Numaratoarea inversa a inceput: cateva zile pana la prima eutanasie canina

Eutanasierea câinilor fără stăpân poate începe chiar de la mijlocul acestei săptămâni. Primăria Timișoara nu se grăbește însă să dea startul acestei operațiuni care a stârnit deja o mulțime de controverse, dar cabinetul medical al societății de ecarisaj este pregătit. În plus, spre deosebire de alte orașe, medicii veterinari nu se declară vehement împotrivă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În unele oraşe, medicii veterinari au anunţat că nu vor să ia parte la eutanasierea câinilor fără stăpân. Această problemă nu se pune însă, în acest moment, şi la Timişoara. „De animalele fără stăpân se ocupă primăria, care are un contract pe această parte cu firma Danyflor. Firma are, la rândul ei, un contract cu un cabinet veterinar. Eutanasia la animalele fără stăpân se face numai la acel cabinet, nu implică şi alţi medici veterinari. Probabil săptămâna viitoare când ne putem întâlni o să vedem cu ce putem să-i ajutăm. Dacă restul colegilor din oraş sau din altă parte sunt sau nu de acord cu eutanasia are mai puțină importanţă”, ne-a declarat Gavril Petrilă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Timiş.

Medicii veterinari s-au întâlnit deja, pentru o discuție preliminară, cu reprezentanții PMT. „Întâlnirea a avut loc săptămâna trecută, dar nu numai pentru partea de eutanasiere. Vom calcula cele 14 zile de la apariția normelor în Monitorul Oficial, trebuie să respectăm legislaţia. Nu avem voie să supunem cetăţenii la traume fizice şi psihice. Nu ne ascundem, chiar trebuie să aplicăm legea. Noi am vrea să fie adoptați toți câinii, dar dacă nu, legea ne obligă să recurgem la această procedură”, afirmă Adrian Bere-Semeredi, şeful Direcţiei de Mediu a PMT. „Din 15 este termenul legal de începere. Nu răspund eu de această operaţiune, după lege se ocupă Primăria Timişoara, ei vin cu deciziile. Cabinetul care se va ocupa este cabinetul nostru, al Danyflorului”, ne-a spus Ionel Puşcaş, managerul societății de ecarisaj.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

ino the perfect spirit a spus: (ianuarie 13th, 2014 at 17:56 )

MAI AMÎNAȚI ȘI VOI PESTE CEVA TIMP ORICUM ESTE O CRIMĂ CE SE FACE! RUȘINE PENTRU ROMÂNIA ȘI MODUL DE A SORTA LUCRURILE!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!!!!

Gigi Becali a spus: (ianuarie 13th, 2014 at 21:48 )

Sa speram ca se incepe cat mai curand curatenia maidanezilor. Si sa speram ca nu vor mai fi victime muscate de caini. Si nu, nu este o crima sa ne scapam de caini. Este o crima sa fim muscati de caini. With the same spirit of truth and life that we all should enjoy and not fear!

Arbeit Macht Frei a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 09:21 )

Parca Robu promisese ca se vor lua ceva masuri impotriva ciorrilor?! In continuare aproximativ 5 milioane de exemplare de corvus boratus umbla libere prin rromania, de 69 de ani nu se face nimic, dar incepem sa omoram cainii???

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:16 )

Art. 11. – (1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia ca, în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, să facă o evaluare a numărului de câini fără stăpân aflaţi pe raza unităţii administrativ teritoriale unde funcţionează şi să întocmească un plan de acţiune pentru gestionarea acestora. (2) Planul de acţiune prevăzut la alin (1) trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: a) prezentarea teritoriului, respectiv suprafaţă şi număr de locuitori; b) evaluarea numărului de câini fără stăpan sterilizaţi şi nesterilizaţi de pe raza teritoriului; c) prezentarea resurselor materiale necesare, respectiv numărul mijloacelor de transport şi capacitatea acestora, capacitatea de cazare totală, capacitatea de cazare alocată pentru câinii adoptaţi la distanţă; d) prezentarea resurselor de personal necesare, respectiv personal pentru transport, personal pentru capturare, personal pentru îngrijire; e) prezentarea acţiunilor care vor fi întreprinse; f) planificarea acţiunilor, respectiv graficul anual al acţiunilor, defalcat pe luni; g) hărţi detaliate ale teritoriului cu distribuţia populaţiei de câini fără stapân; h) termene precise pentru aplicarea măsurilor; i) termene pentru reevaluarea numărului de câini fără stăpân de pe raza teritoriului care trebuie efectuată semestrial. (art.11 se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:17 )

Art. 10. – Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, precum şi operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligaţi să captureze câinii în următoarea ordine:
a) câinii care circulă liber, fără însoţitor, din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, pieţelor publice;
b) câinii care circulă liber, fără însoţitor, în alte locuri publice decât cele prevăzute la lit. a);
c) câinii care circulă liber, fără însoţitor, în zonele periferice ale localităţilor

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:18 )

(2) Mijloacele de transport destinate câinilor fără stăpân trebuie sa fie vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu numărul de telefon, cu indicativul mijlocului de transport, dotate cu cuşti individuale fixate corespunzător pentru a preveni deplasarea lor în timpul călătoriei şi ventilate corespunzător.
(3) Persoanele care capturează câini fără stăpân sunt obligate să respecte normele specifice de protecţie a muncii şi să fie instruite corespunzător.
(4) Imobilizarea câinilor fără stăpân, prin administrarea de la distanţă a unor substanţe stupefiante şi psihotrope, cu ajutorul armelor utilitare sau sarbacanelor, trebuie efectuată sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii .
(5) Este interzisă mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află, în altă zonă.
(6) Utilizarea substanţelor stupefiante şi psihotrope la imobilizarea câinilor fără stăpân va fi efectuată numai cu respectarea prevederilor legale în vigoare în materie.

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:19 )

Art. 13. – (1) La capturarea, manipularea, încărcarea câinilor fără stăpân în autovehicule şi transportul acestora se interzic următoarele:
a) lovirea, rănirea, mutilarea în orice mod a câinilor;
b) manipularea acestora într-un mod care le provoacă dureri sau suferinţe inutile;
c) împuşcarea cu arma cu tranchilizant sau cu sarbacana a câinilor aflaţi în curţi sau imobilizaţi în lanţ;
d) capturarea câinilor care nu sunt foarte agresivi, nu sunt suspecţi de a fi turbaţi sau nu sunt situaţi în spaţii inaccesibile, prin administrare de la distanţă a medicamentelor stupefiante şi psihotrope;
e) transportarea câinilor fara custi individuale de transport; f) transportarea câinilor în mijloace de transport neventilate corespunzător;

(2) La adăpostirea câinilor fără stăpân se interzic următoarele: a) nerespectarea obligativităţii de a hrăni de 3 ori pe zi căţeii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 săptamâni;
b) nerespectarea obligativităţii de a hrăni de 2 ori pe zi căţeii cu vârsta cuprinsă între 12 saptămâni -12 luni;
c) privarea câinilor bolnavi sau răniţi de tratament medical;
d) cazarea căţelelor cu pui în boxe cu alţi câini maturi;
e) cazarea câinilor fără separarea acestora, potrivit criteriilor de talie şi agresivitate prevăzute în anexa nr. 1 din ordonanţa de urgenţă;
f) adăpostirea câinilor în ţarcuri şi cuşti în care podelele sunt acoperite de apă;
g) aruncarea cu substanţe dezinfectante peste câini în timpul procesului de curăţare a boxelor.
(art.13 se sanctioneaza cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:21 )

(4) La intrarea în adăpost, fiecare câine va primi un număr unic de identificare, reprezentat de numărul de ordine din registrul de intrare în adăpost, dacă acesta se ţine pe suport de hârtie, respectiv numărul generat de sistem în cazul registrului electronic. Acest număr unic de identificare se alocă şi în cazul în care câinele a fost identificat anterior prin orice dispozitiv de tipul microcipului, crotaliei, tatuajului, medalionului inscripţionat. Numărul unic de identificare alocat va fi menţionat în formularele prevăzute la anexele nr. 1 – 3.
(5) Pe fiecare cuşcă se ataşează un tabel elaborat conform modelului de la anexa nr. 3.
(6) Dupa înregistare, câinii fără stăpân sunt examinaţi medical. (7) După examinarea câinilor de către medicul veterinar, se va proceda potrivit prevederilor art. 135 din ordonanţa de urgenţă, la recuperarea câinilor clinic sănătoşi, câinilor cu boli uşor tratabile, neagresivi, fără diferenţe de sex, vârstă, talie, precum şi a câinilor cu regim special, care vor fi izolaţi de restul animalelor şi adăpostiţi separat pentru a se evita îmbolnăvirea sau agresarea lor prin contactul cu alţi câini.
(8) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligaţi să asigure tuturor animalelor cazate în adăposturile publice hrană şi apă în cantitate suficientă, posibilitate de mişcare suficientă, tratament medical, îngrijire şi atenţie, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 205/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile anexei nr. 1 la ordonanţa de urgenţă

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:22 )

CAPITOLUL VI Informarea populaţiei în vederea revendicării şi adopţiei câinilor fără stăpân. Notificarea deţinătorilor
Art. 16. – Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia de a promova adopţia şi revendicarea acestora şi de a informa constant populaţia cu privire la programul de funcţionare a adăposturilor publice pentru câinii fără stăpân, asigurând transparenţa .
Art. 17. – În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 16, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân desfăşoară următoarele activităţi: a) amenajarea de panouri speciale la intrarea în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în spaţiile pentru primirea vizitatorilor din incinta adăposturilor publice respective. Panourile de afişaj trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
1. data şi locul capturării fiecarui lot de câini, precum şi numărul cuştilor în care câinii respectivi sunt cazaţi;
2. adresa sediului serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, adresa adăposturilor publice, adresele de e-mail precum şi numerele de telefon;
3. programul de vizitare a adăposturilor publice şi programul de revendicare a câinilor fără stăpân.
b) crearea de website-uri pentru accesul publicului la informatiile prevazute la lit a);
c) organizarea periodica de târguri de adopţie a câinilor fără stăpân.
(art.17 se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei)

Carmen a spus: (ianuarie 14th, 2014 at 11:23 )

Art. 28. –
(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor.
(2) Prelungirea termenului de cazare a animalelor se face printr-o decizie a împuternicitului primarului, pentru fiecare câine în parte.

liv a spus: (martie 11th, 2014 at 00:01 )

Legea nu este imperativa, deci niciun primar nu poate fi obligat sa eutanasieze cainii din adaposturile publice, doar daca el insusi are suflet de hinghier.
Am dori sa stim si noi numele medicului veterinar care efectueaza eutanasia in masa – la DANYFLOR si cum respecta el Codul deontologic al medicului veterinar art. 50 care spune ca trebuie sa se abtina de a face autansia altfel decat in cazul curmarii suferintei animalului sau in boli incurabile.
Eutanasia este un act medical individual, cel in masa se numeste omor calificat, adica CRIMA!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi așteaptă pe cei mici la cel mai dulce egg-hunt, dar și la sesiuni foto. După întâlnirea cu Iepurașul, sunteți invitați la o plimbare prin era Paleolitică, la expoziția cu dinozauri gigant și monștri marini uriași. Surprizele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la expoziția cu dinozauri gigant/Foto
Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Top