Vremea traseistilor

Retrospectivă calendaristică (V)

Probabil caz unic în lume, în România, o lege a fost suspendată pentru 45 de zile printr-o ordonanță de urgență. Exact, e vorba de ordonanța care a permis vagabondajul politic al aleșilor locali. Totul, cu un singur scop: victoria lui Victor Ponta în alegeri. În Timiș, PSD s-a îmbogățit cu 19 primari prin această ordonanță, dar tot degeaba.

1 septembrie. Rezultate catastrofale la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În Timiș, doar 22% din cei care s-au prezentat au reușit să treacă examenul. În cifre, e vorba de 321 de tineri.
basescu
6 septembrie. Așa cum a promis, Traian Băsescu vine spre final de mandat la Sânnicolau Mare. Doar cu soția Maria, a cărei zi de naștere este chiar pe 6 septembrie, dar fără Elena Udrea, așa cum se făcuseră speculații. Ocazie cu care Băsescu îi face o declarație soției: „Maria, meriți o statuie!”.
6 septembrie. Semifinală de campionat cu scandal la rugby. Fiindcă aveau carnetele de joc rupte, șase jucători de la RCM Timișoara nu au putut intra pe teren. În atare condiții, oaspeții de la Farul Constanța se impun cu 9-0 și se califică în finală.
7 septembrie. Fiindcă a fost cuminte, viceprimarul Traian Stoia a primit înapoi o secretară din cele două luate de Robu cu două luni înainte.
11 septembrie. Primul beneficiar al ordonanței traseiștilor nu este PSD, ci… PNL. Partid care îl primește cu brațele deschise pe deja celebrul consilier local Petrică Folică. El nu vine cu mâna goală, ci însoțit de un alt consilier local PP-DD, Florian Stoian.
12 septembrie. A doua zi vine replica social-democrată. Vicepreședintele PP-DD al CJ Timiș, Florian Zanfir, se mută la PSD. Astfel, întreaga tripletă din fruntea CJT este înregimentată la PSD. În aceeași zi, consilierul Lucian Taropa face același traseu de la PP-DD la PSD.
18 septembrie. Pentru câteva ore, fostul „infractor de drept comun” (cum a fost catalogat de colegii săi din PSD) Dorin Cândea este director al RAR Timiș. După ce șefii de la București aud cu ce „poamă” au de-a face îi retrag numirea.
orza
19 septembrie. După aproape un sfert de veac în PNȚCD, Adrian Orza profită de ordonanța traseiștilor și își dă demisia din partid, devenind independent.
22 septembrie. Pierde și PSD un consilier județean, pe baza aceleiași ordonanțe. Marina Radu își dă demisia din partid și devine independent. Replica PSD vine imediat și încadrează doi traseiști, via PDL: Dorin Cutu și Sorin Cociobea. Primul primește imediat funcția de șef al ISCTR Timiș. Ultimul a fost purtător de servietă, inclusiv la propriu, al deputatului Alin Popoviciu.
23 septembrie. Tandemul Bogdan Herzog – Flavius Boncea părăsește PNȚCD pe baza legislației care permite vagabondajul politic.
24 septembrie. Se închid înscrierile pentru alegerile prezidențiale. În total, au intrat în cursă 14 candidați. Evident, unii nu vor fi votați nici măcar de membrii de familie.
26 septembrie. Izbucnește scandalul Microsoft. Nu mai puțin de nouă foști și actuali miniștri sunt pe lista procurorilor DNA.
corneanu
29 septembrie. Moare Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. În luna noiembrie ar fi împlinit 91 de ani. Corneanu a condus Mitropolia Banatului din 17 februarie 1962, adică de mai bine de 52 de ani.
4 octombrie. Monica Macovei se lansează în campania electorală la Timișoara, într-o hală dezafectată a fostei fabrici Fructus.
4 octombrie. În plină campanie electorală, apare Masterplanul General de Transporturi. Lovitură dură pentru PSD Timiș, evident și pentru timișoreni: în document nu apare centura Timișoarei. Urmează o lungă perioadă de bâlbe ale liderilor PSD Timiș, în frunte cu Titu Bojin, referitoare la acest aspect.
5 octombrie. Klaus Iohannis vine în Timișoara în campanie electorală. Nicolae Robu îl primește cu un inedit festival gastronomic defășurat în Parcul Rozelor. Prilej pentru „Neamț” să se umple cu mirosuri de hamsii „tradiționale”.
concert pro musica17
6 octombrie. Veteranii de la Pro Musica urcă pe scenă după 20 de ani într-un mega-concert dedicat celor 41 de ani scurși de la înființare.
7 octombrie. Încep necazurile lui Titu Bojin. De această dată, este audiat la Parchetul General, fiind suspect de conflict de interese și evaziune fiscală.
7 octombrie. Ziaristul și senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu primește doi ani și patru luni de închisoare cu executare.
8 octombrie. Românul Stefan Hell câștigă Premiul Nobel pentru Chimie. Hell s-a născut la Arad, a făcut un an la Liceul Lenau din Timișoara, iar în 1980 a plecat definitiv în Germania Federală.
14 octombrie. Curtea de Apel București îl bagă la „păstrare” pe 12 ani pe fostul patron al lui Poli, Marian Iancu, pe motiv de evaziune fiscală și spălare de bani în Dosarul RAFO. În prima instanță, Iancu primise zece ani, sentință de care n-a fost mulțumit. Așa că la recurs a primit un „bonus” de doi ani.
ilie sarbu
15 octombrie. Șeful de facto al PSD Timiș, Ilie Sârbu, și președintele executiv al filialei, Adam Crăciunescu, dau cu subsemnatul la DNA Brașov într-un voluminos dosar de retrocedări ilegale. Pe numele lor va începe urmărirea penală. Totuși, ei sunt mai norocoși decât partenerii din dosar, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam, care vor ajunge în spatele gratiilor. Ca să nu se plictisească, primul își ia și fiul cu el.
15 octombrie. Lovitură de teatru în PSD Timiș. Secretarul executiv Marcel Mihoc demisionează din partid, devenind consilier județean independent.
18 octombrie. Final de mercato pentru aleșii locali, pe baza ordonanței traseiștilor. PSD Timiș s-a „îngrășat” cu nu mai puțin de 19 primari veniți de la: PDL – 9; PNL – 7; PPDD – 2; PNȚCD – 1. Oricum nu-i va folosi la nimic.
campanie iohannis
24 octombrie. Miting electoral pe nocturnă al lui Klaus Iohannis la Timișoara. Aproximativ 20.000 de oameni din trei județe din vestul țării vin să-l vadă și audă pe cel care va deveni președintele României.
28 octombrie. Arestări spectaculoase în Dosarul Microsoft. Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – „Pinalti” și Dumitru Nicolae – „Niro”, cu toții apropiați ai lui Traian Băsescu și Elena Udrea, ajung în spatele gratiilor.
29 octombrie. DNA descinde în Primăria Timișoara pe urmele banilor dați de municipalitate lui Marian Iancu. A doua zi, procurorii DNA nu se mai obosesc să calce pe la CJ Timiș, dar solicită documente în aceeași speță, a finanțării lui Poli în perioada „Elefantului”.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
British International School of  Timișoara se mândrește să aibă prima generație de absolvenți care va susține examenele pentru diploma de Bacalaureat Internațional la sfârșitul acestui an academic. Școala a demarat procedura de admitere pentru anul școlar 2024-2025 atât pentru școala primară, cât și pentru gimnaziu și liceu. Un număr de 33 de elevi sunt pregătiți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul British International School of Timișoara a deschis procedura de înscriere pentru anul școlar 2024-2025/FOTO
Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi,  iubeşte atât de mult Timişoara încât a vrut să o priveze de cea mai mare investiţie prin PNRR: Institutul Oncologic. El a vrut să deturneze fondurile de aici, 200 de milioane de euro, către oraşe cu primari PNL. L-a acuzat în acest sens chiar şi candidatul PSD-PNL la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi, s-a împotrivit celei mai mari investiţii în municipiul de pe Bega prin PNRR: Institutul Oncologic
Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Top