Dupa ani de dubioasa hibernare, finantarea lui Poli, marea bomba a DNA Timisoara

Trist este că trăim într-o țară în care cele mai frumoase amintiri politice sunt opera DNA. Asta este România și n-o să fiu ipocrit să nu recunosc că, pe lângă momentul Emil Constantinescu 1996, chiar Klaus Iohannis 2014, în istoria recentă a României „Anticorupția” mi-a înseninat zilele, mai ales cele în care Dan Voiculescu, Adrian Năstase și alții au ajuns prin condamnări definitive după gratii. Așa au devenit mulți români fani DNA, deși se zice că nu e bine să te bucuri de răul altora. Dar cum și hoții s-au bucurat când au furat de la noi, contribuabilii la buget, așa și noi ne putem arăta satisfacția când suferă și ei puțin pentru astfel de aroganțe. Numai că DNA e format din oameni, iar oamenii au și ei slăbiciunile lor. Procurorii DNA Timișoara ar fi avut multe ocazii să se afirme, precum alte direcții din țară, dar n-a fost să fie, iar din jobenul anticorupției timișorene a ieșit subiectul Poli-Ciuhandu-Ostaficiuc și alții

Nu o să fiu atât de nedrept încât să consider bun DNA când îl ia pe Șova și prost când îi ia pe finanțatorii lui Poli. Dacă e ceva de anchetat și de descoperit, s-o facă. Dar nimeni nu-mi ia dreptul să consider această anchetă mai degrabă o ambiție personală, decât un mare buboi de corupție pe Bega. Față de alte exemple de mari dosare DNA, cum ar fi cele trei lucrări pe ANRP, de unde aflăm că bani, enorm de mulți bani de la buget, s-au dus fraudulos spre persoane fizice dubioase, e, uite că în cazul Poli vorbim de o ecuație foarte simplă, chiar morală a circuitului banilor. Consiliul Local Timișoara, ca o voință populară a celor impozitați din acest oraș, a decis alocarea unor bani spre echipa reprezentativă a fotbalului timișorean. Da, avem troleibuze, tramvaie, mitinguri, demonstrații și alte cele în violet tocmai pentru că alb-violetul în acea perioadă (și nu numai) a însemnat un spirit. Iar pe acest val, mai toți am considerat normal ce-au făcut oficialii Timișoarei în acele zile.

Se știe că Marian Iancu nu a mai băgat bani în echipă în ultimii doi ani la Poli. Astfel că alocarea de fonduri de la CLT și CJT a fost, pe lângă banii TV și de la UEFA, sursa performanței cu care clubul a răsfățat orgoliul fotbalistic bănățean. Măcar aici s-a văzut ce bani au intrat și ce rezultate au ieșit, iar dacă punctual s-a produs un abuz, vreun chilot decontat de Chivorchian, acela să fie pedepsit, nu întreg fenomenul. Chiar am senzația că acest dosar DNA e unul „in rem”, că este incriminată decizia în sine de finanțare – o chestiune de oportunitate și de politică, la urma urmelor – nu o finanțare defectuoasă, ca viciu administrativ. Că un procuror își face un titlu de glorie din faptul că nu-i place fotbalul și găsește în câteva nume mari de demnitari din Primăria Timișoara o rampă ideală de lansare.

O altă dezamăgire, pe lângă brusca „hărnicie” a DNA Timișoara, e și pasivitatea tifoseriei. CVUCS, Druckeria sau cum se mai numesc organizațiile suporterilor poliști au arătat că se implică în mult peste ce înseamnă fotbal. Fanii fac donații, donează sânge, fac marșuri în memoria martirilor revoluției, demonstrații și mitinguri pentru apărarea drepturilor Politehnicii în vremurile grele… și câte nu mai fac? Întinzând puțin plapuma, tifoseria a funcționat ca un braț mai frivol al unei Societăți Timișoara, având personalitate și antipatii politice. Subiectul Poli-DNA nu le-a activat însă simțul civic, deși banii în acea perioadă au fost ceruți înclusiv pe canalele lor. Gheorghe Ciuhandu a oferit acei bani nu pentru că era microbist, ci pentru că și ei, suporterii alegători, au cerut acest lucru. Acum tac ca porcul în păpușoi, fără măcar să-și exprime un autodenunț formal, în cadrul unei acțiuni în fața DNA Timișoara. Dar așa se întâmplă când uiți și mai ales când asociezi acea finanțare cu cea de acum și inima ți-e atât de înveninată.

P.S. Se întreba cineva cum va vota PSD la cererea DNA ca CL Timișoara să se constituie parte civilă pe lângă procesul penal. Dacă vor vota pentru constituirea ca parte civilă, se vor dovedi consecvenți cu gândurile de atunci, când social-democrații au fost împotriva finanțării (ca demers politic, evident). Da, dar atunci îi vor pune un sac plin de bolovani în spate fostului viceprimar Sorin Grindeanu, dacă acesta va fi chemat ca suspect la DNA în același proces. Liberalii au fost atunci de acord cu finanțarea și sunt și astăzi, iar ex-țărăniștii nu agreează astăzi susținerea ACS, dar sunt solid racordați la casa politică Ciuhandu, suspect principal în dosar. Măcar pe acest subiect va fi unanimitate în CLT, dacă se va ajunge la un vot.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

blue a spus: (decembrie 11th, 2015 at 11:05 )

Eu nu-s asa sigur ca Ciuhandu si gasca i-au dat bani lui Iancu pentru ca asa i-au cerut suporterii. Asta cu suporterii a fost ‘ambalajul’ pentru naivi, ca sa nu zic fraieri.
De Cojocari se stie cum si-a primit partea de la Iancu, de Ciuhandu doar banuiesc ca prin intermediul firmei juniorului. Si probabil si restul si-a primit partea lor intr-un mod sau altul.

Un lucru e clar: au luat de la noi, i-au dat lui Iancu si si-au primit partea lor. Deci motive suficiente sa mearga la brutarie. E drept ca mult mai mult mi-ar place sa-i vad la brutarie pentru furturi mult mai mari – gen retrocedari ilegale.

Si Sasule, furtul ramane furt. Nu te mai obosi sa dai vina pe altii, gen Curtea de Conturi, functionari, alieni, etc. Acum vad ca suporterii sunt de vina in viziunea ta (si doar cei de la ASU 🙂 ). Toate marsaviile au fost facute cat se poate de clar de Ciuhandu si gasca.

INO a spus: (decembrie 11th, 2015 at 12:48 )

BEY!STAȚI LINIȘTIȚI ACEST DNA ROMÂNIA RECUPEREAZĂ MAI PUȚIN PREJUDICIUL! DECI DNA-UL ESTE O LACRIMĂ PE OBRAZUL CELOR FRAIERII!!ASTE O JUSTIȚIE OARBĂ LA COMANDA CELOR DEȘTEPȚI ȘI ASTA TOT INFLUENȚĂ SE NUMEȘTE!LOVEȘTE ÎN CINE POATE!DECI CE JUSTIȚIE ESTE ASTA??DE PARCĂ NU SE ȘTIA MAI DE MULT CĂ IANCU A RĂVĂȘIT TIMIȘOARA DUPĂ COMORI ȘI NU A PREA AVUT CE PRIMI IMEDIAT CĂ ALTFEL AR MAI FI BENEFICIAT ȘI DE ALTELE! HAI SĂ FIȚI ONEȘTI VA PLĂCUT FOTBALUL AȚI PLĂTIT! ARATĂ BINE CURVA ÎI PLACE ȘI POPI!!? NU-lAȘA? BA DA!!DECI CINE A CERUT SĂ SE DISTREZE ACUM SĂ PLĂTEASCĂ!ÎNSĂ DNA-UL NU VA RECUPERA PREJUDICIUL NICIODATĂ!DECI ROBU ARE MORCOVUL ÎN CUR ȘI ACUM ÎI ESTE FRICĂ SĂ MAI DEA BANU LA POLI TIMIȘOARA ȘI AICI ESTE MAREA PROBLEMÂ!NO MONEY! NO FANY!ȘI LUCRURILE SE COMPLICĂ!NOROC CĂ AVEȚI UN GUVERN DE TEHNOCRAȚI ÎN MOCIRLĂ ȘI AVEȚI DE CINE SĂ VĂ BATEȚI JOC ÎNCĂ UN AN! ĂȘTIA VOR ADUCE ȚARA ÎN HAOS ȘI FOTBALUL ÎN FALIMENT!PENTRU CĂ AZI VOR HOTĂRÎ UNLUCRU IAR DUPĂ PLECAREA LOR DNA-UL VA ZICE IAR CĂ TOT CE AU FĂCUT ESTE ILEGAL DECI CEI IMPLICAȚI ÎN TEHNOCRAȚIE SAR PUTEA SĂ BATĂ LA UȘILE DNA DE ACEEA ÎN ROMÂNIA CE SE ZIDEȘTE UN AN SE DĂRÎMĂ ÎNTR-O SECUNDĂ!NIMIC HOTĂRÎT ȘI STABIL! NIMIC NU STĂ SĂ RĂMÎNĂ!ȚARĂ FĂRĂ ORIZONTURI CLARE POPOR DEBUSOLAT ȘI PĂRĂSIT DE ÎNȚELEPCIUNE ȘI PUTEREA INTELIGENȚEI DE A EXISTA FRUMOS ȘI VIABIL!DECI DE AICI ȘI AMARUL GUST ÎN GURĂ ȘI PUTOAREA DE PE HAINELE CARE NU MAI POT ACOPERI UN TRUP ÎN DESCOMPUNERE MINTALĂ ȘI BIOLOGIC ÎN TRASFORMARE DE UN ÎNTUNERIC DE NEPĂTRUNS! MERG OAMENII PE STRADĂ ȘI SE GÎNDESC UNEORI CĂ ASTA ESTE UNI ÎȘI MERITĂ SOARTA ALȚI ȘI-AU LUAT ȚEAPĂ DIN PARTEA ȚĂRI ȘI STATULUI UNDE TRĂIESC ȘI DE AICI ȘI RĂZBUNAREA ARMA PROSTULUI CARE NU DOARME NICIODATĂ SAU CUVÎNTUL CIORÂNESC LASĂ CĂ POATE DE DATA ASTA AI MAI MULT NOROC ȘI RÎDEȚI UNI DE ALȚI URMÎND CA, CEI MAI FRAIERI SĂ PLĂTEASCĂ ȘI ASTA ESTE ROMÂNIA O ȚARĂ DIN BALCANI,EUROPA,COMUNITATEA EUROPEANĂ UNDE NU SE VA SCHIMBA NICIODATĂ NIMIC! SAU MAI GRAV AȚI FOST ȘI VEȚI FI COADA EUROPEI!ȘI CUM SUB COADĂ PUTE AȘA A AJUNS ȘI ȚARA ASTA!AU SCĂPAT DOAR CEI CARE DIN ÎNȚELEPCIUNE AU ÎNȚELES CĂ LOCUL LOR ESTE ALTUL DECÎT ÎN ROMÂNIA!ȘI NU UITAȚI NU CONTEAZĂ CÎND MORI CI CUM TRĂIEȘTI!VIAȚA TE CHIAMĂ LA VIAȚĂ ȘI NIMIC ALTCEVA!HAI PA!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

@blue a spus: (decembrie 11th, 2015 at 12:56 )

Dar ce multe lucruri stii tu. Mai multe decat stie procurorul care ancheteaza cazul. Daca e asa, de ce nu mergi tu frumos la DNA sa-i denunti pe Ciuhandu si gasca lui? Iti spun eu de ce. Pentru ca esti doar un speculant care arunca cu presupuneri in spatiul public. Eu nu spun ca Ciuhandu e nevinovat, dar hai sa vedem ce se intampla dupa ce se termina procesul. Daca va fi vreun proces.

Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 11th, 2015 at 13:14 )

Dle sassu sa stiti ca nu este asa cum credeti dv.
Atit Ciuhandu cit si Cojocari si de asemenea Robu si altii ca ei stiau de la acea vreme ca ceea ce fac este faradelege dar care om de buna credinta atunci cind este avertizat de cineva de specialitate ca ceea ce face este infractiune, continua infractiunea fara sa isi puna un minim de intrebare :oare ce fac eu este sau nu legal?
Daca ei credeau ca ceea ce fac este legal de ce oare adjunctul de la Curtea de conturi mi-a replicat :Dl senator Robu a promis ca va face demersuri sa modifice legea finantarilor in parlament pentru ca finantarea (societatii lui Iancu) sa devina legala. Deci toti stiau ca se savarseste o ilegalitate dar sperau ca sa faca legea ca din ilegalitate sa se faca legalitate.
De ce la acea vreme a fost introdusa pe ordinea de zi in 2008 si votata HCL cu finantarea si apoi au fost facute platile daca seful serviciului fiscal din PMT a spus ca este ilegala finantarea ?

@Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 11th, 2015 at 13:25 )

Doamna avocat, poate ma lamuriti si pe mine cu ce foloase personale s-au ales cei din dosarul finantarii echipei de fotbal? Singurii care puteau incasa au fost Adrian Orza si Sorin Grindeanu, dar, din cate se stie, niciunul nu a incasat vreun leu de la echipa. E clar ca demersul administratiei a fost in ideea de a finanta performanta si nu de a-si baga unii bani in buzunare. Iar finantarea, pana la proba contrarie, a fost legala.

blue a spus: (decembrie 11th, 2015 at 15:16 )

Orza, tu esti?

Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 11th, 2015 at 15:29 )

In dreptul penal exista notiunea ‘prejudiciu”
Exista o teza pe care nu o putetti contesta Nimic nu dispare totul de transforma
Inseamna ca ceea ce este prejudiciu pentru o parte pentru cealalta parte este un folos pentru sine sau pentru altul.
Verificindu-se in amanuntime modul cum s-au facut platile din conturile primariei s-a constatat ca anumite plati s-au facut fara justificare, ilegal adica Acesta este prejudiciul suferit de municipalitate.
Nu intereseaza daca acest prejudiciu a intrat in buzunarul celor nominalizati.Poate ca acesti bani au intrat in buzunarul altora dar cei nominalizati au savirsit fapte ilegale generatoare de prejudiciu.
Legea asa spune : folosul poate fi al autorului ilegalitatii sau al altora.
Mi-e greu de crezut ca daca nu aveau ceva de castigat insistau piina la singe sa faca aceste plati care asa cum am spus nu numai eu atunci dar o serie de finantisti recunoscuti ca era ilegal.
Stiu mai multe despre ce se faceau cu banii; ganditi-va ca lucrez cu oamenii si veneau la mine si imi spuneau.Nu de mult cineva a recunoscut despre tranzactii de tineri Un autocar se pare ca a fost platit de doua ori de PMT.
Hai sa-i intrebam pe acei sportivi care la ora actuala ar fi trebuit sa fie miliardari Citi bani au primit?
Eu sint curioasa ce raspunsuri va da Iancu anchetatorilor Daca asta vorbeste, multi vor tacea.

@Av etc. a spus: (decembrie 11th, 2015 at 22:02 )

daca in dreptul penal exista notiunea de „prejudiciu” atunci notiune asta e formata numai dupa ce s-a stabilit vinovatia cuiva.
la ora actuala nu exista nici un fel de condamnare. de ce sa existe atunci prejudiciati?
cred ca Av. Obirsanu C. nu are clenti deaceea aiureaza aici public, dar nu ma mira la ce debiteaza.

@blue a spus: (decembrie 11th, 2015 at 23:37 )

Din nefericire pt tine, nu sunt. Dar uite ca am avut dreptate. Esti doar un speculant!

antirob a spus: (decembrie 12th, 2015 at 12:50 )

Sasule, ti-a luat o vreme dar ai gasit in sfarsit vinovatii.Evident, suporterii.De ce nu te duci tu cu cei trei acesei din tribune sa duceti o oala cu sarme , un pic de borandau si 2-3 zeci de caltabosi la Rahova ? Sunt convins ca Marian Iancu ar aprecia…

blue a spus: (decembrie 12th, 2015 at 21:34 )

Orza, nu te mai ascunde. E stilul tau, ti-l cunosc foarte bine. Aceleasi texte ….

@blue a spus: (decembrie 14th, 2015 at 14:14 )

Ino, tu esti?
Nu te mai ascunde. E stilul tau, ti-l cunosc foarte bine. Aceleasi texte ….

croko a spus: (decembrie 22nd, 2015 at 19:59 )

Ba,da chiar pe toti ii cunosti dupa stil?

croko a spus: (decembrie 22nd, 2015 at 20:01 )

Mama ce cunosc astia legile din tara asta1 atunci cum drek de pierd toate procesele in care reprezinta?!?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top