Scrisoare pastorala la sarbatoarea Nasterii Domnului

Alexandru, din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitului popor credincios, har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Nu vă temeți, căci iată vă vestesc bucurie mare, care va fi la tot poporul: vi s-a născut astăzi Mântuitor, care este Cristos Domnul” (Lc. 2,10-11)

Iubiți frați întru preoție,
Iubiții mei fii sufletești,
Iubiți credincioși,

Sărbătoarea Crăciunului ne face să retrăim cel mai fericit eveniment din istoria omenirii: Nașterea lui Cristos, venirea Fiului lui Dumnezeu cu trup omenesc în mijlocul nostru.

Astăzi Dumnezeu a venit în mijlocul nostru, întrupându-se, făcându-se om întru toate asemenea nouă, afară de păcat. S-a înjosit pentru a ne înălța. S-a făcut părtaș de firea noastră omenească, pentru ca sa ne facă părtași de firea Sa dumnezeiască. În această zi celebrăm un mare mister al credinței noastre. Mister al umilinței lui Dumnezeu, care parcă nu se mulțumește numai cu faptul de a se face om, dar dorește să vină pe lume născându-se în cruntă sărăcie, cu toate că este Creatorul lumii.

Dumnezeu prevestește prin profetul Său Isaia nașterea lui Mesia; și iată că, la împlinirea timpurilor, El trimite în lume pe însuși Fiul Său, pentru ca prin El să împace lumea cu Sine.

mesian1

„Un prunc ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă” (Is. 9,6). Acest prunc a sfărâmat jugul care ne apăsa și toiagul care ne lovea spatele. El este cel care ne-a împăcat cu Tatăl Ceresc și cu prețul sângelui Său ne-a dobândit mântuirea luând asupra Sa păcatele noastre, drept pentru care este numit: „Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie” (Is. 9, 5). „Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe unicul său Fiu l-a dat ca toți cei ce cred în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3,16).

Sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare a păcii, a împăcării și a dragostei. Patriarhii și Profeții din vechime au dorit cu atâta dor și suspine să vadă această zi a nașterii Mântuitorului și nu au văzut-o.

La plinirea timpului, dreptul Simeon a avut marea bucurie să-L vadă pe Isus când avea 40 de zile, și să-L țină în brațele sale și să-L preamărească pe Dumnezeu.

Și noi trebuie să petrecem aceste sărbători aducând veșnicului Părinte, laude și mulțumiri pentru milostivirea Sa față de noi.

Să mulțumim Tatălui ceresc care din iubire nemărginită L-a trimis pe Fiul Său Unul-născut pentru noi păcătoșii, să ne elibereze de tirania diavolului care ne stăpânea.

Să mulțumim Domnului Nostru Isus Cristos care a venit în lume întrupându-Se, la fel să vină să locuiască spiritual și în sufletele noastre cu bogatele sale haruri.

Sfântul Luca, în Evanghelia sa, ne relatează până în cele mai mici amănunte evenimentul nașterii lui Isus. Faptul că evanghelistul precizează atât de exact timpul și locul în care S-a născut Isus nu este o pură întâmplare. El vrea să ne arate că este vorba despre un eveniment real care s-a petrecut cu adevărat într-un timp și loc anume, și că este vorba despre o persoană istorică și nu de una imaginară sau legendară.

Iubiți credincioși,

Domnul a venit în lumea aceasta născându-Se nu în vreun palat al celor bogați ci într-un grajd sărăcăcios. Cu toate acestea Sfânta Fecioară și Sfântul Iosif își pleacă genunchii în fața Lui recunoscând în El pe Cristos, pe Mesia, pe Dumnezeu. Și iată că peste puțin timp vin și-L caută pe Isus câțiva păstori cărora îngerul Domnului le adusese vestea cea bună, așteptată de mii de ani, spunându-le: „Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi la tot poporul; că vi s-a născut astăzi Mântuitor, Care este Cristos Domnul” (Lc. 2,10-11).

Îngerul le vestește unor păstori izolați care nu cunosc legea, oameni care erau marginalizați de societate și necunoscuți. Ei au avut darul să audă pentru prima dată vestea cea mare care era așteptată de întreaga lume.

„Poporul care locuia întru întuneric va vedea lumină mare și voi cei care locuiți în latura umbrei morții lumină va străluci peste voi” (Is. 9,1) Intervenția lui Dumnezeu se realizează în Isus Cristos. El este lumina călăuzitoare care coboară la noi pentru a restabili legătura noastră cu Dumnezeu. Prin opera Lui se realizează în mod perfect eliberarea poporului. Dar nu este vorba de o eliberare politică, ci de o eliberare totală de sub jugul păcatului.

În această zi să ne bucurăm cu toții în Domnul pentru că s-a născut Mântuitorul lumii. Astăzi a coborât din cer pacea adevărată: „După ce Dumnezeu odinioară în multe rânduri și în multe chipuri, a vorbit părinților noștri prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moștenitor a toate” (Evr. 1, 1-2).

Avem și noi misiunea de a mărturisi acest eveniment tuturor oamenilor. Să nu ne rușinăm de misiunea noastră de creștini. Astăzi Biserica noastră saltă de frumusețea cântărilor de Crăciun: „Cristos se naște, slăviți-L; Cristos din cer, întâmpinați-L; Cristos pe pământ, înălțați-vă. Cântați Domnului tot pământul!” (Catavasiile Nașterii Domnului).

Astăzi copiii, prin serbările de Crăciun, vestesc bucuria Nașterii Domnului, iar creștinii cântă pe întreg pământul colinde sfinte care veselesc inimile credincioșilor și-L preamăresc pe Isus Cristos, care a venit la noi să ne împace și să ne mântuiască.

„Astăzi S-a născut Cristos, Mesia chip luminos
Lăudați și cântați și vă bucurați”

Astăzi clopotele vestesc Nașterea Domnului pe pământ, iar sfintele biserici saltă de bucurie și de frumusețea slujbelor, căci astăzi a venit la noi Isus Cristos, Mântuitorul lumii. Astăzi toți creștinii vin la biserică să cânte, să se roage, să-L întâmpine pe împăratul Cristos și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Cristos s-a născut cu trupul numai odată la Betleem, dar spiritual se naște permanent în inimile și sufletele noastre prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine.

Peștera din Betleem s-a transformat astăzi în nenumărate biserici creștine răspândite în toată lumea. Ieslea în care s-a culcat Cristos este înlocuită astăzi cu sfintele altare pe care se săvârșește Sfânta Liturghie.

Iubiți credincioși,

Să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul acesta atât de mare că ni l-a dat pe unicul Său Fiu care aduce pacea și dragostea Tatălui Ceresc.

Să mulțumim lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu care a acceptat să vină în lume pentru a împlini opera răscumpărătoare a neamului omenesc: „Iată-mă Dumnezeule vin să fac voia Ta” (Evr. 10,10). Să mulțumim Preacuratei Fecioarei Maria care L-a născut pe Isus Cristos.

Toată suflarea să laude pe Domnul, să-L lăudăm pe pruncul Isus-Dumnezeu venit pe pământ, și să-L rugăm să ne dea darurile de care avem nevoie; să dea pace lumii și dragoste între oameni.

„Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace între oameni bunăvoire”. Amin.

*
* *

Cu aceste gânduri și cu părintească dragoste, Vă dorim să petreceți Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului și ale Anului Nou 2016 cu sănătate și belșug de haruri cerești.

Sărbători fericite!
La mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

Alexandru
Episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top