Categories: SocialUltima ora

Mama de doar 16 ani din Timis, fortata sa lucreze ilegal de o companie franceza

La numai 16 ani și mamă a unei fetițe, o tânără din Timiș a fost obligată să muncească inclusiv noaptea, într-o fabrică a unei companii franceze. Societatea a fost amendată de ITM, iar împotriva ei a fost depusă și o plângere penală. Reprezentanții acesteia au susținut că nu știu că ora 4 dimineața este… oră de noapte!

La începutul lui 2015, o tânără în vârstă de 16 ani a încheiat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu SC SAB Casting Machining SLR, o companie de origine franceză, care are o uzină și în Jebel și care se ocupă cu turnarea pieselor din aluminiu. Contractul stipula că fata va ocupa un post de muncitor necalificat și va fi plătită cu salariul minim pe economie. De asemenea, documentul specifica și faptul că aceasta nu poate lucra mai mult de șase ore pe zi, fiindcă este minoră. Lucrurile n-au stat însă deloc așa, mai ales că tânăra are o situație specială. Ea provine dintr-un mediu defavorizat și este mama unei fetițe de doar câteva luni. Direcția Generală și Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a decis că bebelușul nu poate rămâne în grija mamei decât dacă aceasta are un loc de muncă.

Tânăra susține că angajatorul a profitat de această situație și a obligat-o să lucreze ore suplimentare. Ea a ajuns să lucreze peste opt ore zilnic, deși legea interzice categoric, în cazul minorilor, depășirea unui program de lucru de șase ore. Speriată că își va pierde locul de muncă și, implicit, fetița, fata a acceptat să lucreze mai mult. Abuzurile nu s-au oprit însă aici. Pe lângă faptul că angajatorul ar fi forțat-o să lucreze mai mult, acesteia i s-a impus să lucreze și pe timpul nopții, fapt de asemenea interzis prin lege în cazul persoanelor care au sub 18 ani. În timpul unui control, reprezentanții ITM Timiș au găsit la lucru, în timpul nopții, și o altă minoră. Pavel Kasai, directorul instituției, afirmă că angajatorul a încercat să justifice prezența acesteaia, spunând nu a știut că ora 4 este considerată oră de noapte! Firma a fost sancționată conform legii.

După controlul din 13 martie, fata spune că angajatorul i-a solicitat să dea o declarație în care să specifice faptul că prezența ei la lucru pe timpul nopții era accidentală și că, în mod normal, nu este chemată la serviciu la astfel de ore. Ea a refuzat însă, moment în care i s-a spus că nu mai trebuie să vină la muncă. Ca și cum nu era de ajuns, firma nu și-a achitat nici obligațiile salariale față de minoră. Mai mult, în momentul de față nu se știe dacă respectivul contract de muncă a încetat sau nu, având în vedere că nu s-a trimis nici un act în acest sens, iar minora nu a semnat nicio cerere de demisie. Tânăra a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, și o plângere penală împotriva firmei. Instanța urmează să decidă dacă angajatorul a săvârșit infracțiunea de încadrare în muncă a minorilor cu nerespectarea condițiilor de vârstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago