Cum ar fi aratat Romania daca s-ar fi aplicat Punctul 8? Politicienii din Timis raspund

Ar fi arătat Romania altfel azi, daca s-ar fi pus în practică Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara? Aceasta este întrebarea la care au răspuns câțiva dintre politicienii locali. Unii dintre ei nu sunt siguri că ar Punctul 8 ar fi făcut vreo diferență. Printre aceștia, Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Dan Popa. Petru Andea crede că, la vremea respectivă, în România nu existau alți politicieni.

procla

Pe 11 martie 1990, s-a citit pentru prima oară Proclamația de la Timișoara, un document redactat în 13 puncte care promova lupta împotriva comunismului și a politicienilor care îl promovează. Cel mai dezbătut punct a fost Punctul 8, în care se cerea că niciun membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu poată, timp de 10 ani, să ocupe funcții publice, mai ales pe cea de președinte. La 25 de ani de la lansarea documentului, este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat România dacă s-ar fi respectat Punctul 8. Mai mulți politicieni din Timiș au răspuns la această întrebare.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, crede că aplicarea Punctului 8 ar fi făcut o diferență uriașă pentru România. „Sunt convins că România ar fi arătat altfel. Am fost susținător în acele momente ale Proclamației de la Timișoara, al Punctului 8 în mod special, și am convingerea că România ar fi evoluat mult mai bine și mult mai rapid dacă, în acei primi ani de la Revoluție, ar fi venit oameni cu alte mentalități, cu alte abordări în funcțiile de decizie din autoritățile publice locale și din instituțiile statului”, crede liberalul. Un punct de vedere similar îl are și europarlamentarul Maria Grapini, președintele PC Timiș. „Este clar că ar fi arătat altfel și ar fi arătat altfel în bine. Vedeți că acum, după 25 de ani, se redeschid dosare pentru a se vedea ce s-a întâmplat atunci. Proclamația de la Timișoara ar fi fost un reper foarte bun. Probabil că s-ar fi construit o altă scară a valorilor, o altfel de societate și probabil că ar fi fost o altfel de calitate a politicii”, a declarat Grapini. Senatorul Petru Ehegartner crede că aplicarea Punctului 8 ar fi adus la „curățarea răului de la rădăcină”. „Cu siguranță unele lucruri ar fi fost grăbite privind vinovăția sau nevinovăția celor care ne-au adus în situația aceasta. Cred că acest lucru ar fi fost eliminat și nu am fi avut parte de această șaradă de interpretări care probabil că nu se va termina niciodată. Atunci ar fi putut să se elimine răul de la rădăcină. Cred că dacă s-ar fi respectat Punctul 8 am fi apucat-o pe un drum nou, mult mai riguros. Cred că România ar fi putut să fie o țară mai bună”, spune acesta.

Titu Bojin, președintele CJ Timiș, nu este prea convins că România ar fi arătat diferit astăzi. Totuși, crede și el că o „tranșă de curățare” a clasei politice ar fi fost binevenită. „Putea să arate și mai bine, dar putea să arate și mai rău. Urmările sunt mai greu de stabilit acum, având în vedere că vorbim doar din punct de vedere teoretic. E foarte delicat. Timișoara, chiar dacă noi am fost cei care am inițiat Revoluția, nu a fost băgată în seamă de la nivel național. De aceea nici nu a fost agreată Proclamația. Mai mult nu îmi permit să spun. E greu de zis dacă era mai bine sau semnificativ mai bine… probabil că era. Probabil că era mai bine ca atunci, la început, să avem o primă tranșă de curățire”, susține social-democratul.

Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor și președinte al PSD Timiș, nu poate să-și imagineze cum ar fi influențat aplicarea Punctului 8 evoluția țării. „Îmi este chiar dificil, foarte dificil să răspund. Eu cred că nu prea poate nimeni să spună exact cum ar fi arătat. Poate foarte multe aspecte ar arăta mai bine, dar în alte situații ar apărea minusuri. Îmi este foarte greu să-mi imaginez cum ar fi arătat… din foarte multe aspecte, mai bine”, ne-a declarat deputatul de Timiș. Același punct de vedere îl împărtășește și Dan Popa, copreședintele PNL Timiș, care așteaptă ca tinerii politicieni să se implice mai mult. „În acest moment, în România cei care doresc să facă politică o fac voluntar, de plăcere, din cauza faptului că ei cred în ceva. Sunt zeci de partide. Nu știu dacă ar fi arătat altfel România. Cei care fac parte din acea generație nu mai sunt foarte mulți, iar cei care fac parte din noua generație nu se înghesuie… Cred că după 89 cine a vrut să facă politică și a avut ceva de spus a putut să facă politică”, crede liberalul.

Deputatul PSD Petru Andea este de părere că aplicarea Punctului 8 ar fi fost neconstituțională, iar România nu avea, la vremea respectivă, alți politicieni. „În baza oricărei constituții europene ar fi fost neconstituțional să iei unei categorii întregi de oameni dreptul de a fi aleși. Părerea mea este că lucrurile au evoluat așa cum s-a putut la vremea respectivă. La vremea respectivă, materialul din care se croia clasa politică era cel cu care am intrat din 89. Nu erau alte persoane sau personalități. Cei care au venit din străinătate au avut influență și asta se știe foarte bine. Mă refer aici și la Corneliu Coposu, și la Ion Rațiu”, ne-a declarat fostul președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România pe Centrul Universitar Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

george a spus: (martie 11th, 2015 at 18:08 )

Nici nu ma asteptam la alt rezultat al acestui sondaj: comunistii raspund unanim ca nu ar fi aratat altfel Romania iar cei din dreapta spun exact opusul. Un singur lucru vreau sa specific pentru cei care se vor grabi sa ma corecteze spunand ca Dan Popa nu este comunist…BA ESTE. Provide din PDL care a fost continuatorul juridic al lui FSN, care a fost un partid de stanga pana in 2005 cand peste noapte au iesit din Internationala Socialista si au intrat in PPE. Asta asa ca sa nu uitam…

Ambrus - Nuti Udrea pentru Lugoj a spus: (martie 11th, 2015 at 20:32 )

Dan Popa – Secretar PCR Timisoara Poate infirma cineva?

8 a spus: (martie 11th, 2015 at 20:39 )

Nu înțeleg de ce se pun sub lumina reflectoarelor persoane incompatibile cu Punctul 8 de la Timișoara, acum când lumea dorește suflu autentic, curat? Fără putreziciune securisto – comunistă?

Nu înțeleg cum va putea promova valorile liberale domnul Dan Popa, el, care a fost un mare secretar PCR la Întreprinderea de Autoturisme Timișoara, membru în Comitetul Municipal PCR Timișoara. Aici s-ar potrivi un vers, recitat, adesea, de un liberal autentic timișorean: ”Măi tovarăși, nu fiți triști, pcr–iștii–s peneliști”. Manipularea prin lăudarea adversarului este metodă KGB-istă, descrisă de analiști și sociologi, nu este nimic nou! Nou este demersul subtil pe care deja îl fac noii liberali, pentru înlocuirea unui președinte din fruntea PNL Timiș, așa, pentru că el trebuie să rămână ”primarul ciudat”, dar nu și președintele PNL (nou) pentru că are… multe șantiere, nu-i așa?

Biroul de informatii a spus: (martie 11th, 2015 at 20:45 )

Cat tupeu pe Lica Barbu, cum zice el ca a luptat pentru punctul 8. Tovarase si tu ai fi fost aruncat la gunoi daca se respecta punctul 8, nu te jucai de-a primarul

nomenclatura a spus: (martie 12th, 2015 at 09:39 )

Nomenclatura secu-pcr nu mai exista: bojin, robu, popa, ostaficiuc, cojocari sau base, ilici!

radu a spus: (martie 12th, 2015 at 10:35 )

Exact pe comunistul Petru Andea trebuia să-l întrebaţi! Preşedinte pe UASCR Timiş, secretar de partid pe Centrul Universitar, trecut apoi în PSM şi apoi, evident, vărsat la PSD, adică PCR reloaded! mai răsfiraţi, tovarăşi, mai răsfiraţi!

aviz necunoscatorilor a spus: (martie 12th, 2015 at 13:33 )

Popa Dan nu a fost secretar PCR la Autoturisme. Cind Popa a venit in fabrica ca stagiar, secretar PCR era un tip pe nume Lehaci(un nima´n drum). Popa a plecat apoi pentru scurt timp la judet – intre timp a inceput Stefan Gheorghiu la Buc. Cind s-a intors la Autoturisme, s-a intors ca director (un fel de !) tehnic. Nu putea fii si secretar PCR. Si in perioada lui de directorat , secretar a fost Virtosul- unul dintre cei mai necomunisti secretar PCR pe care l-am cunoscut. Tehnometalisti mai sint destui in viata, chiar toti ii purtati pica lui saracu Popa ? Oare de ce nu se gaseste nici unul sa zica o vorba frumoasa despre el. Ca bine a facut la foarte multa lume. Cine avea nevoie de locuinta, pasaport, schimbare de salar, etc. la Popa apela. Cel putin cei de la sec. I. da ce sa ma mir, pe vremea lui Ostaficiuc , nu s-a gasit unul din tehnometalisti sa-l comenteze, nu de bine , ca oricum nimeni nu avea ceva bun de spus de el, sau cel putin operatoarele lui de la calculatoare, ca era singurul cocos intre o duzina de muieri. Dar prea frumos nu il comenta nimeni, ca toti il stiau de paiata si coleric. Ce dovedeste asta ? Doar ca toate comentariile astea la ziare le fac oameni neinformati , straini de cauza, poate si de oras,si ca majoritatea timisorenilor (adevarati) sint cu totul NEPASATORI la „succesele” unor vechi tovarasi.La fel o priveste si pe secretara tanti Grapini, care da , pe vremuri ii dadea clase PCR lui Popa. Asta da, fosta comunista, facuta doamna (din tovarasa) la lumina felinarului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Scandalul din PNL Timiș, departe de a se fi încheiat. Nicolae Ciucă, la sediul filialei județene/FOTO

Lucrurile încep să se precipite din nou la nivelul PNL Timiș. Vineri dimineața, la inaugurarea noului terminal plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara, președintele partidului, Nicolae Ciucă a fost întâmpinat de un grup de tineri liberali, care au protestat împotriva acordului cu PSD și a obligării susținerii lui Alfred Simonis pentru postul de șef...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandalul din PNL Timiș, departe de a se fi încheiat. Nicolae Ciucă, la sediul filialei județene/FOTO
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează, în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, de vizitare a Canton Import & Export Fair, ediția 136/ faza I.  Târgul de la Canton sau Târgul de Import și Export, este cel mai vechi și cel mai mare târg comercial din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Lucrurile încep să se precipite din nou la nivelul PNL Timiș. Vineri dimineața, la inaugurarea noului terminal plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara, președintele partidului, Nicolae Ciucă a fost întâmpinat de un grup de tineri liberali, care au protestat împotriva acordului cu PSD și a obligării susținerii lui Alfred Simonis pentru postul de șef...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandalul din PNL Timiș, departe de a se fi încheiat. Nicolae Ciucă, la sediul filialei județene/FOTO
În ziua deschiderii noului terminal internațional al Aeroportului din Timișoara, un număr semnificativ de susținători ai lui Alin Nica, fostul lider al PNL Timiș, au organizat un protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de preluarea controlului filialei locale a PNL de către PSD, sub îndrumarea centrală a partidului din București. La evenimentul care a marcat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protest în fața Aeroportului: Simpatizanții lui Alin Nica se opun alianței PNL-PSD în Timiș
La Timișoara s-a inaugurat vineri noul terminal plecări externe din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara, care devine cel mai modern aeroport din țară. Investiție cu fonduri europene, aceasta marchează intrarea României în Schengen cu transporturile aeriene și maritime.  La eveniment au participat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Marcel Ciolacu, primul ministru, Nicolae Ciucă, șeful Senatului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moment istoric la Timișoara. A fost inaugurat noul terminal de plecări externe de la Aeroport, eveniment care a marcat intrarea României în Spațiul Schengen/VIDEO
Ținând cont de temperaturile diurne exterioare, prognozate pentru perioada imediat următoare, ridicate, ziua, și ceva mai scăzute, pe timpul nopții, Colterm anunță că  modifică parametrii de furnizare a încălzirii, pe rețeaua secundară de termoficare. Astfel, începând de astăzi, 29 martie 2024, se  reduc parametrii de furnizare a energiei termice, de la 40 la 37 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm reduce parametrii de furnizare a încălzirii
Una dintre cele valoroase piese din colecția armelor albe expusă de Muzeul Naţional al Banatului este sabia familiei nobiliare Osztoics. Aceasta face parte din expoziția temporară „𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞. 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞. 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞. 𝐀𝐫𝐦𝐞 𝐚𝐥𝐛𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢„, aflată în mansarda B1 a muzeului. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sabia familiei nobiliare Osztoics de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic în expoziţia temporară de arme albe a Muzeului Banatului
Candidatul PSD la Primăria Timişoara, Nicolae Robu, a pierdut sprijinul tinerilor liberali, după ce a avut o ceartă monstuoasă cu aceştia. Robu le-a reproşat tinerilor că îl înregistrează atunci când aceştia l-au întrebat cu cine să voteze la preşedinţia CJ Timiş, respectiv cu Alfred Simonis sau cu Alin Nica. Azi e nouă şedinţă la PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tensiunile continuă în PNL Timiş! Nicolae Robu, mitraliat de tinerii liberali; Vasile Blaga, boicotat de primari
Joi seara, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare a Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, distincție conferită de Președintele României, Klaus Iohannis, directorului general al Teatrului Național, Ada Hausvater, și înmânată de ministrul Culturii, Raluca Turcan. Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distincţie importantă primită de directorul general al Teatrului Național Timişoara, Ada Hausvater
Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul județului Timiș. Sute de participanți: dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii
Lucrările de întreținere derulate de Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara, desfășurate pe Centura Timișoarei, continuă. Se va lucra în continuare la pasajul CFR DRDP Timișoara a anunțat că lucrările la podul peste canalul Behela de pe centura Timișoara Nord s-au finalizat. Acum, echipele antreprenorului care realizează lucrarea s-au mutat pentru lucrări similare la dispozitivele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările pe Centura Nord continuă, la pasajul CFR/FOTO
Top