Cerere stranie a DNA catre consilierii locali, in dosarul finantarii Politehnicii Timisoara

Chiar dacă un raport de expertiză contabilă spune că finanţarea Politehnicii Timişoara a fost legală, DNA le cere consilierilor locali să se constituie în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 27 de milioane de lei!

raport dna

Consilierii locali se întrunesc marţi într-o nouă şedinţă ordinară pe a cărei ordine se află un punct care atrage atenţia în mod deosebit. Printr-o adresă a DNA către Primăria Timişoara, aceştia sunt invitaţi să se constituie ca parte civilă în cauza ce vizează finanţarea echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest S.R.L. În continuarea adresei DNA către Primăria Timişoara se menţionează constituirea consilierilor locali ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului rezultat în urma activităţii infracţionale a unor angajaţi ai instituţiei publice timişorene. De asemenea, în adresă se sublinează că aceştia au încălcat legea în cunoştinţă de cauză prin semnarea documentelor de finanţare a echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Cererea lasă loc de interpretări şi îi pune în dificultate pe actualii consilieri locali. Aceştia au fost informaţi în privinţa unui raport de expertiză contabilă întocmit la finalul anului 2013, a cărui constatare este că „decontarea cheltuielilor privind activităţile sportive desfăşurate de echipa de fotbal sunt în concordanţă cu prevederile contractului de asociere nr.1642/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007, în consecinţă, opinia expertului contabil este că suma virată de Consiliul Local a fost justificată cu documente ce respectă prevederile contractului de asociere nr.164/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007”. Raportul comandat de primăria Timişoara mai spune că Consiliul Local Timişoara ca autoritate publică locală, în concordanţă cu Legea nr.69 din 28 aprilie 2000 a educaţiei fizice şi sportului, a avut obligaţia să sprijine şi sportul de performanţă şi să asigure inclusiv condiţiile materiale de practicare a acestei activităţi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Jumi a spus: (decembrie 8th, 2015 at 10:39 )

oare cu cine voteaza consilierii PSD?

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 16:55 )

Voi chiar nu ati inteles ca nu este vorba despre modul de decontare, ci insasi alocarea sumelor de bani din buget. Asta este nelegalitatea. Faptul alocarii de sume de bani din bugetul mun. timisoara unei societati private. Mai departe, modul de cheltuire si alte aspecte subsecvente, nicimacar nu mai prezinta relevanta si, prin urmare, expertiza contabila la care faceti referire, intrucat a vizat exlusiv modul de decontare, cheltuire, a unor sume alocate nelegitim, NU ARE NICIO UTILITATE.
Adevarul este ca toata povestea asta a finantarii societatii lui Iancu, reprezinta o chestiune mult prea subtila pt dvs.(redactori/jurnalisti) care, din pacate constat ca va cam depaseste.Cu tot respectul si fara suparare, aceasta poveste pare mai presus de intelegerea dvs. aspect ce se observa din editorialele dvs.
Pe de alta parte, se stie cum se efectueaza asemenea expertize, care NU SUNT TOTUNA CU EXPERTIZELE JUDICIARE.

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 17:22 )

Pe de alta parte, expertiza contabila nu are competenta de a se pronunta asupra legalitatii unor actiuni cu privire la care a fost chemata sa se pronunte din pct de vedere doar tehnic.Controlul de legalitate apartine autoritatii judecatoresti. Curtea de Conturi s-a pronuntat cu privire la legalitatea alocarii acestor sume din perspectiva controlului administrativ, in calitate de organ juriosdictional. Deci… va rog mai multa documentare din partea dvs. dat fiind ca reprezentantii presei sunt, in definitiv, formatori de opinii.

@koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 20:48 )

cum va explicati atunci dle, ca 3 ani de zile curtea de conturi nu a gasit ilegalitati si dupa 5 ani si-a schimbat decizia?

koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 21:52 )

Cred ca pentru aceasta expolicatie va chemat viitorul fost secretar tov Cojocari si probabil fostul director al camerei de conturi timis. Se cunoaste relatia existenta intre cei doi bazata pe o serie de beneficii reciproce.
Echipa care a constat aceste nereguli reprezinta noua garda, noua mentalitate, oameni de gatul carorta nu atarna bolovani si prin urmare sunt mai greu de corupt.
Sau … poate doar incompetenta. Vom afla din episoadele viitoare.

Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:19 )

Va raspund eu. In 2010/2011 adjunctul sefului Curtii de conturi mi-a spus ca la cererea lui Robu au lasat mai usor controlul alocarii banilor la Poli pentru ca Robu le-a promis ca va initia un proiect de lege care sa rezolve problema finantarii.In acea vreme Robu era senator. Promisiunea lui a prins iar ulterior nu s-a tinut de cuvint pentru ca nu exista context legal.
Dupa aceea acel personaj de la Curtea de Conturi s-a pensionat si cei care au venit si-au facut treaba.
Asta este explicatia. Inainte de controlul facut de CC a existat cineva care le-a tinut excrocilor spatele.

Justitia oarba a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:42 )

@KOKS
1.In primul rand sa intelegem ce este un HCL. HCL=Lege pe plan local care trebuie respectata de catre toti locuitorii orasului respectiv si pusa in aplicare de catre cei cu asemenea atributii. La fel ca si orice alta lege nationala care este promulgata sau nu de catre presedinte, girul final in cazul unui HCL ( lege locala) este dat de prefect ( reprezentant al guvernului in teritoriu). Stiti vorba: unde-i lege nu-i tocmeala.
2.Daca in 2008 a fost promulgat un HCL care a obtinut toate avizele juridice, a obtinut votul consiliului local si la final a fost girat de legalitate de catre prefect rezula o lege locala perfect legala si valabila care trebuie aplicata. Mai mult in timpul a 3 (trei) controale ale curtii de conturi nu s-a constatat nimic ilegal nici in cazul legalitatii asocierii cu clubul, nici in cazul platilor efectuate.
3. Conform Legii 215/2001, art 77 „Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.”
4. Asadar avem o HCL(lege locala) valabila, aprobata, votata, legala, verificata de curtea de conturi, etc. Aparatul de specialitate al primarului = angajatii din primarii conform legii sunt obligati sa o puna in aplicare, in caz contrar poat fi dati afara si acuzati de abuz in serviciu ( este ca si cum un politist ar refuza sa aplice o lege si ar spune ca el nu da amenzi pt viteza, sau nu aresteaza hotii de buzunare)
Acum vin intrebarile: De ce dupa 7 ani persoanele care erau obligate de o LEGE (215/2001) sa puna in aplicare un HCL legal, valabil si cu 3 avize de legalitate din partea curtii de conturi sunt acuzate de abuz? De ce dupa 3 controale ale curtii de conturi un altul spune ca este ilegal? De ce dupa 7 ani DNA-ul spune ca un HCL nu este legal? Cu ce sunt de vina angajatii ca au avut incredere in avizele de legalitate ale HCL-ului, in girul de legalitate al prefectului si nu in ultimul rand in girul de legalitate ale celor 3 controale de la curtea de conturi si conform legii erau obligati sa duca la indeplinire HCL-ul?
Ca raspuns la aceste intrebari nu gasesc decat doua variante: ori toate anchetele DNA sunt instrumentate politic si se fac la comanda de partid – asta tinand cont ca dl. Grindeanu ministru PSD care a semnat si el ordonantari catre Poli si a fost membru in consiliul director la Poli nu este suspectat, anchetat sau invinuit – sau varianta 2: procurorul care se ocupa de caz este un INCOMPETENT si de o prostie rara iar pentru a-si justifica prezenta pe acest pamant precum si salariul pe care ii primeste ca si procuror deschide organigrama unei institutii si ia la intamplare niste nume carora le pune in spate tot felul de acuzatii, fara sa se gandeasca(in cazul in care are cu ce) ca astfel distruge viata multor oameni si familii.
Daca se doreste sa se faca curatenie in administratii, macar sa se faca acolo unde trebuie, fara abuzuri si nu la ordinul unui partid sau pentru a avea ce raporta când te suna Kovesi sa te intrebe ce ai facut azi.

KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 16:53 )

Replica la @Koks
1. HCL-ul reprezinta un act administrativ, emis de catre autoritate publica, cu caracter normnativ sau individual; El trebuie sa respecte ordinea de drept stabilita prin Constitutie, legi si alte acte normatrive ale puteri centrale; Prin urmare, in situatia in care un HCL incalca aceasta ordine atunci el este contrar legii indiferent ca a fost votat, verificat de catre prefect etc. Pe de alta parte, chiar daca Prefectul exercita o tutela administrativa, controlul de legalitate al HCL-ului se realizeaza doar prin contenciosul administrativ exercitat de catre autoritatea judecatoreasca.Ori, autoritatea judecatoreasca, prin considerentele expuse in hotararile judecatoresti pronuntate in aceasta speta, s-a pronuntata si asupra legalitatii acestei alocari de fonduri publice mascata prin HCL, apreciind-o ca fiind nelegala.
2. Prezenta avizului juridic NU conduce de facto la ideea legalitatii absolute a Hcl-ului.
3. Potrivit legislatiei din materia functiei publice, functionarul public are dreptul de a refuza sa executa o dispozitie atunci cand aceasta este contrara prevedrilor legale, aceasta reprezentand o prerogativa prevazuta poentru a da substanta unuia dintre principiile fundamentale ale exercitarii functiilor publice, anume principiul legalitatii exercitarii functiei publice.

Deci…. indiferent de parerile noastre, vom vedea ce se va intampla cu aceasta speta, insa in calitate de cetateni si contribuabili poate ar trebui sa avem mai multa implicatiei fata de modul in care sunt gestionati banii nostri din taxe si impozite de catre cei mandatati sa-i administreze.

@KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 20:36 )

nu cred ca exista ceva ce nu poti tu explica, egal cum.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto
Top