dumneavoastră în timpul emisiunii din 16 septembrie – în care a fost invitat Domnul Prim Ministru Victor Ponta – dorim să lămurim următoarele lucruri:
Suntem mineri de subteran. Deși exploatarea de la Roșia va fi de suprafață (și a fost de suprafață începând din 1971) și minerii de suprafață tot mineri adevărați sunt. Dar noi în prezent suntem mineri de subteran in Mina Cătălina, în care ne-am blocat în semn de protest. Acesta este locul nostru de muncă; având experiență ca mineri de subteran, am fost angajați să ajutăm echipa de arheologie și pentru a lucra la redeschiderea galeriilor vechi surpate sau umplute cu material in totalitate, la întretinerea și amenajarea galeriei pregătite pentru vizitarea în viitor de către turiști.
Trebuie să știți că Mina Cătălina nu este în prezent un muzeu așa cum ați spus, este o galerie în care se lucreaza pentru a fi muzeu. Este o galerie cu conditii de subteran asemanatoare tuturor galeriilor miniere din țară. Echipamentul de protecție este obligatoriu de purtat. Ar trebui să știți că această galerie nu este deschisă în prezent pentru vizitare tocmai pentru ca este o galerie în care se lucrează.
Chiar dacă am primit apă și alimente, condițiile în care am stat timp de 4 nopți și 5 zile fac cat 1 lună de lucru în subteran, în frig, apă, noroi, nivel scăzut de oxigen, lumină slabă, unii dintre noi având probleme de sănătate; la acestea se adaugă lipsa condițiilor de igienă și, nu în ultimul rând, ci peste toate, lipsa celor dragi care ne așteptau îngrijorați la gura galeriei împreună cu miile de oameni din această parte a țării care s-au alăturat protestului nostru pentru că nu mai au răbdare de atâția ani de când se tot amână pornirea exploatării de la Roșia Montană.
Gândul la ei ne-a făcut să îndurăm toate suferințele și ne-a dat îndârjirea de a rezista: pentru că trebuie să știți că noi ne întrebam în fiecare zi: ce se va întâmpla cu noi și familiile noastre dacă nu vom avea de lucru?
Domnule Moise Guran, situația este pentru noi una de viață și de moarte, de aceea ne îndurerează faptul că protestul nostru este luat în râs.
Noi considerăm totuși că nu ați avut toate informațiile pentru a judeca situația noastră și condițiile în care a avut loc protestul; acum însă, pentru că aveți aceste informații, facem apel la buna dumneavoastră credință și vă rugăm să retrageți cele spuse dacă au fost fără intenție.
Vă așteptăm să veniți la Roșia Montană să veniți cu noi în galeria Catalina Monulesti, să înțelegeți cum muncim si traim, să înțelegeți de ce nu putem trăi fără un loc de muncă în minerit!
In numele celor 33 de mineri din Roșia Montană care au participat la protestul din mina Cătălina-Monulesti,
Cu stima,
CALIN DAVID

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:25 )

Victor Ponta și Moise Guran despre proiectul Roșia Montană, la TVR1

http://www.youtube.com/watch?v=bLHgKYoI7ws

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:37 )

Alte elemente privind istoricul RMGC[13][modificare]
La data de 4 septembrie 1995 a fost semnat un contract de cooperare între Regia Autonomă a Cuprului Deva (actuala Companie Națională a Cuprului, Aurului și Fierului „Minvest” – S.A. , Minvest in continuare) și Gabriel – pe atunci Starx Resources Ltd. (?) – pentru explorări în iazul de decantare de lângă Gura Roșiei.
Pe 28 mai 1996, compania Starx Resources Ltd., reactivată, încorporează compania Gabriel Resources Limited („Gabriel Jersey”) ; compania părinte, Starx Resources Ltd., a fost rebotezată „Gabriel Resources Ltd.” („Gabriel”) – simbol GBU pe bursa din Vancouver; președinte al Gabriel este Vasile Frank Timiș.
Pe 17 dec. 1996, Gabriel intră într-o înțelegere cu Gabriel Jersey. La adunarea generală extraordinară din 27 martie 1997, Gabriel a obținut acordul acționarilor pentru achiziționarea tuturor acțiunilor lui Gabriel Jersey.
Pe 11 aprilie 1997, Gabriel a scos 15.000.000 acțiuni pentru achiziționarea tuturor acțiunilor lui Gabriel Jersey. Ca rezultat, acționarii lui Gabriel Jersey care și-au vândut acțiunile au devenit acționarii majoritari ai lui Gabriel. Aceasta tranzacție, prin care controlul companiei părinte (Gabriel) trece la acționarii subsidiarei (Gabriel Jersey) este contabilizată ca o preluare inversă (reverse takeover).
Pe 7 iunie 1997, Gabriel a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, într-un Contract de încorporare și Articol de Asociere cu Regia Autonomă a Cuprului Deva („Regia Deva”) și trei acționari minoritari: CARTEL BAU – S.A., FORICON – S.A., COMAT TRADING – S.A., care au dus la formarea companiei mixte Euro Gold Resources S.A. („Euro Gold”) (actuala Rosia Montana Gold Corporation – RMGC); proprietățile incluse în înțelegerea „Romanian Properties” sunt Roșia Montana și Bucium. Gabriel a contribuit cu US$ 357.000 pentru capitalizarea inițială a lui Euro Gold. În ACTUL ADITIONAL Nr. 3/1998 al Euro Gold , se scrie: „ Regia se obligă, conform Legii Minelor, să obțină licențele de explorare și exploatare pentru perimetrele care fac obiectul acestei societăți. Regia se obligă să transfere societății aceste licențe de explorare, dezvoltare și exploatare în termen de 7 zile lucrătoare de la obținerea lor” (Mon. Of. Partea a IV-a, Nr. 3290/1998).
În 2000, se modifică denumirea societății din EURO GOLD RESOURCES – S.A. în ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION – S.A. (RMGC în continuare).[14

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:38 )

Istoricul RMGC[modificare]

În perioada 1997 – 2002, compania întreprinde explorări geologice, pentru determinarea cantității de minereu existent la Roșia Montană.
În anul 1999, RMGC obține licența de concesiune pentru exploatare nr. 47/ 1999[4], pentru exploatarea minereurilor de aur și argint din perimetrul Roșia Montană, licență obținută prin transfer de la Minvest SA Deva și nu prin licitație.
În 2000, cu finanțarea RMGC încep cercetările arheologice, cu participarea echipelor de specialiști de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și de la Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Național pentru evaluarea potențialului arheologic și arhitectural al Roșiei Montane. Până în prezent, compania a pus la dispoziția echipelor de cercetători circa 11 milioane USD [5].
Între 2002 – 2006 s-au elaborat studii de fezabilitate, inclusiv studii de condiții inițiale necesare Studiului de evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), una din etapele obligatorii pentru obținerea Autorizației de mediu, conform legii[6].
În perioada iunie 2002 – mai 2004 și octombrie 2006 – februarie 2008, RMGC achiziționează proprietăți în zona proiectului, pe baza unui Plan de acțiune pentru strămutare și relocare, acțiune benevolă a ambelor părți, conformă legislației românești și la standarde internaționale de responsabilitate în domeniu[7][8][9].
În mai 2006 RMGC depune la Ministerul Mediului Raportul la Studiul de Impact asupra Mediului, la care a lucrat o echipă de experți români și străini, iar între iulie – august 2006 au loc 16 consultări publice (14 în România și 2 în Ungaria) pentru EIM, pentru a prezenta publicului proiectul minier și a răspunde la întrebările oamenilor; în urma etapei de informare și consultare publică au rezultat 5600 de întrebări care au fost transmise către RMGC de către Ministerul Mediului în ianuarie 2007[10]. RMGC începe în iulie 2007 construcția cartierului de strămutare din Alba Iulia, Recea, pentru familiile din zona de dezvoltare a proiectului care au ales să se mute la oraș, urmând ca în mai 2009 să fie inaugurat cartierul Recea din Alba Iulia, unde se mută 125 de familii de roșieni.
În luna septembrie 2009 comuna Roșia Montană intră oficial în Cartea Recordurilor, ca fiind prima localitate din lume cu cei mai mulți oameni care au căutat simultan aur cu șaitrocul. Recordul, omologat de celebra organizație Guiness World Records, a fost înregistrat cu ocazia sărbătorii de Ziua Minerului, în 30 august 2009. Organizatorul principal al evenimentului a fost Primăria Roșia Montană, iar RMGC a acordat sprijin logistic și financiar.
De la începutul anului 2009, la biroul de resurse umane al RMGC s-au primit circa 1000 de cereri de angajare, de la oamenii din comunitate; în prezent, circa 80% dintre locuitorii comunei nu au un loc de muncă.
În prezent, Roșia Montană Gold Corporation are 450 angajați, dintre care 280 muncesc la Roșia Montană. 80% dintre angajați provin din zonele influențate de proiectul minier: Roșia Montană, Abrud, Câmpeni și împrejurimi

Sasha. a spus: (octombrie 15th, 2013 at 13:43 )
SUNTEM AICI a spus: (octombrie 16th, 2013 at 12:29 )

Daca „Rosia Montana” se tergiverseaza si NU se ia o decizie ferma in Parlament AZI,
ATUNCI CU ROSIA MONTANA USL ISI ACOPERA DESCENTRALIZAREA =IMPARTIREA CIOLANULUI CU NOI CU TOT .

(asupra careia USL s-a consfatuit aseara – probabil fiind O URGENTA???)

Ecologistii ar putea fi deci IN MOD IRONIC pacaliti sa joace tocmai rolul minerilor- la mineriadele din ’90,

adica protestele INTRETINUTE PRIN tergiversarea „Rosia Montana”, prin zarva gazelor de sist, prin alba-neagra sondelor de petrol la cutremure,…..

SA FIE FOLOSITE PENTRU A SUFOCA orice alta indignare pentru LUCRURI MULT MAI GRAVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deci ECOLOGISTI, INCOTRO ????????????????????????????????????????????????????????

Verde sau nu, craca ni se taie de sub picioare / Pana privim noi la cat de verde e, Romania ni se ia de sub nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*******citeste si da mai departe******

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top