Timisorenii din Calea Urseni nu vor „blocuri” intre case! Dezbatere publica cu scandal la primarie

Câteva zeci de locuitori din Calea Urseni au venit joi la dezbaterea publică de la Primăria Timișoara, pentru a le spune autorităților locale că nu vor „blocuri” pe strada lor. Este vorba, de fapt, despre o nouă zonă rezidențială care ar urma să se construiască pe un teren privat de 35.000 de metri pătrați despre oamenii susțin că este zonă verde.

dezbatere publica2

Terenul care a iscat întreaga tevatură este fosta pepinieră a Horticola și a fost naționalizat abuziv în anii 50. A fost recuperat de foștii proprietari, după 15 ani de procese, și, în prezent, este invadat de vegetație. Acesta este, de altfel, una dintre nemulțumirile oamenilor care au case în apropiere, care susțin că, prin ridicarea cartierului rezidențial pentru care se cer autorizațiile, va fi distrusă zona verde. „Nu a fost niciodată o zonă verde (…) PUZ-ul prevede o suprafață de 10% pentru spații verzi, 10% pentru zone sportive (…) De exemplu, zona verde propusa este de dimensiunea Parcului Justiției, cel de lângă primărie. Deci este propus un parc adevărat, întreg. O altă zonă este exact cât Parcul Alpinet din spatele Catedralei. Zona sportivă este de dimensiunea bazei Știința (…) Astea sunt câștigurile comunității. O să spuneți că nu sunt câștiguri, că este zonă verde. Dar acum este abuziv zonă verde, e terenul cuiva”, explicat arhitectul Radu Radoslav, reprezentantul firmei care a realizat proiectul. Conform acestia, urmează să fie construite imobile în regim de înălțime P+2, de genul locuințe familiale pentru maximum două familii și locuințe colective pentru cel mult șase familii.

Locuitorii prezenți la dezbatere – câteva zeci la număr – au fost foarte vocali și, neconvinși de argumentele arhitectului, au spus că nu doresc ca, lângă casele lor, să apară blocuri. „Locuiesc în acea zonă, chiar sunt singura casă lângă acel PUZ. Ne băgați pe gât acest PUZ, nici nu ați notificat pe cine trebuie, eu sunt singurul proprietar din zonă (…) Nu vreau să mă trezesc cu un bloc la trei metri de mine. Am o casă cu parter și mansardă, proprietatea mea are șapte metri înălțime”, a spus Sorina Daniela Popa. A încercat s-o convingă că lucrurile sunt în regulă cu noul PUZ arhitectul șef Ciprian Cădariu. „Există un articol în Legea 50 care spune că se poate etaja un singur nivel, o singură dată. Nu poate fi depășită înălțimea de 12 metri”, a spus acesta, iar replica a venit imediat. „În acea zona nu sunt clădiri nici de o parte, nici de alta, mai mari decât parter + mansard. De ce nu se face așa cum sunt în zonă? Dacă n-au făcut-o Ceaușeștii, înțeleg că doriți dvs? Dacă eu mi-am făcut P+M, dumneavoastră vreți să faceți la 12 metri? De ce nu se poate construi parter și mansardă?”.

Slide2

O altă problemă ridicată de oameni a fost cea legată de utilități. Ei spun că, dacă în zonă vor fi construite noi unități locative, sistemul de canalizare și cel electric nu vor mai face față. „Nu a fost comunicare, dacă firma venea la noi în cartier și făcea o dezbatere publică cu noi, cu cetățenii, era mult mai simplu. La noi tot timpul au fost probleme cu canalizarea”, a spus Ovidiu Tănase, președintele Consiliului Consultativ de Cartier Ciarda Roșie. Reprezentantul Aquatim susține, pe de altă parte, că, în momentul de față, conducta existentă face față și poate transporta debitul de apă uzată menajeră, dar n-a putut oferi garanții pe viitor. Totul depinde o nouă stație de pompare, a cărei construcție n-a început încă. Sunt probleme și cu energia electrică, spun oamenii. Unii se plâng că au rămas în beznă chiar în noaptea de Revelion și cer ca autoritățile să pună condiții stricte pentru orice nouă investiție. „Enel are probleme din 2010. Rog autoritățile locale să condiționeze orice autorizări de investiții. Avem dreptul la un trai decent”, a spus una dintre cele prezente la dezbatere.

dezbatere publica1

O altă femeie care locuiește în zonă a prezentat niște fotografii cu terenul în discuție, susținând că acolo se află o pădure în care cresc și arbori din specii protejate. Unul dintre proprietarii terenului, care locuiește la Oradea, s-a arătat dispus să le prezinte oamenilor toate actele care dovedesc că nici vorbă de pădure acolo. După aproape trei ceasuri de parlamentări, multe pe un ton ridicat, consilierul Nistor Geană i-a întrebat pe participanții la dezbatere dacă sunt de acord cu ridicarea unor noi imobile, iar răspunsul a fost unanim: „Nu”. Președintele Consiliului de Cartier Ciarda Roșie susține că există deja 100 de oameni care se opun acestui PUZ, dar decizia finală va aparține consilierilor locali. Unii dintre ei – Romanița Jumanca, Alfred Simonis, Dan Idolu, Lucian Taropa, Grigore Grigoroiu, Nistor Geană și Vasile Vesa – au asistat la dezbaterea de joi.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

antecombega a spus: (martie 27th, 2015 at 11:55 )

Dragă doamnă Otilia G., sunteţi aşteptată înainte de Sfintele Paşti 2015 în Csarda Rouge, ca naşă maximă. Fin vă este deja președintele Consiliului Consultativ de Cartier pe care l-aţi botezat cu pricepere diabolică Ovidiu Tănase, când pe el, până şi în buletin, îl cheamă Ovidiu… TĂNĂSIE. Petrecere plăcută, botez fără surprize!

demis a spus: (martie 27th, 2015 at 12:01 )

Pai cei din Braitim credeti ca au vrut blocuri ? Putin le pasa celor de la primarie !

gabi a spus: (martie 27th, 2015 at 13:38 )

Vocea cetatenilor este foarte rar ascultata in primaria Timisoara, pentru o situatie asa de grava precum e aceasta, in care o zona verde atat de mare se prevede sa fie transformata in zona de construinte, primaria inchide ochii? Se pare ca nimanui nu ii pasa…

m a spus: (martie 27th, 2015 at 13:39 )

Consilierii PSD au fost prezenti la dezbatere, dar cei din grupul PNL nu au fost interesati, ca deobicei PNL ul e nepasator in situatii de genu.

un timisoarean a spus: (martie 27th, 2015 at 16:33 )

Stati putin! Ce spune arhitectul proiectant? Ca acolo este „abuziv ” zona verde? Se vede din satelit ! Stimati arbori, va rugam nu-l mai abuzati de „domnul specialist” permitandu-va sa cresteti?

ema a spus: (martie 27th, 2015 at 23:44 )

Problema nu e Tănase sau Tănăsie, problema e ca vor sa faca BLOCURI !!! TIMISORENI, NU VA LASATI ASUPRITI DE AFACERISTII IMOBILIARI. TIMISOARA ESTE IN PRIMUL RAND A VOASTRA !

dsz a spus: (martie 27th, 2015 at 23:57 )

Noi am cumparat teren in zona Mures/Tosca acum 12 ani. In zona erau putine case construite. Dar planurile Primariei aratau excellent: strazi largi, loc pentru o viitoare scoala, loc pentru gradinita, loc pentru spatiu commercial si zone de agreement; plus continuarea bulevardului Sudului pana la Muzicescu. Numai minuni! Inca nu s-a implinit nici una! Ba mai mult, pe langa case au aparut blocuri. Regimul de inaltime acceptat e P+2+M, dar sunt blocuri care au clar 3 etaje (probabil 15-20 de metri). Strazile sunt atat de inghesuite in unele zone, ca nu vor avea dublu sens. Cred ca nu vor avea nici de trotuare! Unde sunt bulevardul, scoala, gradinita, magazinele? Au fost inghitite de lacomia unora care au putere de decizie! Bunul simt sau simtul civic au fost „desenate” pe un PUZ de acum 15-20 de ani, dar au disparut cu desavarsire din viata reala!
P.S. Am aflat din „surse” ca cel/cei care a/au obtinut parte din pepiniera au cumparat-o de la Primarie, pe maruntis, pentru Crestere CAPRE!!!!

anteconbega a spus: (martie 28th, 2015 at 08:49 )

Domnişoară Ema, problEMA e că cititorii trebuie să ştie cum îl chemă pe liderul revoltaţilor din Csarda. Nu-i putem lua acest drept obţinut prin naştere. Numele unui om adevărat, al unui foarte bun cunoscător al limbii italiene, spun vecinii dânsului, nu e un amănunt de neglijat.Cât despre turnurile impuse de Marele Edil celor din zonele vechi ale oraşului, aici nu cred că se mai poate face ceva, pentru că domnia sa e de neclintiti în obsesile sale maladive, toate acceptate fărăr crâcnire de prăpădiţii de consilieri municipali. Asta am votat, asta consumăm. Ca fapt divers, corpul profesoral de la Politehnică ar fi făcut un chef fabulos când au scăpat de Rect(or)ul devenit Edil, că li se aplecase de atâtea fantezii brunete…

Justitiarul a spus: (martie 28th, 2015 at 11:24 )

Am un mesaj adresat tuturor celor care l-ati votat pe Prea Estompatul dus cu pluta: meritati tot ce vi se intampla!

ahile a spus: (martie 28th, 2015 at 12:28 )

Anteconbega, sigur ca revoltatii cunosc numele liderului lor, logic daca le este lider. Problema e ca parca nu este atat de revoltat ca ei! Singura problema e canalizarea, sa intelegem! Oamenii se dau de ceasul mortii ca acolo se contruiesc blocuri !!!!
Important nu este numele in sine ci ceea ce face pentru cetateni si interesele lor si probabil asta ii intereseaza si pe cititori , nu un i in plus sau in minus!
Omul demonstreaza ca este OM prin ceea ce face, nu prin numele obtinut la nastere!

Gruia a spus: (martie 28th, 2015 at 13:49 )

1 – primarul a lipsit de la dezbaterea convocata chiar de …el
2 – marele mahar al „densificarii” orasului , fostul si , cine stie , poate viitorul , architect sef a lipsit si el
3 – actualul architect sef nu a fost in zona respectiva de 7 ani , chiar dupa aparitia problemelor cu PUZ-urile (sunt vreo 3) , deci interes … maxim
4 – inspectorul de zona se pare ca are chiar acest nume si nu este de gasit pe site la primarie
5 – proiectantul a prezentat un „exercitiu de admirarie” fata de propria lucrare , marsand pe estetica (daca pare frumos e bine … nu ? ) . Adancit in argumentatie si-a asumat prerogative ale primariei pana in momentul in care a fost unii consilieri s-au sesizat si l-au atentionat . Greseala scuzabila , avand in vedere ca de obicei reprezentantii primariei bagat pumnul in gura cetatenilor . Acum fie lipseau ca marele mahar , fie erau foarte sfiosi de fata cu consilierii (de ex. dna de fier a urbanismului , doamna G , spaima cetatenilor ….recalcitranti) .
6 – unul dintre consilieri a facut eroarea de a vizita Calea Urseni in dimineata zilei de dezbatere . Mare minune ca si-a putut reveni din soc pana la sedinta !
7 – canalizarea , inceputa acum 2 ani cu termen 5 luni nu este functionala si oricum nu ar face fata , trebuie refacuta daca se aproba BLOCURI
8 – alimentarea cu energie electrica , gaz nu sunt problema primariei (care sunt problemele primariei ramane un mister )
9 – soseaua , trotuarele , restul amenajarilor ….se vor face candva … departe
10- cei 3,5,30 sau 43 de mostenitori (pe terenul obtinut la schimb in compensare) , numar variabil pe parcursul sedintei (culmea variante date de acceasi persoana din … Oradea) au dreptul constitutional sa construiasca pe terenul lor ce vor . Ciudat , toti ceilalti locuitori de pe Calea Urseni nu sunt , probabil , demni de un asemenea drept , ei avand restrictii clare si de neevitat (cel mai recent caz este din 2014 dar nu era … „investitor” sau „mostenitor” , doar cetatean !)
11- nefiind posesor al unei licente in domiul jocurilor de noroc ma limitez la doua pariuri formale : dezbaterile sunt praf in ochii cetatenilor si PUZ-urile vor merge mai departe si vor mai aparea derogari pe parcurs (acordate tot de omnipotentul birou de urbanism) pana o sa se ajunga la ceea ce s-a dorit de la inceput … minim P+2+etaj retras .
12- nu inteleg rostul PUG si a planurilor de urbanism in general daca activitatea de baza cosnta in acordarea de derogari si exceptii . Mai exista varianta ca PUG este gresit fapt ce ar impune sanctionarea drastica a celor ce l-au elaborat precum si varianta ca dai un ban si se face exact cum doresti . Cum de sanctiuni nu am auzit ramane varianta 2 pana la proba contrarie .
13- asta-i cu ghinion pentru cei politici . Functionarii publici scapa ei cum scapa (mai ii dam afara , ii reangajam , ii rotim , gasim o formula) dar alesii au o problema cel putin odata la 4 ani . Din pacate pentru unii dintre ei 3 aproape au trecut . Sa vedeti ce imbold de vot „anti” vor reprezenta mizeria , betonierele pe soselutele de acolo , scandalul , praful , zgomotul , canalul ce refuleaza , apa ce nu mai vine , curentul lipsa samd . Sa nu aiba surprize ! Mai sti , poate atentiile sunt mai presus de cariera politica , n-ar fi de mirare in tara lingourilor si tablurilor din peretii dubli .
14- o copita si talibanilor „locali” : care-i totusi diferenta aia esentiala fata de mitici ? Atentie orzasi , ca Robu nu e singurul politician pro , lupta cu entuziasm si ceva „independenti” proiectul fiind o mostenire a fostei administratii . Asta vis a vis de schimbarea adusa de alegeri . Vax albino , crema puca , cand e vorba de bani nimic nu mai conteaza de la Vespasian incoace !!

Gruia a spus: (martie 28th, 2015 at 14:05 )

„PUZ-ul prevede o suprafață de 10% pentru spații verzi”

Masterplanul spune : „cresterea procentului de spatii verzi pentru noile investitii de la 25% actual la 40% pentru noile zone de dezvoltare urbana (pag.51 4 P5) „. Masterplanul este semnat si asumat de primaria Timisoara si arhitectul sef , adica tocmai cei ce fac acum ….. derogare , nu numai de la masterplan ci si de la cei 25% actuali ! Mai sa fie , legea-i lege nu gluma ??!!

bia a spus: (martie 28th, 2015 at 16:16 )

„Proprietarul” din Oradea nu stie ca padurea nu creste in acte ? Padurea se vede in poza . Ia sa mai mearga oradeanul cu actele lui cu tot de unde a venit si sa nu mai incerce sa ne stearga creierul! Ce dumnezeu, nu suntem toti copii….

Ana a spus: (martie 28th, 2015 at 20:58 )

Implementarea unor blocuri („locuinte colective”) intr-un cartier destinat caselor?! Si noi ne consideram o tara civilizata… Va invit sa calatoriti sau sa va informati sa vedeti cum se gandeste o zona in tarile cu adevarat civilizate: sunt zone speciale pentru case unde sunt DOAR case sau spatii de agrement si zone speciale pentru blocuri. Daca se doreste neaparat exploatarea acelei zone de pe Calea Urseni (desi acolo s-au dezvoltat, in timp, arbori care sunt INEVITABILI pentru combaterea aerului extrem de poluat din Timisoara), sugerez dezvoltarea unor spatii de agrement (parc de distractii, spatii verzi, locuri de joaca) sau chiar un magazin, elemente necesare in aceasta zona.

ecou a spus: (martie 29th, 2015 at 17:17 )

NU DORIM SA SE CONSTRUIASCA BLOCURI PE STRADA CALEA URSENI DIN TIMISOARA

Corina a spus: (martie 31st, 2015 at 15:29 )

RUSINE! NU SE POATE ASA CEVA! Inca aprox. 25 de hectare de blocuri…Ati auzit de Timisoara,orasul trandafirilor? sau Timisoara, orasul florilor? Cred ca suntem perfect capabili sa schimbam numele in Timisoara,orasul blocurilor la ce stadiu am ajuns in ultima vreme…Spatiul verde nu e necesar pentru cetateni mai nou? Ca din cate stiu eu, fara BLOCURI intr-un cartier de case se poate, dar fara spatiu verde considerabil nu.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Top