Categories: Primăria Timişoara

Inca 108.000 lei pentru Monumentul Rezistentei Anticomuniste! In total, 748.000 lei in doi ani

Sfințit în vara acestui an, Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Banat, de la Pădurea Verde, nu a fost încă achitat către constructori. Consilierii locali trebuie să fie de acord, în viitorul plen, cu alocarea a încă 108.000 de lei, după 640.000 de lei aprobați în ultimii doi ani. Conform devizului, prețul total al lucrării este de 921.000 de lei.

Proiectul de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali în viitorul plen prevede alocarea sumei de 108.000 de lei de la bugetul local către Asociaţia Foştilor Deţinuți Politici din România, filiala Timiş, pentru ultimele plăți ale lucrărilor de la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat. „Asociaţia a realizat construcţia parţială a acestui monument în perioada 1998-2000, având ca sursă financiară sponsorizări şi contribuţii din partea unor unităţi economice, persoane fizice, cât şi autorităţi locale. Consiliul Local al Municipiului Timişoara a participat în calitate de coorganizator pentru construcţia monumentului (…) Monumentul nu a fost finalizat şi, în perioada care a urmat, s-a degradat continuu, astfel că în anul 2011 Asociaţia Foştilor Deţinuți Politici a iniţiat proiectul nr. 995/2011 de reamenajare pentru a crea o imagine adecvată şi sobră”, se precizează în referatul care însoțește proiectul.

Actuala administrație a alocat, în 2012 și 2013, suma de 340.000 de lei pentru acest monument. Conform proiectului, întregul ansamblu memorial va fi împrejmuit, va avea instalație de irigare, iar în jurul movilei vor fi montate plăci de granit pe care vor fi inscripţionate numele celor executaţi la Pădurea Verde. În februarie 2014, consilierii locali au aprobat încă 300.000 de lei, iar acum vor vota alocarea a 108.000 de lei. „Suma va fi utilizată pentru achitarea contravalorii lucrărilor de construcţii, conform documentaţiei tehnice a beneficiarului, şi anume: instalaţia de iluminat monument, precum şi alte lucrări suplimentare”, se mai spune în același referat. Cu acești bani, actuala administrație va fi alocat 748.000 de lei pentru Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Banat. În 1996 și 2000, administrația Ciuhandu a dat în același scop 35.000.000 de lei vechi, fiind alocată o sumă și în 1999, însă hotărârea de consiliu local nu se regăsește pe site-ul primăriei. Conform devizului, întreaga lucrare costa 921.000 de lei, din care granitul este 214.000 lei, iar gardul a fost și el peste 200.000 de lei. Executanții lucrării au fost Elba-Com SA, și Saiftim SA, firmă aflată în insolvență.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

4 minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

3 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

5 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

5 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago