DNA a facut ravagii printre presedintii de CJ! Titu Bojin a fost si el „calcat” de procurori

Președinții de consilii județene au avut un an foarte dificil. Aproape jumătate din cei 41 de oficiali au fost trimiși în judecată de DNA, arestați sau urmăriți penal. Unul dintre ultimii lideri de CJ care a dat cu subsemnatul în fața procurorilor a fost social-democratul Titu Bojin, dus cu mascații la audieri, la București, pe 10 decembrie.

dna

În 2014, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată, arestat sau urmărit penal 17 din cei 41 de președinți de consilii județene. Acuzațiile sunt dintre cele mai grave: corupție, luare de mită, spălare de bani sau trafic de influență. Printre cei „călcați” de DNA se numără și șeful CJ Timiș, Titu Bojin. Acesta este, în prezent, cercetat sub control judiciar, după ce, pe 10 decembrie, procurorii DNA au făcut percheziții la CJ și l-au dus pe Bojin la audieri. Potrivit unor documente ale procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de funcția de președinte al CJ Timiș și de pozitia de lider al filialei județene a PSD, ar fi identificat 17 primari care au încheiat contracte de achiziții publice cu atribuire directă cu SC Ecomet West, deținută de George Didilă. Procurorii îl suspectează pe Bojin că direcționa alocări bugetare de la CJ către primăriile care aveau contracte cu SC Ecomet West SRL. Suma achizițiilor este de 300.000 de lei, adică aproximativ 67.000 de euro. Conform unor calcule, la „mercurialul” practicat în sistem, șpaga ar fi fost de circa 13.000 de euro, pe tot „lanțul trofic”.

bojin mascati 1

Președintele Consiliului Judetean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost suspendat din funcție după ce a fost arestat preventiv pe 7 decembrie 2014, pentru luare de mită în formă continuată. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce lua mită în parcarea blocului în care locuiește. Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, dar, pe 18 septembrie, a anunțat că s-a înscris în PSD, în baza ordonanței traseiștilor. Șeful CJ Hunedoara, Mircea Moloț, vicepreședintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter, și oamenii de afaceri Vasile Axinte și Emanoil Milică Pup au fost reținuți pe 3 decembrie și sunt cercetați sub control judiciar. Moloț este acuzat de mai multe infracțiuni de trafic de influență în forma continuată, luare de mită în formă continuată, folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

Președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, este urmărit penal in rem de pentru fapte de corupție săvârșite în perioada 2005-2012. Pe 5 august, Benea a fost audiat la sediul central al DNA, după ce, în luna iulie, anchetatorii au facut percheziții la sediul CJ și la alte 27 de adrese din județ. Președintele CJ și al PNL Botoșani, Florin Turcanu, a fost condamnat, pe 11 decembrie 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitiva. Magistrații Curții de Apel Suceava l-au găsit vinovat pe Turcanu de fals și uz de fals, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoșani au fost excluși din partid, acestia pierzandu-și astfel funcțiile de consilieri județeni sau locali. Presedintele CJ Botosani își va pierde funcția.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a fost arestat pe 26 octombrie, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție. Căncescu (PNL) este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și instigare la tentativă la abuz in serviciu. Potrivit procurorilor, în urma plăților nelegale făcute de CJ Brașov către o firmă, instituția publica a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane de euro. Aristotel Căncescu era președintele CJ Brașov din anul 2000. Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și conflict de interese. Bunea Stancu este acuzat că a atribuit ilegal mai multe contracte de achiziții publice. Pe 26 noiembrie, el a fost revocat din funcția de presedinte de CJ.

Horia Uioreanu, șeful CJ Cluj, a fost trimis în judecată pe 23 iunie, pentru luare de mită, fals în inscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. Pe 3 octombrie, Uioreanu și-a depus demisia. El se află acum în arest la domiciliu. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este cercetat sub control judiciar și a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Printre acuzele care i se aduc se numără atribuirea ilegală de terenuri, luarea de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Șeful CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, este cercetat încă din 2013 pentru trafic de influență în legătură cu campania electorală de la alegerile locale din 2012. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, este urmărit penal din decembrie 2013 într-un dosar privind atribuirea unor contracte finanțate din fonduri locale și europene. Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată în septembrie 2013, acuzația fiind de abuz in serviciu contra intereselor publice. În acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 1,1 milioane euro.

Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost reținut în aprilie 2014, fiind trimis în judecată pentru corupție. El se află în prezent în arest la domiciliu. Acuzațiile care i se aduc sunt trafic de influență, cumpărare de influență, dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, primire de foloase necuvenite și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au fost trimisi în judecată sub control judiciar în aprilie 2014, fiind acuzati de corupție. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită si abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influență.

Presedintele CJ Sibiu, Ion Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în decembrie 2014, pentru conflict de interese. Cindrea a fost acuzat că și-a angajat ilegal soția la biroul sau parlamentar. El a atacat cu recurs decizia. După condamnare, Cindrea a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2006, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. În noiembrie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a dat cel de-al 34-lea termen în procesul lui Oprișan.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Greavu a spus: (decembrie 28th, 2014 at 16:00 )

Pentru Titu acesta este doar inceputul calvarului. Cazul Didila-Mihoc reprezinta warm-up ul pentru procurorii DNA. Se va aprofunda si perioada tulbure de la Apele Romane, cu zecile de contracte care s-au dus catre „precini” si fini. 2015 = anul kaputt pt Titu. Se va ajunge la momentul in care nu va mai reusi sa isi indeplineasca obligatiile de sef al CJT deoarece nu va mai avea voie sa discute cu primarii din judet. Mie imi este simpatic Titu,sincer, dar prea si-a facut- o cu mana lui.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top