Categories: Cultura

Convocati de Robu, politicienii au semnat, in spatele usilor inchise, ca sustin Timisoara

Pentru a fi sigur că eventualele schimbări din administrație nu vor afecta candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, primarul Nicolae Robu a convocat liderii politici locali la o discuție, în urma căreia a fost semnată o declarație de susținere. Întâlnirea s-a ținut în spatele ușilor închise, pentru că „așa se poartă discuțiile de acest gen”.

Cei prezenți la discuția desfășurată în cabinetul primarului Nicolae Robu au semnat, după aproximativ o oră și jumătate, un document prin care s-au angajat să susţină candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, în ciuda oricăror divergențe de natură politică. Actul a fost semnat de Lucian Căldăraru (Forumul Revoluţiei), Karl Singer (Forumul Democrat German), Laurenţiu Ştefănescu (Forţa Civică), Bogdan Alexandru Popa (Noua Dreaptă), Constantin Ostaficiuc şi Marin Popescu (Partidul Democrat Liberal), Nicolae Robu şi Dan Diaconu (Partidul Naţional Liberal), Adrian Orza şi Valentin Moldovan (PNŢCD), Titu Bojin (Partidul Social Democrat), Vasile Dimitrescu (Partidul România Mare), Adrian Diaconu (Partidul Poporului Dan Diaconescu), Alexandru Barbu (Partida Romilor), Molnar Zsolt şi Halasz Francisc (UDMR), Ştefan Zablatosche Velciov (Uniunea Bulgară din Banat), Gheorghe Hleba (Uniunea Ucrainienilor din România) şi Slavomir Gvozdenovici (Uniunea Sârbilor din România).

În urma discuției nu s-a stabilit nimic concret, pentru că, susține Nicolae Robu, nu acesta a fost scopul. De fapt, actuala administrație a vrut să să se asigure că, indiferent cine va conduce orașul, candidatura Timișoarei să nu fie pusă în pericol. „Întâlnirea nu a avut ca scop stabilirea unor angajamente concrete ale partidelor, proiectul nu poate deveni unul al partidelor. Foarte puțină lume știe tehnic ce înseamnă o astfel de candidatură, care trebuie să fie prezentată ca una a comunității. Tot spectrul politic susține acest proiect. Pe parcurs vor urma niște cicluri electorale și atunci trebuie să ai garanția că indiferent ce mutații vor avea loc, proiectul va fi susținut până la capăt. Am vrut să dăm un semnal de la Timișoara că politică se poate face de pe poziții adverse între unii actori politici, dar și cooperant în aspect reciproc, punând în față ceea ce unește și lăsând la o parte ceea ce ne dezbină”, a declarat primarul.

Întrebat dacă o astfel de declarație este o garanție, Robu a admis că totul se rezumă, în cele din urmă, la onoarea semnatarilor. „E vorba despre un gentleman’s agreement, eu mi-am respectat întotdeauna angajmentele. Sper ca și din partea colegilor de scenă politică să vedem o atitudine fair-play, una în interesul Timișoarei. Cei care încearcă să pună piedici acestui proiect, crezând că în felul acesta îmi aduc mie, ca adversari politici, deservicii, se înșală. Vorbesc despre o ipoteză în această dispută politică eternă în țara noastră. Unii au înțeles că acesta este proiectul lui Robu, nu este proiectul lui Robu, este al comunității”, a mai spus liberalul.

Întâlnirea s-a desfășurat în spatele ușilor închise ale cabinetului primarului, deși Robu n-a putut spune clar de ce a fost nevoie de atâta secretomanie pentru un… gentleman’s agreement. „Trebuie să înțelegeți că discuțiile de genul acesta se poartă între cei care au de adus un aport, fără spectatori. Există lucruri care se fac cu asistență și lucruri care se fac fără asistență. Presa poate aduce un aport mediatizând ce s-a întâmplat, dar parte la discuții nu poate fi, pentru că așa se organizează astfel de discuții, și la noi, și în alte părți”, a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

4 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

8 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

11 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

11 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

13 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

14 ore ago