Categories: Ziaristu' de terasă

Primarul Robu n-a inteles nimic din ce se intampla acum in Romania. Studiu de caz: „meritocratul” Radu Toanca

Guvernul Penalului a plecat săptămâna trecută! Iohannis l-a însărcinat marți pe Dacian Cioloș să-și facă un guvern cu care să apară în fața Parlamentului în zece zile. Aceste evenimente s-au întâmplat după ce lumea a ieșit în stradă în urma tragediei din Clubul Colectiv. Scriu despre aceste „noutăți” fiindcă unii poate n-au reușit să se pună la punct cu ultimele evenimente, fiind ocupați cu alte treburi, cum ar fi să-și dea interviuri pe Facebook. Așa că o să fac și o mică schiță cu revendicările celor care au ieșit în stradă, în special în primele zile, până n-au apărut profitorii, oportuniștii sau protestatarii de meserie. Principalul slogan a fost „Corupția ucide!”, preluat de altfel dintr-un discurs al președintelui Iohannis. Oamenii au mai vrut o curățire a clasei politice, interzicerea traseimului sau depolitizarea administrației. Adică, să fie dați afară toți corupții și incompetenții puși în funcții doar pe bază de carnet de partid. Pe limba primarului Nicolae Robu, oamenii vor meritocrație. Dar una „pe bune”, nu doar din gură.

Și haideți acum să vedeți ce a înțeles din aceste evenimente primarul Timișoarei, Nicolae Robu, președinte al PNL Timiș și vicepreședinte național al PNL. Și o să dau un studiu de caz. Săptămâna viitoare se va da concurs pentru ocuparea unor posturi de inspectori în primărie, la Compartimentul Parcul Copiilor. Un concurs mai pe șestache. Se mai dă concurs, unul anunțat, tot săptămâna viitoare, și pentru consilier superior la Birou Baze Sportive, dar unde e nevoie de studii inginerești. Amintesc de acesta, fiindcă se fac unele confuzii vizavi de cele două concursuri. Dar revin la primul. Printre cei care și-au depus dosarul se numără și cunoscutul consilier local PSD Radu Țoancă. Pare halucinat la prima vedere ca unul dintre cei mai bogați aleși local să aplice pentru o funcție de amploiat retribuită cu vreo 15 milioane de lei vechi lunar. Mai ales că, potrivit declarației de avere, acum ia în mână 5.000 de lei lunar ca „profesor media” la Dumbrăvița. (Nimeni nu prea știe cum vine treaba asta cu „profesor media” la țară, cu salariu de ministru.) La salariul acesta, Țoancă a mai declarat venituri anuale de 155.000 de lei din agricultură, 23.000 din chirii, plus indemnizația de consilier de 7.800 de lei.

Povestea nu se oprește însă aici. E doar un pas, fiindcă Țoancă trebuie să intre în sistemul din primărie. Pentru ca ulterior să fie promovat, fără concurs, examen și alte frecții de acest gen, ci doar pe bază de competențe (sic!), în funcția de președinte al noului Club Sportiv Municipal din subordinea CL. Acesta va fi finanțat exclusiv de la bugetul local și va avea secții de baschet, handbal, rugby și volei. Este exact manevra prin care toți politrucii, șpăgarii și incompetenții partidelor au fost numiți șefi de deconcentrate. Adică, întâi angajat în sistem, apoi șef pe baza unor concursuri trucate sau pur și simplu numiri. Exact ce vor oamenii care au ieșit în stradă! Evident, Timișoara nu are nicio mare glorie cu ceva cunoștințe de mangement pentru a prelua această funcție. De aceea a și fost scos din joben „meritocratul” Radu Țoancă. Al cărui singur contact cu sportul a fost acela că a reprezentat CLT în Comitetul Director al RCM Timișoara. Prilej de excursii pe bani publici prin Insulele Fiji.

Cu ce se ocupă totuși Radu Țoancă? În primul rând, e deja celebru ca intermediar pentru diverse șmenuri imobiliare. Apoi ca traficant de influență pentru tot felul de afaceriști, în special în primărie, dar și în alte instituții ale statului. Încă din perioada 2000-2004 umbla la el cu poza nașului de cununie, fostul președinte al PSD Timiș, Dan Poenaru, pentru a da greutate influenței sale în tot felul de învârteli. Una pesta alta, este exact profilul de „meritocrat” pe care l-au cerut oamenii în stradă. A, e exact invers? Da, așa este. Dar nu și pentru primarul liberal Nicolae Robu, un recunoscut admirator al „meritocrației”, oriunde s-ar afla aceasta. Bun, vă veți întreba ce a văzut totuși Robu la Țoancă, de vreme ce își asumă gestul de-a urina plenar peste toți tinerii care l-au dat jos pe Ponta și vor resetarea sistemului. A văzut exact ce nu vrea să vadă strada: oportunism, fripturism și traseism. Fiindcă Țoancă a promis că se leapădă de PSD pentru a primi acest post. Iar în deja naivitatea lui proverbială, Robu l-a crezut. Oricum, odată ajuns Țoancă președinte al clubului sportiv, se va împlini profeția lui Robu, cum că Timișoara va fi campioană națională la baschet, volei, handbal etc. Cu un mic amendament, va fi campioana blaturilor…

P.S. În memoria celor de la Colectiv, din respect pentru cei care au făcut posibilă plecarea Guvernului Ponta și venirea unui guvern agreat de PNL, din considerație pentru așteptările societății, poate lui Robu îi vine mintea românului de pe urmă și renunță la acest demers golănesc.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago