Categories: Sănătate

Medicii critica noile prescriptiile, in conditiile in care oricum pacientii platesc medicamentele

Medicii de familie sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să justifice tratamentele pe care le prescriu. De la 1 februarie, aceștia trebuie trebuie să argumenteze pe rețete de ce pacientul are nevoie de medicamentele respective. Măsura e considerată aberantă, pentru că oricum pacienții plătesc din propriul buzunar dacă aleg medicamentele originale, în dauna genericelor. Casa de sănătate decontează doar substanța de bază, din cel mai ieftin produs.

Din februarie, reţeta electronică are o nouă secţiune, denumită „Justificare medicală prescriere Denumire comercială”, în care sunt menţionate situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe DCI (denumire comercială internațională), în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru. Practic, medicii care eliberează reţeta trebuie să justifice alegerea medicamentelor prescrise, în cazul în care vor să le treacă pe denumirile cu care sunt acestea vândute în farmacii. Noul tipizat conţine obligatoriu un telefon al cabinetului şi adresa de e-mail a medicului. „Nu ştiu în ce măsură îl ajută pe pacient, oricum rețetele nu sunt valabile dintr-un județ într-altul. Ceea ce este în plus din punctul nostru de vedere este solicitarea de a justifica medicaţia indicată atunci când prescripţia se face pe denumire comercială”, spune dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

Medicii sunt nemulţimumiţi că acest lucru le va lua din timpul consultaţiilor, măsura fiind oricum inutilă, în condițiile în care pacienții plătesc diferența, dacă doresc medicamentul original, și nu un generic. „Indicăm un preparat în virtutea experienţei şi a cunoştinţelor profesionale pe care le avem. Din punct de vedere financiar, costurile aparţin pacientului, nu sistemului de asigurări. Casa de asigurări decontează substanţa de bază la procentul de 90% sau 50%, deci nu îşi are sensul această justificare care ne va lua timp”, afirmă dr. Spătaru. Unii dintre medici au decis deja că la rubrica respectivă vor specifica „sic volo”, o expresie folosită în medicină pentru a te plasa deasupra oricărui argument cu propria decizie responsabilă şi asumată.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago