Bugetul Timisoarei pe 2016: 278 milioane de euro, putin mai… putin decat anul trecut! / UNDE MERG BANII

Proiectul de buget al Timișoarei a fost publicat, în sfârșit, pe site-ul municipalității. El va fi supus joi, 28 ianuarie, dezbaterii publice. Este al doilea an la rând în care banii pe care îi are la dispoziție administrația locală se împuținează sensibil. În 2016, bugetul total al PMT este de 1,26 miliarde de lei.

Dan Diaconu viceprimar 4

În 2014, Timișoara a avut un buget total general de 307 milioane de euro. În 2015, suma a fost de aproximativ 294 milioane de euro. În 2016, suma a ajuns la ceva mai mult de 278 milioane de euro. Este vorba despre un buget local de 949,3 milioane de lei, cărora li se adaugă peste 355 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, dar și 3,31 milioane lei, bugetul fondurilor europene nerambursabile. „Continuăm o abordare orientată pe investiții. Portofoliul este vast și acoperă atât proiecte asumate la nivel local, cât si pregătirea proiectelor din noul exercițiu financiar european. Secțiunea aferentă proiectelor europene este la nivel minim, pentru că axele programelor europene nu au stabilit încă formele finale de finanțare. Efortul investițional trebuie însă să continue, aceasta fiind ideea pe care am construit acest buget”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Pe capitole, sumele alocate sunt următoarele: ordine publică – 26,8 milioane lei, învățământ – 236, 5 milioane, sănătate – 350,03 milioane, cultură, recreere, religie – 108,09 milioane, asistență socială – 66,5 milioane, locuințe, servicii publice – 143,11 milioane, transporturi – 218 milioane.

drumul boilor

Infrastructură rutieră

Vor fi finanțate în acest an continuarea următoarelor lucrări: șantier de pe str. Muzicescu – 1,01 milioane de lei, extindere la patru benzi a străzii Podeanu – 2,06 milioane, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor – 4 milioane, Inel IV str. Măcin – str. Constructorilor – 4 milioane, modernizarea străzii Edgar Quinet – 630.800 lei. Investțiile noi sunt: o parcare supraterană pe Bd. Take Ionescu – 1,5 milioane lei, amenajarea str. Mihai Neamțu – 1,2 milioane, realizare drumuri de legătură în perimetrul str. Popa Șapcă – Calea Aradului – str. Oituz – 3,4 milioane, modernizarea str. Grigore Alexandrescu, pe tronsonul cuprins între Calea Torontalului și Calea Aradului – 3 milioane, sistematizare str. Versului – 2,9 milioane, amenajare str. Chimiștilor – 2,2 milioane, drum de legătură Calea Moșniței – DC149 – 4 milioane, extindere la patru benzi str. Prezan – Lidia – 1 milion, modernizare străzi din piatră cubică – 2,5 milioane. În buget sunt prevăzuți, de asemenea, câte 15 milioane de lei pentru lucrările de la pasajele Popa Șapcă și Jiul. Sunt programate și lucrări de reabilitare la podurile Eroilor și Ștefan cel Mare – câte 300.000 lei, dar și reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor – 340.000 lei.

tramvaiele armonia2

Transporturi

La capitolul Transporturi, bugetul local prevede 5 milioane de lei pentru lucrări conexe proiectului de trafic management. 2016 pare anul în care administrația locală vrea să facă achiziții masive de mijloace de transport în comun. Sunt prevăzute în buget plata, în continuare, ratelor pentru cele 30 de autobuze articulate și a autocarului deja achiziționate – 8,7 milioane lei, dar și cumpărarea a 20 de autobuze de capacitate mică și a încă unui autocar – 5,6 milioane. Pentru reabilitarea tramvaielor este repartizată o sumă de 32,2 milioane. Bugetul local prevede, de asemenea, bani pentru mai multe studii de fezabilitate și documentații tehnice. Printre acestea, deja celebrul studiu pentru „metrou”, adica pentru reconfigurarea traseului liniilor de cale ferată – 137.000 lei, dar și SF + PT pentru atelierul de biciclete al RATT – 170.000 lei.

upu municipal5

Sănătate

Principalele investiții aflate în derulare pentru care bugetul local prevede bani în acest sunt construcția corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” – 25 de milioane de lei, față de 10 milioane în 2015, și modernizarea Unității de Primire Urgențe a Spitalului Municipal – 2,5 milioane. Printre investițiile noi preconizate se numără reabilitarea Clinicii ORL a Municipalului, care include și montarea unui lift – 2,4 milioane, montarea unui lift la Clinica de Oncologie de pe str. V. Babeș – 1,4 milioane. Cei mai mulți bani vor merge însă către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde sunt prevăzute realizarea unui stații de epurare a apelor uzate – 5,7 milioane și o stație + instatație abur – 733.450 lei. La capitolul dotări sunt alocate următoarele sume: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” – 4,1 milioane, Spitalul Municipal – 5,76 milioane, Spitalul „Victor Babeș” – 4,1 milioane.

cnb

Educație

Vor fi executate, în acest an, mansardarea Liceului „Vlad Țepeș” – 1,07 milioane, reabilitarea corpurilor de la Liceul „W. Shakespeare” – 715.510 lei, reabilitare fațadă Școala Generală 12 – 139.300 lei. Sunt prevăzute, de asemenea, sume pentru achiziția imobilelor pentru care primăria plătește chirie: Colegiul Național Bănățean – 4 milioane lei, cantina și spălătoria din incinta CNB – 800.000 lei, Grădinița PP14 – 818.700 lei. Școala Generală 25 are prevăzută suma de un milion de lei, împărțită egal între mansardare și construirea unei noi săli de sport. Reabilitarea sălii de sport de la Generală 18 va scoate de la bugetul local 1,5 milioane de lei, iar lucrările de la Colegiul Tehnic „Ferdinand” au alocată suma de 572.970 lei. Corpul de școală al gimnaziului de la „Lenau”, de pe strada Oituz, este pregătit pentru procedura de achiziție pe o finanțare multianuală, cu depunere pe axa de infrastructura educațională a Programului Operațional Regional. Dotările pentru școli și grădinițe depășesc un milion de euro și în acest an. Reparațiile, altele decât investițiile, au fost bugetate cu 8 milioane de lei.

parcul padurice16

Parcuri și spații verzi

Primăria vizează, în acest an, continuare a două investiții majore începute în 2015: reabilitarea bălții Lămâița – 2,2 milioane lei și reconstrucția Parcului Pădurice – 4,6 milioane lei. Anul acesta vor fi finanțate și reabilitările a două parcuri importante: Central Scudier – 4 milioane lei, respectiv Alpinet – 1,6 milioane lei, dar și construcția skateparcului din Parcul Central – 100.000 lei. Vor fi realizate, de asemenea, documentații pentru reabilitarea parcului de pe strada Paul Constantinescu, și înființarea unui parc la intersecția str. Apostolii Petru și Pavel – str. Holdelor. Pentru realizarea registrului spații verzi este prevăzută suma de 1 milion de lei, iar pentru proiectul pilot de realizare a trei acoperișuri și pereți verzi la trei clădiri publice sunt alocați 165.040 lei. SF-ul pentru fântâna muzicală de pe Bega are prevăzută suma de 149.080 lei, iar cel pentru fântâna ornamentală din Piața Bălcescu, 15.000 lei. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și iluminatului arhitectural în sistemul de iluminat public va scoate de la bugetul local, pentru partea de nord a orașului – 1,5 milioane lei, iar pentru partea de sud – 1 milion. Pentru realizarea PUG-ului, suma repartizată este de 1,5 milioane lei.

sala polivalenta

Sport

Bugetul local prevede alocarea a 6,6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la deja celebra sală polivalentă. Pe lista investiților se numără bazinul în aer liber și amenajările conexe din zona Lipovei – 500.000 lei, achiziționarea unui sistem de supraveghere pentru Sala Olimpia – 115.000 lei, dar și PT + execuție pentru patinoar – 546.000 lei. De asemenea studiile de fezabilitate pentru construirea terenurilor multifuncționale de sport în cartiere vor fi finalizate în prima parte a anului. Primăria va plăti, cu suma totală de 200.000 lei, egal împărțită, și realizarea studiilor de fezabilitate pentru sala polivalentă de 15.000 lei și stadionul de 42.000 locuri, pe care Compania Națională de Investiții a anunțat că le va include în strategia multianuală.

Cultură

opera albastra

Obiectivele culturale finanțate în acest an țin, în principal, de pregătirea unor proiecte valoroase în infrastructura culturală. Transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în spații culturale, proiect de aproape 6 milioane de euro, este pregătită pentru lansarea licitației de execuție. Acest proiect va fi primul din portofoliul pregătit pentru finanțare europeană pe POR. Lucrările la Palatul Culturii sunt finanțate cu peste un milion de lei, iar reabilitarea Galeriei Helios are prevăzută în buget suma de 540.000 lei. Dotările pentru instituțiile culturale sunt și ele consistente: Teatrul German – 852.000 lei, Teatrul Maghiar – 261.370 lei, Filarmonica „Banatul” – 550.000 lei. Agenda Casei de Cultură și programul de finanțări nerambursabile în domeniul culturii și tineretului depășesc, în 2016, 15 milioane de lei.

Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget care poate fi consultat aici este programată joi, 28 ianuarie, de la ora 14, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top