Categories: Primăria Timişoara

De la Balta Lamaita au disparut gardurile din fata bancilor si… dirigintele de santier!

A râs toată țara de invenția de la Balta Lămâița, unde băncile au fost amplasate strategic în spatele unui gărduleț, dar acum situația a revenit la normal. În plus, dirigintele de șantier și-a dat demisia și s-ar putea alege și cu plângere penală.

Reconstrucția ecologică a Bălții Lămâița a fost anunțată din vara anului 2014, dar lucrările n-au început decât în primăvara lui 2015. Durata de execuție: opt luni. Proiectul, estimat la două milioane de lei, prevede amenajarea terenului şi a bălţii, igienizarea luciului de apă, montarea de bănci, pergole și coşuri de gunoi, construirea unui ponton, a unei fântâni de apă și a unei cişmele, montarea de corpuri de iluminat fotovoltaice, dar și desenarea de alei. Executantul este Kasdum-GF, o firmă din Drobeta Turnu Severin. Termenul nu a fost respectat, iar săptămâna trecută au făcut înconjurul țării imaginile cu băncile montate în spatele unui… gărduleț! Între timp, susține primarul Nicolae Robu, „aberația” peisagistică a fost corectată și a căzut și primul cap. „Am fost anunțat că dirigintele de șantier și-a dat demisia, el nefiind angajatul primăriei, ci al unei firme care a câștigat o licitație cu primăria. Am înțeles că și-ar fi dat demisia din poziția de diriginte de șantier. Nu pot decât să fiu mulțumit. Firma trebuie să desemneze un alt diriginte de șantier”, a declarat, marți, edilul.

Robu explică și situația paradoxală în care băncile au fost amplasate în spatele unui gard, pentru că așa ar fi fost prevăzut în proiect. „Proiectul are foarte multe scăpări, trebuie odată și odată ca proiectanții să răspundă, trebuie o legislație care să îi tragă la răspundere pentru scăpări. Nimeni nu este absurd, în domeniul construcțiilor este foarte greu, mereu apar elemente neprevăzute (…) Poți înțelege o asemenea aberație, ca cea de la Balta Lămâița, în care un proiectant să prevadă că acei stâlpișori de lemn trec prin fața băncii? Se poate înțelege așa ceva? Există vreo scuză să înțelegi? Nu există nicio scuză. Dar mecanismul este următorul: când se ajunge la punerea în practică, executantul constată că în schemă este această anomalie. Sesizează dirigintele de șantier, dirigintele de șantier informează beneficiarul, beneficiarul îi cere proiectantului să emită o dispoziție de șantier de corecție. Acest diriginte de șantier, eu așa am fost informat, sesizat de constructor asupra anomaliei, a dat răspunsul «Cu mine nu discuți, mie îmi faci proiectul exact așa cum este el, altfel nu-ți decontez lucrările!». Și atunci, executantul, și el a greșit, că ar fi trebuit să vină la mine, de exemplu, să spună cu ce situație se confruntă. Executantul a spus că dacă asta vrea dirigintele de șantier, așa face. După părerea mea, a vrut să evidențieze cât de incompetent este dirigintele de șantier. Din acest joc între ei, noi am avut un prejudiciu de imagine”, a mai spus primarul.

Primarul Robu susține însă că ar vrea ca fostul diriginte de șantier, deși demisionar, să fie tras la răspundere pentru atitudinea sa. „Am cerut să i se facă plângere penală acestui personaj înainte de acest caz. Pentru ce? Pentru că pur și simplu, în fața mea, a pretins că plata diverselor lucrări trebuie făcută nu după prețurile stabilite la licitație, nu după lege, ci, îl citez, «după legea bunului simț». Că aduce el alte firme care operația X o fac cu atâta, operația Y cu atât. Eu m-am mirat cum poate fi diriginte de șantier un om capabil să spună asta într-o ședință publică și înregistrată. Dacă nu luăm măsuri împotriva acestor indivizi, li se urcă la cap și boicotează tot ce facem. E plin de boicotori și așa”, a conchis primarul Timișoarei. Refacerea bălții Lămâița ar trebui finalizată în luna martie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago