Categories: Administratie

Robu vrea parcare pe un teren al UVT, Pirtea ii cere la schimb un liceu

Primăria vrea parcare cu zece etaje pe strada Oituz, pe terenul aflat în proprietatea Universității de Vest. Rectorul Marilen Pirtea e de acord, dar cere la schimb clădirea Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu”, care ar urma să-și păstreze destinația de liceu, sub oblăduirea UVT. Cele două părți s-au întâlnit pentru o primă rundă de discuții, dar nu s-a ajuns încă la o înțelegere.

Problema parcărilor din zona centrală a Timișoarei, mai ales după ce 11 străzi și patru piețe vor deveni exclusiv pietonale, ar putea fi rezolvată relativ simplu, crede primarul Nicolae Robu. „Pe strada Oituz, la colț, unde este popota, și pe terenul liber din spatele ei, până spre blocul garnizoanei, s-ar putea construi o parcare supraterană cu zece etaje. Astfel, parcarea pentru zona de nord din vecinătatea centrului istoric va fi rezolvată”, susține edilul. Ar fi însă o problemă, dincolo de cea a finanțării: terenul aparține Universității de Vest. „Am propus UVT să se gândească ce ar dori la schimb. Evident că trebuie să fie un schimb reciproc avantajos”, a mai declarat Robu.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, e dispus la negocieri și a avut deja o întâlnire cu edilul șef. „I-am spus primarului Nicolae Robu că nu suntem rigizi. Dacă interesul public implică o parcare acolo, nu vrem să fim o piedică în calea dezvoltării orașului. Suntem de acord să dăm aceste teren și să primim ceva la schimb. Noi am cerut clădirea fostului liceu Electromotor (actualul Grup Școlar «E. Ungureanu» – n.r.)”, ne-a declarat Pirtea. Universitatea de Vest ar vrea să facă în acel complex de clădiri un liceu și chiar o grădiniță, așa cum au multe instituții de învățământ superior din România. „Nu vrea să fac din el restaurant sau hotel, va rămâne tot spațiu de învățământ. Trebuie amenajat, nu poți să lași o clădire din centrul orașului să se dărâme. Dacă stăm să luăm gradul de ocupare ca spații și ca tot… scade cohorta școlară la nesfârșit și noi avem aceleași spații. Noi ne-am propus să facem acolo un liceu, o grădiniță…”, susține rectorul UVT.

Conform acestuia, liceul ar fi o premieră pentru România. „Multe universități au grădinițe, licee nu. La liceu am avea clase performante, ideal ar fi elevii să vină apoi la noi, dar nu este obligatoriu. Nu faci contracte cu ei că trebuie să vină la UVT, nu asta e problema. Am avea parteneriate, le duc străini, școli de vară… pot să cuplez oricând studenții de anul întâi cu elevii de clasa a XII-a și a XI-a în acțiuni comune… Altfel îi dinamizăm”, mai spune Marilen Pirtea. „Mingea” se află acum în terenul municipalității. „Are primăria interes să facă parcare acolo? Dacă are, își rezolvă problema. Primarul Nicolae Robu mi-a spus că trebuie să vadă cu inspectoratul școlar, cu gradul de ocupare…”, a conchis rectorul de la Vest.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

52 de minute ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

O oră ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

3 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago