Categories: Economic

Timisenii nu se tem de dinamita de la prospectiuni!

Avizele obţinute în 17 localităţi din Timiş pentru demararea unor acţiuni de prospectare seismică nu-i îngrijorează prea tare pe primari. Firma Prospecţiuni SA a luat legătura cu aceștia, explicându-le că acțiunile sale nu sunt periculoase, pentru că nu se caută gaze de şist. Lucrările vor începe în scurt timp, deşi, până acum, nu s-au realizat studii de impact asupra mediului înconjurător şi nici asupra comunităţii.

Cele 17 localităţi în jurul cărora se vor face prospecţiuni în Timiş sunt: Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Jebel. Conform estimărilor făcute de firma care va efectua prospecţiunile, în subteran ar fi aproximativ 50 de milioane de barili de petrol şi peste 13 miliarde de metri cubi de gaz. Lucrările de prospecţiune seismică, care vor dura cel mult trei luni, vor fi realizate de Prospecţiuni SA, pentru compania australiană ADX Energy.

„Au venit la noi pe ideea că fac nişte prospecţiuni geologice, pentru a depista dacă există hidrocarburi. Nu era vorba de gaze de şist şi nici de explozii, ce tot aud în ultima vreme. Nimeni nu ne-a explicat ceva despre o exploatare. La noi, oamenii nu sunt speriaţi. Eu mă întreb însă cum vor face prospecţiunile pe terenurile private ale oamenilor”, ne-a spus Sabin Bociu, primarul Jebelului.

„Ne-au arătat un plan pe unde vor trece. Majoritatea se vor face în zona noastră în afara trenurilor intravilane. E vorba de terenurile unor societăţi sau terenuri private ale oamenilor. Au obţinut deja aprobare de la mai multe societăţi. Eu am înţeles ideea că statul trebuie să-şi contoleze bogăţiile subsolului. La CJ ne-au explicat că nu se caută gaze de şist, ci petrol. Încă de anul trecut au venit la noi. Până nu ne-am edificat, nu am dat aprobare. Au venit cu autorizaţia de la CJT. Ce puteam face noi după ce CJ a emis avizele? Nouă nu ne este frică de dinamită. Am avut patru depozite de pe vremea fostului IPG de stat. În toate era depozitată dinamită şi nu s-a întâmplat nimic”, spune Ilie Todaşcă, primarul din Săcălaz.

„Au venit şi au discutat cu mine, dar le-am spus clar că trebuie să discute cu proprietarii de trenuri. Au făcut ceva înţelegeri cu firmele care arenedează terenurile în comună, dar încă nu s-a început nimic. Am înţeles că au autoriztaţie de la CJ, Serviciul urbanism, pentru a face prospecţiuni pentru petrol, nu pentru gaze de şist. Probabil când vor începe ne vor anunţa şi pe noi. Oamenii ar fi liniştiţi dacă ar fi vorba doar de petrol. Nu mi s-au dat detalii suplimentare”, afirmă Ioan Sima, edilul din Cărpiniş.

Nu ne-au explicat nimic. Au zis că vor doar să vadă ce resurse avem în subteran şi am fost de acord să înceapă studiul. Nu am discutat nimic de explozibili sau altceva. Este o chestie care trebuie să treacă prin consiliul local, trebuie discutată, nu se poate lua o decizie peste noapte. A fost doar o discuţie informală. Mă gândesc că trebuie să le dăm acordul pentru a începe prospecţiunile”, ne-a declarat Claudiu Coman, primarul de Sânandrei.

Recent, deputatul PSD Cătălin Tiuch a criticat poziţia autorităţilor locale, în cazul viitoarelor prospecţiuni afimând că primarii „au adoptat politica struţului”. Firma care va face prospecțiunile a anunțat că, înainte de începe efectiv munca, va contacta primăriile, iar apoi, proprietarii de terenuri. Aceștia își primesc banii în cel mult patru săptămâni de când angajații care fac prospecțiunile intră pe pământul lor.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago