Deschiderea traficului pe sub Piata Operei: patru ore de dezbatere si multi nervi / FOTO

Două recorduri a stabilit dezbaterea pe tema Inelului I de circulație și, implicit, a pasajului subteran din Piața Victoriei: cel de durată și cel de audiență. Timp de patru ore, câteva zeci de persoane au asistat la discuții aprinse. Totul a fost pasat către „specialiști”, în timp ce contestatarii ideii au reproșat secretomania care a înconjurat acest subiect. SF-ul pentru proiect a fost votat în luna octombrie.

dezbatere publica1

Dezbatarea publică organizată de primărie pe tema Inelului I de circulație a fost, din start, ciudată. Convocată la insistențele unui ONG, aceasta a avut loc după votarea, de către consilierii locali, a studiului de fezabilitate pentru proiect, deși normal ar fi fost invers. Deși, de obicei, la astfel de dezbateri vin oameni de să-i numeri pe degete, joi au fost totuși în jur de 50 de persoane. Printre acestea, trei consilieri locali, Bogdan Herzog, Ștefan Sandu și Alfred Simonis, dar și doi dintre cei mai aprigi contestatari ai edilului șef, Corneliu Vaida și Nicolae Bîrsan, sau reprezentanții Ordinului Arhitecților – filiala Timiș. Primarul Nicolae Robu a explicat, la început, care este soluția propusă: intrarea în pasaj se va face de la intersecția str. Paris – bd. Republicii, iar ieșirea se face în partea cealaltă, după Liceul MIU, zonă în care va fi construită și o parcare subterană cu 700 de locuri. La suprafață s-ar circula pe trei benzi, inclusiv prin fața primăriei și a catedralei, în sens invers decât se circulă în prezent.

Primul care a luat cuvântul a fost Corneliu Vaida, care a vrut să știe și de ce documentele legate de acest subiect nu pot fi consultate pe site-ul PMT. „Toată lumea știe cum sunt construite clădirile în zona centrală. Pasajul are 2,6 metri, normele europene prevăd 3,5 metri. Dacă se vor respecta aceste norme, cine va permite să se mai sape încă un metru? Nu văd la ce ne-ar folosi această scurtătură, nu mi se pare un câștig că vor circula mașini pe sub Piața Victoriei. Din ce se va plăti lucrarea?”, a spus Vaida. A urmat primul răspuns în care primarul Robu a invocat specialiștii, așa cum a făcut-o de mai multe ori pe parcursul celor patru ore. De altfel, răspunsurile punctuale la întrebări au cam lipsit, fiind invocați aceiași specialiști. Studiul de fezabilitate a fost întocmit de o firmă din București, din colectivul care l-a realizat făcând parte mai mulți ingineri italieni.

dezbatere publica8

În discuție a intervenit Adina Szitar, vicepreședinte al OAR Timiș. „Proiectul nu este partea niciunei strategii de dezvoltare sau regenerare urbană, este strict un proiect de trafic auto. La baza lui nu a stat niciun studiu de oportunitate, niciun PUZ. S-au ignorat riscurile la care se expune Ansamblul Corso (…) Soluția este în principiu corectă, dar nu poate suplini Inelul 2, care ar trebui să fie principal. Nu cred că un astfel de șantier nu va afecta la modul major spațiul public. Trebuie să implice specialiști, urbaniști, istorici”, a spus Szitar. Robu i-a replicat că Piața Victoriei nu va fi afectată în niciun fel, pentru că în pasaj se va intra de pe str. Paris. „În privința PUZ-urilor, nu sunt specialist în domeniu, nu vreau să vă contrazic, presupun că ați vorbit pertinent și că este așa cum ați spus. Dacă e așa, trebuie procedat conform legii. Dacă nu s-a respectat legea până acum pe undeva, proiectul se va întârzia, nu se face niciun pas fără respectarea legii. Specialiștii spun că nu se afectează Piața Victoriei”, a afirmat edilul. A urmat un schimb de replici între Robu și Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș, concluzia – elegantă și logică până la urmă, rămâne de văzut dacă va fi și pusă în practică – fiind aceea că arhitecții din Timișoara sunt dispuși la dialog și vor să acorde municipalității consultanță pe marginea proiectelor mari din oraș. Numai să-i și cheme cineva la discuții, pentru că, din declarațiile celor două „părți”, comunicarea s-a scurtcircuitat undeva prin primărie, pe drumul între OAR și Robu. Nu de alta, susțin arhitecții, dar au depus la PMT un punct de vedere pe tema Inelului I încă din 2013, fără să primească vreun răspuns…

A urmat la microfon Nicolae Bîrsan, contestatar de mai mulți ani al proiectului de reabilitare a malurilor Begăi. Acesta a vrut să afle numele firmei care a făcut studiul, dar și date concrete despre impactul social, de mediu sau economic pe care îl va avea proiectul asupra timișorenilor și perioada în care va fi amortizată suma necesară pentru o astfel de investiție. „Nu s-a făcut decât studiul! Pe baza acestuia se vor purta discuțiile ulterioare. În perioada următoare se vor cere avize de la diverse instituții. Lumea pe mine o să mă arate cu degetul dacă ceva nu va merge bine. Eu vă relatez părerea specialiștilor, nu sunt păreri personale. Există documente, domnule Bîrsan, nu discutăm pe povești”, i-a replicat primarul, care i-a „mulțumit” cu această ocazie și pentru reclamațiile făcute de-a lungul vremii la diverse foruri, pe tema malurilor Begăi.

dezbatere publica11

Ilie Sârbu, președintele Asociației „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, a adus în discuție cazul Köln, unde, în 2009, deasupra șantierului la linia de metrou s-a prăbuşit clădirea arhivelor. Au murit doi oameni și s-au pierdut bunuri de arhivă inestimabile, daunele materiale fiind calculate la un miliard de euro. Primarul Robu a spus că nu cunoaște subiectul, însă acesta a fost readus în discuție de Gabriel Tușinean, un alt contestatar al edilului. „La Köln s-a făcut praf cea mai veche bibliotecă din Germania. Este singura mea referință pentru cazul de față. Vreau să știu ce valoare legală are «șueta» din această seară. Aveți de gând să anulați HCL și să reluați procedurile ca la carte? Cu prezentare publică, 30 de zile conform legii, lumea să aibă timp să se uite pe documentația pe care ar trebui să o faceți publică pe site… De ce primăria merge cu soluții din anii 60? (…) Planul de dezvoltare al Parisului a fost adoptat după un an de dezbateri. De ce la noi se aduce totul în centru?”, a spus Tușinean. Acesta i-a cerut primarului, care i-a solicitat date suplimentare, să-l deblocheze de pe Facebook.

La dezbatere au participat și locuitori ai unor imobile de pe Bd. Republicii. Aceștia au prezentat probleme punctuale – de exemplu, au vrut să știe dacă, pe parcursul lucrărilor, nu vor rămâne fără gaze. „Specialiștii” vor găsi soluția pentru ca o astfel de situație să nu devină realitate. Tot fără răspunsuri clare au rămas și întrebările de genul „Salvările de la Clinicile Noi, dacă vor să ajungă pe Take Ionescu, ce traseu vor avea? Dacă vor să meargă în Maria, cum vor merge?”. „Practic ce facem noi este să luăm coada de pe Gheorghe Lazăr și s-o băgăm în pasaj. Practic, întoarcem tot traficul și-l băgăm în pasaj, îl ducem la Continental, unde este cel mai mult. Din două congestii, orașul va crea una singură, foarte mare”, a spus un alt participant la dezbatere. „Specialiștii propun, după studii făcute, să se circule pe un singur sens, având studii de trafic, concluzionând că nu se pune problema să se parcurgă inelul complet pe trasee lungite datorită sensului unic, întrucât se vor pune în valoare mai bine și alte trasee care există la ora actuală și care sunt încărcate”, a replicat primarul, fără să poată da însă detalii.

opera

Discuția nu a fost lipsită de momente tensionate, Robu susținând că în sală este un grup care îi contestă, de la începutul mandatului, orice proiect. Edilul n-a ratat ocazia să se ia din nou de consilierul local independent Bogdan Herzog, căruia i s-a adresat cu „Fac ce vreau eu, nu ce vreți dumneavoastră, domnule «Vocea Rusiei!»”. Herzog i-a mulțumit pentru atenție și s-a declarat încântat de faptul că este asociat cu arhitecții care contestă proiectul. O altă participantă la dezbatere, care a comentat pe tot parcursul acesteia, a luat foc la microfon la un moment dat. „Sunteţi primar şi cu votul meu şi îmi vine să-mi dau cu capul de pereţi. Mâine, poimâne o să deschidem frigiderul şi o să vă găsim şi acolo (…) Dacă mai primiți un mandat, ne îngropați și centrul. (…) Până când o să plecați, distrugeți totul. Nu sunteți stăpânul nostru”, a strigat aceasta. La dezbatere au participat, alături de primar, doi șefi de direcții, Sorin Ciurariu (Urbanism) și Culiță Chiș (Tehnică), dar și Ioan Ganciov, șeful Serviciului de drumuri și poduri. Ei n-au apucat însă să vorbească prea mult. S-a terminat după patru ore, cu multe referiri la „specialiști” și fără o concluzie categorică, nu înainte ca unul dintre participanți să-i spună edilului că, la cum evoluează lucrurile, până când se va deschide efectiv șantierul, foarte probabil, marile orașe din Europa vor fi ajuns să interzică traficul auto în zonele centrale…

Invalid Displayed Gallery

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gino de Mehala a spus: (decembrie 3rd, 2015 at 11:14 )

La ce ne trebe specialisti! Le stim noi dom’le pe toate!Ce tre pareri dom’le de la habarnistii de la arheologie,constructii,cadastru, dom’le noi stim tot si toate! Ce conteaza dom’le ce au votat ceilalti? Eu am votat dom’le altceva si vreau sa se faca dom’le cum am votat eu! Eu sunt ONG-ul dom’le si ceilalti sunteti nimeni dom’le!

Stapanul Inelelor a spus: (decembrie 3rd, 2015 at 13:19 )

Ce se pricepe astiia la inele,eu si tovarasii mei vechi ne precepem la comstructi in Timisoarea

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top