Categories: Zâmbete amare

Sub semnul lui Baraba

În urmă cu 2.000 de ani, într-o zi de vineri dinaintea Paștelui evreiesc, iudeii din Ierusalim aveau de optat între Iisus Hristos și tâlharul Baraba. Cel ales avea să fie eliberat, iar celălalt, răstignit. Necredinciosul Pilat din Pont își dorea oarecum iertarea lui Iisus, de aceea i-a contrapus un vestit borfaș, hoț și tâlhar la drumul mare. Influențați însă de marii preoți și de farisei, iudeii l-au ales pe Baraba, iar Pilat din Pont, într-un gest rămas celebru, s-a spălat pe mâini și L-a dat pe Iisus pe mâna călăilor. Tâlharul era ales în fața Fiului lui Dumnezeu! S-au scurs două milenii de atunci. Baraba a fost uitat aproape de tot, în timp ce Iisus Hristos stă la baza celei mai puternice religii, creștinismul.Și totuși, acum ce am alege între două personaje asemănătoare celor doi, Iisus și Baraba?

Oare nu și astăzi îl alegem de multe ori tot pe Baraba? Și tot la îndemnul fariseilor și, de multe ori, ale „marilor preoți”. Suntem fascinați și azi de hoți și de tâlhari. Dacă își mai și rup cămașa de pe ei, invocând numele Domnului, precum odinioara Caiafa, îi facem idoli sau mici Dumnezei pe pământ. Știm că e hoț, dar a ridicat biserici și a făcut donații, se spune și acum despre unul ca Gigi Becali. Un personaj pe cât de fățarnic, pe atât de plin și de trufie, două dintre păcatele cele mai urâte lui Iisus. Un personaj ridicat în slăvi inclusiv de preoții noștri de astăzi, adevărați urmași ai preoților care îl impuneau pe Baraba.

Cum au ajuns oare, decât aleși de noi, atât de mulți „barabi” în parlament?! Suntem nemulțumiți de ei, îi înjurăm, îi vorbim de rău, dar la anul îi alegem din nou! Hoți și fățarnici, își vor face cruci largi cu mâna dreaptă, vor împărți câte 30 de arginți din milioanele furate, fariseii îi vor lăuda și ne vor convinge că merită din nou să-i alegem. Și iar vom uita că mulți dintre ei sunt hoți la drumul mare. Hoți care acum se apără între ei precum îl apărau borfașii pe Baraba, își votează pensii nesimțite și mega-imunități pentru a nu ajunge în fața procurorilor. Habotnicii dintre ei sunt chiar vechii securiști și activiști comuniști, care pe vremuri stăteau în fața bisericilor și îi notau pe cei care le treceau pragurile.

Ce-i drept, anul trecut, pe 16 noiembrie românii au evitat să-l aleagă pe ‚Baraba” (nu că de cealaltă parte ar fi fost vreun „Iisus”), un „Baraba” susținut ca, pe vremuri, de „caiafele” din BOR și fariseii de peste tot. Dar acea zi parcă am uitat-o și iar ne îndreptăm privirile spre tot felul de „barabi”. Ba dacă sunt cumva după gratii îi mai și martirizăm și le plângem de milă. De 2.000 de ani parcă trăim sub blestemul lui Baraba, cu toate că ne dăm mari creștini. Și vom scăpa de el doar atunci când nu vom mai spune despre cineva: „Da, e tâlhar și hoț, dar e băiat de treabă!”. Iar marii preoți vor cu adevărat în slujba lui Iisus, nu în a lui Mamona.
Paște fericit și liniștit!

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago