Categories: Invatamant

Parcul Dendrologic Gurahont, administrat de UVT, USAB si Universitatea Oradea

Parcul Dendrologic de la Gurahonț va fi administrat, de acum înainte, de trei universități. Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Universitatea din Oradea vor încerca să readucă la viață acest areal interesant.

Studenții și specialiștii de la UVT vor avea parte de condiții speciale în activitatea de practică și de cercetare-dezvoltare. Asta, după ce UVT, USAB și Universitatea Oradea au preluat în co-administrare Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva”, aflat în proprietatea Consiliului Local al comunei arădene Gurahonț. Cele trei instituții de învățământ își propun, în primul rând, să întrețină speciile dendrologice și să asigure personal de specialitate necesar funcționării și întreținerii parcului. Parcul are o suprafață de 4.2 hectare și o parcelă de teren cu vegetație forestieră de 7.4 ha, dar și o clădire cu capacitate de cazare pentru studenți de 50-60 de locuri.

Se dorește realizarea unor investiții care să vizeze reamenajarea terenului și a clădirilor aparținătoare parcului. În plus, cele trei universități au creat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biodiversitate, prin care se vor identifica mecanisme de finanțare în vederea asigurării sumelor necesare pentru cheltuielile de întreținere și dezvoltare a parcului. Spațiul va fi valorificat și prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare, ateliere de lucru, școli de vară, seminarii, precum și cantonamente sportive. „Preluarea în administrare a Parcului Dendrologic «Arboretum Sylva» constituie un beneficiu atât pentru acestea, cât și pentru comunitatea locală. Inițiativa reprezintă un plus de valoare în practica studenților, în cercetare și ne apropie de comunitate”, spune prof. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. În luna martie, 20 de studenți de la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie a UVT au făcut, în regim de voluntariat, lucrări de întreținere în parc. (sursa foto: www.skytrip.ro)

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

37 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago