Categories: Klaus Vaterland

Ce ne facem cand un „terchea berchea” are in spate mii de „terchea berchea”, platitori de taxe?

Cu aura sa de universitar feroce, primarul Nicolae Robu a scăpat ușor de niște critici venite din partea pesedistului Alfred Simonis, spunând că dumnealui nu stă de vorbă cu orice „terchea-berchea”. Poate că nici Gabriel Liiceanu nu stă de vorbă cu orice cubicaș, e adevărat, dar treaba asta n-ar trebui să ne intereseze câtă vreme omul produce cultură în mediul privat și în timpul liber face ce vrea. La liberalul Robu, treburile sunt ceva mai complicate. Știu că e enervant ca orice bou să te bată la cap. Ca dascăl, putea da afară din sala de curs vreun impertinent de student, dacă îi era deranjată ora. Ca drucker n-avea nimic să arunce cu „carne” în fanii echipei adverse. Megastar pop-rock? Era mult mai simplu, putea să urineze de pe scenă, după concert, în delirul fanilor „Ca marea”. Dar ca primar nu merge chiar așa. Pentru că acel „terchea-berchea” de Alfred Simonis și ai lui au în spate poate mii de „terche-berchea”.

Asta este, nu toți alegătorii sunt la fel de deștepți și împliniți civic precum electoratul liberal. Sunt partide care se bazează electoral și pe terchea-berchea ori mai ales pe terchea-berchea, iar când vom mai avea mult mai puțini astfel de alegători poate ni se va împlini integrarea în Uniunea Europeană. Dar mai e până atunci și primarul Nicolae Robu trebuie să accepte că sunt concetățeni ai săi, contribuabili, plătitori, care se regăsesc în prestația politică a lui „terchea-berchea” Alfred Simonis. Iar acești timișoreni au și ei dreptul să știe despre un subiect sau altul. Din acest motiv nu merge să spui că, de exemplu, câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia. Ați văzut, dom’ primar, vreun prost să moară de grija altuia? Eu nu am văzut. E adevărat că nici după câini nu m-am prea uitat, dar în principiu e bine să dați informații pentru toată lumea, chiar și lui Alfred Simonis, pe Facebook, pe site-ul primăriei, pe orice canal media, să știe toată lumea cum stă treaba cu pierderea banilor din proiecte europene, dacă va fi sau nu cazul în proiectul Cetate.

Chiar nu e cazul primarului Robu să se plângă de prea mare opoziție făcută de PSD. Iar când PSD face opoziție, e ca în bancul cu ăla de ești vinovat și dacă ai bască, și dacă n-ai, de unde i s-a și lipit partidului eticheta „Grup împotriva Timișoarei”. De aceea cred că, de data asta, e de bun simț reacția PSD la afirmația nefericită a liberalului cum că nu e nicio nenorocire dacă pierdem banii europeni și că sunt altele baiuri mai mari pe lumea asta, cum ar fi vreo boală. Parțial corect, dar asta este în cel mai bun caz o glumă neagră, nu o atitudine responsabilă față de trebile urbei. La primarul Robu mă îngrijorează și alt mic detaliu de profil developat din poza sa de administrator. Geaba zice dumnealui că nu vorbește cu „terchea berchea”, ci doar cu un partid mare ca PSD, că grozav mă tem că e vorba doar de o poezie cu care asezonăm democrația. Și că tare i-ar plăcea omului să nu aibă deloc opoziție. Să ctitorească dumnealui cum vrea Timișoara, fără critici de la unul sau altul aflat în iminenta situație să moară de drum lung ori de grija altuia. Și poate că n-ar ctitori-o rău, dar asta e o altă discuție.

* TERCHEA-BERCHEA (dex): epitet dat unui om neserios, care nu e bun de nimic; ceva de puțină valoare: încarduit cu terchea-berchea trei lei perechea; Se zice despre o persoană sau o lume comună, fără distincțiune: nu e boier; om fără căpătâi; parazit social.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

O oră ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

O oră ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

4 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

6 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

6 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

9 ore ago