Scrisoare pastorala la sarbatoarea Nasterii Domnului

Alexandru, din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitului popor credincios, har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Nu vă temeți, căci iată vă vestesc bucurie mare, care va fi la tot poporul: vi s-a născut astăzi Mântuitor, care este Cristos Domnul” (Lc. 2,10-11)

Iubiți frați întru preoție,
Iubiții mei fii sufletești,
Iubiți credincioși,

Sărbătoarea Crăciunului ne face să retrăim cel mai fericit eveniment din istoria omenirii: Nașterea lui Cristos, venirea Fiului lui Dumnezeu cu trup omenesc în mijlocul nostru.

Astăzi Dumnezeu a venit în mijlocul nostru, întrupându-se, făcându-se om întru toate asemenea nouă, afară de păcat. S-a înjosit pentru a ne înălța. S-a făcut părtaș de firea noastră omenească, pentru ca sa ne facă părtași de firea Sa dumnezeiască. În această zi celebrăm un mare mister al credinței noastre. Mister al umilinței lui Dumnezeu, care parcă nu se mulțumește numai cu faptul de a se face om, dar dorește să vină pe lume născându-se în cruntă sărăcie, cu toate că este Creatorul lumii.

Dumnezeu prevestește prin profetul Său Isaia nașterea lui Mesia; și iată că, la împlinirea timpurilor, El trimite în lume pe însuși Fiul Său, pentru ca prin El să împace lumea cu Sine.

mesian1

„Un prunc ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă” (Is. 9,6). Acest prunc a sfărâmat jugul care ne apăsa și toiagul care ne lovea spatele. El este cel care ne-a împăcat cu Tatăl Ceresc și cu prețul sângelui Său ne-a dobândit mântuirea luând asupra Sa păcatele noastre, drept pentru care este numit: „Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie” (Is. 9, 5). „Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe unicul său Fiu l-a dat ca toți cei ce cred în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3,16).

Sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare a păcii, a împăcării și a dragostei. Patriarhii și Profeții din vechime au dorit cu atâta dor și suspine să vadă această zi a nașterii Mântuitorului și nu au văzut-o.

La plinirea timpului, dreptul Simeon a avut marea bucurie să-L vadă pe Isus când avea 40 de zile, și să-L țină în brațele sale și să-L preamărească pe Dumnezeu.

Și noi trebuie să petrecem aceste sărbători aducând veșnicului Părinte, laude și mulțumiri pentru milostivirea Sa față de noi.

Să mulțumim Tatălui ceresc care din iubire nemărginită L-a trimis pe Fiul Său Unul-născut pentru noi păcătoșii, să ne elibereze de tirania diavolului care ne stăpânea.

Să mulțumim Domnului Nostru Isus Cristos care a venit în lume întrupându-Se, la fel să vină să locuiască spiritual și în sufletele noastre cu bogatele sale haruri.

Sfântul Luca, în Evanghelia sa, ne relatează până în cele mai mici amănunte evenimentul nașterii lui Isus. Faptul că evanghelistul precizează atât de exact timpul și locul în care S-a născut Isus nu este o pură întâmplare. El vrea să ne arate că este vorba despre un eveniment real care s-a petrecut cu adevărat într-un timp și loc anume, și că este vorba despre o persoană istorică și nu de una imaginară sau legendară.

Iubiți credincioși,

Domnul a venit în lumea aceasta născându-Se nu în vreun palat al celor bogați ci într-un grajd sărăcăcios. Cu toate acestea Sfânta Fecioară și Sfântul Iosif își pleacă genunchii în fața Lui recunoscând în El pe Cristos, pe Mesia, pe Dumnezeu. Și iată că peste puțin timp vin și-L caută pe Isus câțiva păstori cărora îngerul Domnului le adusese vestea cea bună, așteptată de mii de ani, spunându-le: „Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi la tot poporul; că vi s-a născut astăzi Mântuitor, Care este Cristos Domnul” (Lc. 2,10-11).

Îngerul le vestește unor păstori izolați care nu cunosc legea, oameni care erau marginalizați de societate și necunoscuți. Ei au avut darul să audă pentru prima dată vestea cea mare care era așteptată de întreaga lume.

„Poporul care locuia întru întuneric va vedea lumină mare și voi cei care locuiți în latura umbrei morții lumină va străluci peste voi” (Is. 9,1) Intervenția lui Dumnezeu se realizează în Isus Cristos. El este lumina călăuzitoare care coboară la noi pentru a restabili legătura noastră cu Dumnezeu. Prin opera Lui se realizează în mod perfect eliberarea poporului. Dar nu este vorba de o eliberare politică, ci de o eliberare totală de sub jugul păcatului.

În această zi să ne bucurăm cu toții în Domnul pentru că s-a născut Mântuitorul lumii. Astăzi a coborât din cer pacea adevărată: „După ce Dumnezeu odinioară în multe rânduri și în multe chipuri, a vorbit părinților noștri prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moștenitor a toate” (Evr. 1, 1-2).

Avem și noi misiunea de a mărturisi acest eveniment tuturor oamenilor. Să nu ne rușinăm de misiunea noastră de creștini. Astăzi Biserica noastră saltă de frumusețea cântărilor de Crăciun: „Cristos se naște, slăviți-L; Cristos din cer, întâmpinați-L; Cristos pe pământ, înălțați-vă. Cântați Domnului tot pământul!” (Catavasiile Nașterii Domnului).

Astăzi copiii, prin serbările de Crăciun, vestesc bucuria Nașterii Domnului, iar creștinii cântă pe întreg pământul colinde sfinte care veselesc inimile credincioșilor și-L preamăresc pe Isus Cristos, care a venit la noi să ne împace și să ne mântuiască.

„Astăzi S-a născut Cristos, Mesia chip luminos
Lăudați și cântați și vă bucurați”

Astăzi clopotele vestesc Nașterea Domnului pe pământ, iar sfintele biserici saltă de bucurie și de frumusețea slujbelor, căci astăzi a venit la noi Isus Cristos, Mântuitorul lumii. Astăzi toți creștinii vin la biserică să cânte, să se roage, să-L întâmpine pe împăratul Cristos și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Cristos s-a născut cu trupul numai odată la Betleem, dar spiritual se naște permanent în inimile și sufletele noastre prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine.

Peștera din Betleem s-a transformat astăzi în nenumărate biserici creștine răspândite în toată lumea. Ieslea în care s-a culcat Cristos este înlocuită astăzi cu sfintele altare pe care se săvârșește Sfânta Liturghie.

Iubiți credincioși,

Să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul acesta atât de mare că ni l-a dat pe unicul Său Fiu care aduce pacea și dragostea Tatălui Ceresc.

Să mulțumim lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu care a acceptat să vină în lume pentru a împlini opera răscumpărătoare a neamului omenesc: „Iată-mă Dumnezeule vin să fac voia Ta” (Evr. 10,10). Să mulțumim Preacuratei Fecioarei Maria care L-a născut pe Isus Cristos.

Toată suflarea să laude pe Domnul, să-L lăudăm pe pruncul Isus-Dumnezeu venit pe pământ, și să-L rugăm să ne dea darurile de care avem nevoie; să dea pace lumii și dragoste între oameni.

„Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace între oameni bunăvoire”. Amin.

*
* *

Cu aceste gânduri și cu părintească dragoste, Vă dorim să petreceți Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului și ale Anului Nou 2016 cu sănătate și belșug de haruri cerești.

Sărbători fericite!
La mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

Alexandru
Episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene

Visul luptei pentru titlu s-a încheiat prea repede pentru CSM Lugoj, care deşi a avut parte de un sezon regular foarte bun nu a putut trece de primul tur din play-off. CSO Voluntari 2005 s-a impus astfel cu 2-0 la general în duelul cu CSM Lugoj, după 3-1 în deplasare şi 3-0 (25-23, 26-24, 25-12)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
Top