Vremea traseistilor

Retrospectivă calendaristică (V)

Probabil caz unic în lume, în România, o lege a fost suspendată pentru 45 de zile printr-o ordonanță de urgență. Exact, e vorba de ordonanța care a permis vagabondajul politic al aleșilor locali. Totul, cu un singur scop: victoria lui Victor Ponta în alegeri. În Timiș, PSD s-a îmbogățit cu 19 primari prin această ordonanță, dar tot degeaba.

1 septembrie. Rezultate catastrofale la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În Timiș, doar 22% din cei care s-au prezentat au reușit să treacă examenul. În cifre, e vorba de 321 de tineri.
basescu
6 septembrie. Așa cum a promis, Traian Băsescu vine spre final de mandat la Sânnicolau Mare. Doar cu soția Maria, a cărei zi de naștere este chiar pe 6 septembrie, dar fără Elena Udrea, așa cum se făcuseră speculații. Ocazie cu care Băsescu îi face o declarație soției: „Maria, meriți o statuie!”.
6 septembrie. Semifinală de campionat cu scandal la rugby. Fiindcă aveau carnetele de joc rupte, șase jucători de la RCM Timișoara nu au putut intra pe teren. În atare condiții, oaspeții de la Farul Constanța se impun cu 9-0 și se califică în finală.
7 septembrie. Fiindcă a fost cuminte, viceprimarul Traian Stoia a primit înapoi o secretară din cele două luate de Robu cu două luni înainte.
11 septembrie. Primul beneficiar al ordonanței traseiștilor nu este PSD, ci… PNL. Partid care îl primește cu brațele deschise pe deja celebrul consilier local Petrică Folică. El nu vine cu mâna goală, ci însoțit de un alt consilier local PP-DD, Florian Stoian.
12 septembrie. A doua zi vine replica social-democrată. Vicepreședintele PP-DD al CJ Timiș, Florian Zanfir, se mută la PSD. Astfel, întreaga tripletă din fruntea CJT este înregimentată la PSD. În aceeași zi, consilierul Lucian Taropa face același traseu de la PP-DD la PSD.
18 septembrie. Pentru câteva ore, fostul „infractor de drept comun” (cum a fost catalogat de colegii săi din PSD) Dorin Cândea este director al RAR Timiș. După ce șefii de la București aud cu ce „poamă” au de-a face îi retrag numirea.
orza
19 septembrie. După aproape un sfert de veac în PNȚCD, Adrian Orza profită de ordonanța traseiștilor și își dă demisia din partid, devenind independent.
22 septembrie. Pierde și PSD un consilier județean, pe baza aceleiași ordonanțe. Marina Radu își dă demisia din partid și devine independent. Replica PSD vine imediat și încadrează doi traseiști, via PDL: Dorin Cutu și Sorin Cociobea. Primul primește imediat funcția de șef al ISCTR Timiș. Ultimul a fost purtător de servietă, inclusiv la propriu, al deputatului Alin Popoviciu.
23 septembrie. Tandemul Bogdan Herzog – Flavius Boncea părăsește PNȚCD pe baza legislației care permite vagabondajul politic.
24 septembrie. Se închid înscrierile pentru alegerile prezidențiale. În total, au intrat în cursă 14 candidați. Evident, unii nu vor fi votați nici măcar de membrii de familie.
26 septembrie. Izbucnește scandalul Microsoft. Nu mai puțin de nouă foști și actuali miniștri sunt pe lista procurorilor DNA.
corneanu
29 septembrie. Moare Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. În luna noiembrie ar fi împlinit 91 de ani. Corneanu a condus Mitropolia Banatului din 17 februarie 1962, adică de mai bine de 52 de ani.
4 octombrie. Monica Macovei se lansează în campania electorală la Timișoara, într-o hală dezafectată a fostei fabrici Fructus.
4 octombrie. În plină campanie electorală, apare Masterplanul General de Transporturi. Lovitură dură pentru PSD Timiș, evident și pentru timișoreni: în document nu apare centura Timișoarei. Urmează o lungă perioadă de bâlbe ale liderilor PSD Timiș, în frunte cu Titu Bojin, referitoare la acest aspect.
5 octombrie. Klaus Iohannis vine în Timișoara în campanie electorală. Nicolae Robu îl primește cu un inedit festival gastronomic defășurat în Parcul Rozelor. Prilej pentru „Neamț” să se umple cu mirosuri de hamsii „tradiționale”.
concert pro musica17
6 octombrie. Veteranii de la Pro Musica urcă pe scenă după 20 de ani într-un mega-concert dedicat celor 41 de ani scurși de la înființare.
7 octombrie. Încep necazurile lui Titu Bojin. De această dată, este audiat la Parchetul General, fiind suspect de conflict de interese și evaziune fiscală.
7 octombrie. Ziaristul și senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu primește doi ani și patru luni de închisoare cu executare.
8 octombrie. Românul Stefan Hell câștigă Premiul Nobel pentru Chimie. Hell s-a născut la Arad, a făcut un an la Liceul Lenau din Timișoara, iar în 1980 a plecat definitiv în Germania Federală.
14 octombrie. Curtea de Apel București îl bagă la „păstrare” pe 12 ani pe fostul patron al lui Poli, Marian Iancu, pe motiv de evaziune fiscală și spălare de bani în Dosarul RAFO. În prima instanță, Iancu primise zece ani, sentință de care n-a fost mulțumit. Așa că la recurs a primit un „bonus” de doi ani.
ilie sarbu
15 octombrie. Șeful de facto al PSD Timiș, Ilie Sârbu, și președintele executiv al filialei, Adam Crăciunescu, dau cu subsemnatul la DNA Brașov într-un voluminos dosar de retrocedări ilegale. Pe numele lor va începe urmărirea penală. Totuși, ei sunt mai norocoși decât partenerii din dosar, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam, care vor ajunge în spatele gratiilor. Ca să nu se plictisească, primul își ia și fiul cu el.
15 octombrie. Lovitură de teatru în PSD Timiș. Secretarul executiv Marcel Mihoc demisionează din partid, devenind consilier județean independent.
18 octombrie. Final de mercato pentru aleșii locali, pe baza ordonanței traseiștilor. PSD Timiș s-a „îngrășat” cu nu mai puțin de 19 primari veniți de la: PDL – 9; PNL – 7; PPDD – 2; PNȚCD – 1. Oricum nu-i va folosi la nimic.
campanie iohannis
24 octombrie. Miting electoral pe nocturnă al lui Klaus Iohannis la Timișoara. Aproximativ 20.000 de oameni din trei județe din vestul țării vin să-l vadă și audă pe cel care va deveni președintele României.
28 octombrie. Arestări spectaculoase în Dosarul Microsoft. Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – „Pinalti” și Dumitru Nicolae – „Niro”, cu toții apropiați ai lui Traian Băsescu și Elena Udrea, ajung în spatele gratiilor.
29 octombrie. DNA descinde în Primăria Timișoara pe urmele banilor dați de municipalitate lui Marian Iancu. A doua zi, procurorii DNA nu se mai obosesc să calce pe la CJ Timiș, dar solicită documente în aceeași speță, a finanțării lui Poli în perioada „Elefantului”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top