Cat de reprezentativa poate fi pentru Timisoara o cacastoare turceasca?

În urmă cu câteva zile, pe o vreme câinoasă, cîteva zeci de timișoreni s-au adunat în Piața Libertații, pentru a protesta împotriva îngropării unor vestigii despre care arheologii spun că ar fi fost băi turcești. Mai mult, protestarii se gândesc chiar să blocheze lucrările de conservare. Nimic senzațional, la urma urmei, nu poți să contești un protest civic, oricare ar fi motivația lui. Unii protestează în apărarea rechinilor, alții, împotriva disecției pe șoareci, iar unii, pentru ieftinirea berii. Mai mult, cei care au ieșit pe ploaia mocănească în piață sunt doar avangarda, mulți timișoreni revoltându-se împotriva acestui demers cum pot: pe Facebook, în comentarii pe site-uri de știri etc. Așa cum poate sunt și mai mulți timișoreni care nu sunt de acord cu protestarii. Trebuie spus că soluția conservării vestigiilor prin acoperire și marcarea prin plăcuțe și machete cu reconstituirea istorică are girul Ministerului Culturii.

Personal, i-aș împărți pe protestari în trei categorii. Prima ar fi a persoanelor oneste, poate influențabile, care chiar sunt convinse că aceste vestigii istorice trebuie conservate, puse în evidență și valorificate turistic. (În așteptarea unor americani, francezi sau suedezi care să vină să le admire.) Tot aici i-aș pune și pe fanii necondiționați ai serialului „Suleyman Magnificul” și ai altor turcisme, ca rahatul de exemplu. O a doua categorie de protestatari e formată din persoane care-l contestă, de fapt, pe primarul Nicolae Robu. Sunt acele persoane care, dacă Robu se scarpină cu mâna dreaptă, îl înjură fiindcă nu folosește stânga și… viceversa. În mod cert, dacă Robu făcea din aceste vestigii o atracție turistică, aceleași personaje îl înjurau fiindcă își ocupă timpul cu latrine turcești, în loc să-și vadă de treburi mai importante. Mă aștept acum să sară și Sorin Grindeanu sau Freddy Simonis și să spună că nu mai pot trăi în Timișoara dacă aceste băi/buzi turcești nu vor fi valorificate turistic.

Aparent paradoxal, dar aceste proteste poate chiar îi convin primarului. Cum reabilitarea Centrului Istoric a intrat în criză de timp, ba sunt și probleme cu firma constructoare, contestațiile ar fi un pretext extraordinar pentru nefinalizarea la termen a lucrărilor. De altfel, altădată iritat de acest gen de proteste, de această dată, Robu parcă le-ar da binecuvântarea. Nu în ultimul rând, ca de multe ori când au loc proteste de orice fel, apar și interese de natură materială. Or, ultima categorie de cârcotași e formată din oameni care au pierdut bani în această afacere. Mai exact, chiar au participat la licitația de conservare a vestigiilor, dar au pierdut în fața firmei din județul Alba. Unii dintre ei chiar au participat la protestul de joi.

Deoarece cu ultimele două categorii n-ai ce să discuți, m-aș adresa doar celei dintâi. Oare chiar așa importante sunt aceste cărămizi vechi, încât să merite blocarea unei investiții atât de mari? Atenție, nu sunte terme romane, ci băi turcești! E adevărat, Timișoara nu se poate lăuda cu foarte multe vestigii istorice, dar cât de reprezentative pentru orașul nostru sunt rămășițele unei băi turcești? Ca să nu îi spun căcăstoare. Culmea, sunt monumente adevărate în Timișoara care sunt lăsate în paragină. De exemplu, Coloana Fidelității stă abandonată într-un cimitit. Casa Muhle au luat-o țiganii în timpul primarului Ciuhandu, ai cărui admiratori sunt acum cei mai vehemenți apărători ai rămășițelor otomane. Și vorbesc de monumente austriece, fiindcă bănățenii, timișorenii, se mândresc că au avut capitala la Viena, nu la Stambul. Ba mulți timișoreni spun că Ziua Timișoarei ar trebui să fie pe 18 octombrie, zi în care, în anul 1716, prințul Eugeniu de Savoya elibera orașul de sub turci.

În istoria României au fost ocupații civilizatoare care au adus progres. Civilizatori au fost romanii, civilizatori au fost austriecii, și se vede acest lucru mai ales în Banat și Bucovina. Dar au fost și ocupații care au ținut țara înapoiată, noncivilizatoare, reprezentative prin bordeiele în loc de case până spre finele secolului XIX. Aici i-aș plasa pe turci și pe sovieticii cu cozile lor de topor, bolșevicii români. Forțând puțin, peste câțiva ani, unii ar putea protesteze că nu se face o statuie lui Stalin la Timișoara. Ba am auzit propuneri ca în jurul vestigiilor să se facă un fel de amfiteatru în formă de semilună, ca să rezoneze și din punct de vedere religios. Și, eventual, să mai facem și o moschee în piață. Da, istoria Timișoarei înseamnă și cei 164 de ani de ocupație otomană. Dar cât de mult trebuie pus acest lucru în evidență? Culmea coincidenței, după secole, o rămășiță a acelei „noncivilizații” turcești continuă să blocheze dezvoltarea Timișoarei. Cu ajutorul – repet – și al unor oameni de bună credință.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Mmihai a spus: (septembrie 13th, 2015 at 18:55 )

Foarte bun articol. Subscriu.

Grady a spus: (septembrie 13th, 2015 at 20:43 )

Penibil, tot mai pupincuriști sunteți, un fel de antena 3 a rotulianului….

Petru Urdea a spus: (septembrie 13th, 2015 at 23:32 )

Când autorul confunda o baie comunală de secol XVI un wc, jurnalistica este …rahat turcesc.

kb a spus: (septembrie 14th, 2015 at 00:47 )

eu nu inteleg ce vor de fapt cei care au initiat protestul, sa ramana descoperita zona sitului? cum s-ar putea incadra acele caramizi, ca le-am vazut si eu, in ambianta pietei renovate; ma gandesc ca in viitorul f apropiat se vor reabilita si fatadele cladirilor din zona…

Radu Nicosevici a spus: (septembrie 14th, 2015 at 10:03 )

Cred ca ai fost intr-unul din putinele momente de lipsa de inspiratie.
Se mai intampla si la case mai mari.

Noni a spus: (septembrie 14th, 2015 at 10:16 )

Bun articolul, singurul lucru care cred eu ca lipseste din el este ca potrivit legii, primaria nu are dreptul sa decida ce se intampla cu vestigiile din oras, decizia o ia Ministerul Culturii. Asa e legea. Deci si daca nu s-ar fi descoperit buzi turcesti ci s-ar fi descoperit o geamie superba, daca ministerul culturii voia sa o ingroape putea sa comenteze si Robu si toata lumea ca ar fi ramas cu comentariile…Ministerul Culturii decide…restul pot sa comenteze cat vor…specialistii decid…eu zic ca e bine asa.

Ino Bad(e)aRan a spus: (septembrie 14th, 2015 at 12:12 )

Cacastoarea aia este mult mai reprezentativa pentru Timisoara decat aceasta latrina 3 la care voi ii spuneti ziar.

Bobby a spus: (septembrie 14th, 2015 at 12:19 )

Cei aproape 200 de ani cât Tiomișoara a stat sub dominație turcească au însemnat o stagnare și un regres semnificiativ pentru orașul nostru. Turcii n-au făcut absolut nimic pentru a-l moderniza. Ei și-au văzut doar de geamiile lor și-i intersa numai ca nu cumva reo construcție ridicată de localinici să nu depășească în înălțime budele lor. Că s-a descoperit căcăstoarea respectivă, pe mine nu mă entuziasmează cu nimic. Nu înseamnă cine știe ce vestigii istorice. Ar trebui îngropată la loc și cu asta basta! Chiar vreți o moschee în (fosta) Piața Libertății?

pif a spus: (septembrie 14th, 2015 at 17:10 )

sint de acord cu 18 Octombrie.

carmen-vladucu a spus: (septembrie 15th, 2015 at 13:08 )

Domnu’ Ziarist turc sunteti chiar dvs, fiindca va chemati Ardelean adica erdo-padure din turca! Vai de capul nostru, noi si Cucuruzul…de asta sunt pline supermarketurile de legume si fructe di Turcia! Sa nu mai vorbim de turism suntem fata de turci AFARA DIN TIMP SI DIN SPATIU! Acum il aduc la Temeswar pe amicul nostru Turc care seamana cu Cici Poenaru al nostru dar cu un par mult mai frumos ca mi-a stat inima in loc si mai bogat decit al Lui ca sa inteleaga si El soarele nostru Khelios de unde provine! Lasati-o dracului de puszta ca n-avem nimic acilea Domnilor…Toate vestigiile greco-romane, toate insulele si marile si agricultura toate sunt acolo! Au avut un imperiu, au fost in stare sa conduca jumate de lume sute si sute de ani…Dadeau sanse tuturor etnicilor sa promoveze si sa ajunga Basha si Bimbasha in functie de merite!

pavel a spus: (septembrie 16th, 2015 at 20:47 )

Avem o sansa : deviem traseul refugiatilor prin P-ta Libertatii ca sa se mai inchine si ei in drum spre nemti.
Refacem traseul sultanului spre Viena cu escala de la Mohacs…ce dreacu…Si dup-aia ingropam buda…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene

Visul luptei pentru titlu s-a încheiat prea repede pentru CSM Lugoj, care deşi a avut parte de un sezon regular foarte bun nu a putut trece de primul tur din play-off. CSO Voluntari 2005 s-a impus astfel cu 2-0 la general în duelul cu CSM Lugoj, după 3-1 în deplasare şi 3-0 (25-23, 26-24, 25-12)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
Top