Timisoara vrea sa-l onoreze pe Eugeniu de Savoya, la 300 de ani de cand a scapat cetatea de sub turci

Timișoara a fost dintotdeauna un mix interesant de nații, iar cetatea a supraviețuit diverselor stăpâniri. Pentru că în 2016 se împlinesc 300 de ani de când prințul Eugeniu de Savoya a eliberat cetatea de sub otomani, momentul ar putea fi marcat printr-un eveniment special, la care să participe români, austrieci, maghiari, sârbi și… turci.

piata unirii

Timişoara datorează prinţului Eugeniu de Savoya eliberarea de sub Imperiul Otoman, după o stăpânire care a durat 164 de ani. Eugeniu de Savoya a fost unul dintre cei mai importanţi lideri militari ai secolului al XVIII-lea, dar și unul dintre cei mai bogați. După victoria de la Petrovaradin, de pe 5 august 1716, Eugeniu de Savoya a decis să cucerească Timişoara. Avea în subordinea sa 58 de batalioane şi 211 escadroane și și-a stabilit tabăra în zona Beregsău. Prințul a dat ordin să se sape mai multe tranşee şi şanţuri de comunicaţie, în așa fel încât trupele imperiale să se poată apropia cât mai mult de zidurile cetăţii. Era începutul lunii septembrie 1716. Asaltul asupra Timișoarei s-a desfășurat în mai multe etape și, pe 17 septembrie, garnizoana turcă a fost somată prima dată să se predea, dar paşa a refuzat. Atacurile austriecilor au continuat, iar pe 11 octombrie a fost declanșat un bombardament masiv spre poziţiile otomane. În dimineața următoare, steagul alb a apărut pe zidul cetăţii Timişoarei. Turcii capitulaseră. Pe 13 octombrie 1716 a fost semnat, în cortul lui Eugeniu de Savoya, actul de capitulare. În 17 octombrie 1716, cei 12.000 soldaţi turci care au supravieţuit asediului au ieșit din cetate și au părăsit definitiv Timişoara. În 18 octombrie 1716, chiar de ziua sa de naștere, Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea proaspăt cucerită, pe poarta Forforosa.

semnarea capitularii

Au trecut 300 de ani de la acel moment, iar Timișoara se pregătește să-l marcheze într-un mod cu totul special. Primarul Nicolae Robu nu vrea să dea detalii, dar spune că eveimentele se vor desfășura pe durata întregului an. În plus, va exista o puternică implicare… austriacă! „Am discutat cu ambasadorul Austria, Excelența Sa Gerhard Reiweger, despre ce vom face pe parcursul acestui an pentru a omagia cei 300 de ani scurși de la eliberarea Timișoarei și a regiunii noastre de sub Imperiul Otoman. Pe lângă ceea ce avem noi în vedere, suntem deschiși la colaborarea cu Ambasada Austriei și cu cei cu care ambasada ne va mijloci să colaborăm, astfel încât să putem face o serie cât mai interesantă de evenimente”, a declarat edilul.

Cel puțin la nivel declarativ, primăria vrea să organizeze un eveniment de mare amploare. „S-ar putea să avem ceva cu totul deosebit, ceva ce nu s-a mai organizat, dar deocamdată nu știm dacă va fi fezabil. Am vrea să dăm un semnal de înțelegere corectă a istoriei, să avem un eveniment la care să participe și turci, și austrieci, și sârbi, și maghiari. Desigur, alături de noi, gazdele, ca simbol al rezistenței continue, indiferent ce s-a întâmplat peste vremuri pe aceste teritorii. Lucrăm la un asemenea eveniment. O să fie și o secțiune istorică și una muzicală, de exemplu. Este prematur să intrăm în detalii, am avut o simplă discuție pe idee”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Sandy a spus: (februarie 20th, 2016 at 19:58 )

Sper ca Eugeniu de Savoya să fie comemorat cum se cuvine în Timișoara. Îi datorăm foarte multe.

anteconbega a spus: (februarie 20th, 2016 at 20:35 )

A eliberat-o de otomai – că despre turci se poate vorbi abia după Kemal Paşa (Ataturk) – si a ocupat-o pentru habsburgi, în a căror soldă se afla. A urmat un regim de spoliere economică a populaţiei româneşti, îmbinată cu alungarea românilor băştinaşi din satele lor străvechi şi dăruirea aşezărilor respective coloniştilor germanici. Par examplă, pană în 1918 Timişoara nu avea magistraţi, juzi, români. Şi asta e doar un pic din „eliberarea” habsburgică a Banatului. Tucii au ocupat Banatul 164 de ani, habsburgii 200! Şi una şi alta tot ocupaţie se numeşte. Eliberarea Timişoarei s-a făcut abia în 3 august 1919, scuzaţi îndrăzneala! Cât despre Robu, la el e o atitudine de rob din Bocsig, că în Ardeal o fo iobagi, în Banat nu, că jumuleau en gros doar cei de la Viena, nu şi nemeşii unguri, lăsaţi de Camera Aulică în afara bucatelor…

@anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 00:26 )

„Par exampla”? rominii nu erau majoritari in Banat in 1918 si erau in marea lor majoritate tarani si totusi aveau reprezentanti ca Mocioni in parlamentul Ungariei de care tineau, cum aveau si ungurii, nemtii si sirbii banateni. numele Primarilor Timisorii dovedesc asta. Telbis de exemplu era Bulgar. si pe urma (Savoya) a ocupat Banatul pentru austrieci el fiind un general austriac. desi a servit in armata austriaca 14 ani nu vorbea germana.
rominia nu exista pe vremea aceea, facea parte din imperiul otoman si se numea Valachia si Moldova pina si Dobrogea era separata.
trebuia sa fi ramas in oltenia sau muntenia de unde vii, daca iti place atit de mult, dar te poti intoarce.

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 09:56 )

1. Domnu’ @, Banatul istoric, statistic vorbind, avea în anul 1918 o populaţia de 1.582.133 de locuitori, dintre care 592.049 erau români (majoritatea, adică 37,42%), 387.545 germani (24,50%), 284.329 sârbi (17,97%), 242.152 unguri (15,31%), 19.153 evrei (în condițiile în care evreii din Banat nu mai apăreau ca entitate etnică distinctă, fiind automat asimilaţi limbii oficiale) .
2. Mocioni şi alţi doi-trei din generaţi sa de deputaţi români de carieră mai lungă, ca Vincenţu Babeş sau Traian Doda, sunt o fericită excepţie a vremii. Restul deputaţilor de Banat erau cam așa: Frőlich Gusztáv, Harkány Frigyes, Ónossy Mátyás, Rohonczy Gedeon, Szende (Frummer) Bela (6 mandate), Hieronymi Károly, Janicsáry Sándor, Ronáy (Oexel) János ifj., Vargics Imre (7), Csávossy Béla, George Szerb (9), Dániel Pál (10) şi Dániel Ernő (11), majoritatea lor născuţi în Banat.
3 Dar ce, sârbii, ungurii sau șvabii din Banat erau în majoritate intelectuali, academicieni, doctori ingineri, adecă, de, românii au inventat cuvântul Paore sau e preluat din limba populația germane, de sorgine Baueri emigranți, expatriați, adecă Țărani?
4. Auzi, dovadă, Telbisz era bulgar! Adecă, frăţicule, Karolz Telbisz ținea ședințele consiliului în limba română sau bulgară? Niet! Zi-mi un nume de primar roman al Timișoarei până la Stan Vidrighin! Stan Păţitu’?
5. Prințul care a primit Timișoara aproape cadou de la otomani a fost feciorul lui Eugen Mauriciu de Savoia-Carignano și al Olimpiei Mancini, nepoata cardinalului Jules Mazarin (Giulio Mazzarino), așadar nu avea sânge german, ci francez și italian. Un splendid mercenar, e drept! Nu prea cred că a fost general în armata austriacă, ci feldmareşal a Sfântului Imperiu Roman, că Austria nu exista nici ea ca stat pe atunci, făcând parte, ca regiune teritorială, ca si Bavaria sau Suabia, şi asta până în anul 1806, din mai sus numitul Sfânt Imperiu German.

Gavriel a spus: (februarie 21st, 2016 at 10:13 )

Mulţi cu creierul spălat de propaganda multi şi inter….. Banatul a reprezentat un simplu obiect de schimb între două dintre puterile vremii. Uităm prea uşor cea ce s-a întâmplat în satele româneşti bănăţene după ocupaţia austriacă şi mai ales după începerea marilor colonizări din secolul XVIII. Oameni care habar n-au de trecut, se pun pe „onorat”! Onoraţi-vă părinţii, strămoşii dar nu aveţi nimic de admirat şi de aniversat în schimbarea stăpânirilor.
PS: pentru cei care gândesc precum @: sunt bănăţan 100%, asta ca să nu mă trimiţi în Oltenia sau Moldova. 🙂

Martinica a spus: (februarie 21st, 2016 at 14:09 )

Sarbatoresc cucerirea de catre austrieci! Eliberare e cand scoti un ocupant si te retragi, lasand bastinasii in pace! Asta nu e eliberare, ca asa au eliberat si rusii si americanii pe multi! Pe de alta parte, Banatul de Timisoara a devenit un ”mix interesant de natii” exact de cand au cucerit austriecii zona si au inceput sa aduca tot felul de nații interesante pt a dilua majoritatea romaneasca (exact ca in asa zisa Bucovina) si pt a putea controla mai ușor zona prin acesti coloniști recunoscatori si fideli! Urmașii lor există și azi (împreună cu unii români ”interesanti”) si plâng după ocupația austriacă, pt ca ei singuri nu sunt in stare de nimic! Plus ca evident si-au pierdut din privilegii!

Martinica a spus: (februarie 21st, 2016 at 14:20 )

Ca sa nu mai zic ca pentru români, ca naționalitate si religie, le era mult mai bine sub turci decat sub noii invadatori! Turcii iși luau impozitul si prea puțin îi interesa ce făceau supușii, in ce credeau și ce limbă vorbeau! Dovadă vlahii din sudul Dunarii care au trăit f bine, păstrându-și identitatea până la inființarea statelor naționale din Balcani, moment din care in nici 100 de ani au fost practic decimați de statele ”vecine si prietene”! Austriecii, imperialiști veritabili, nemți eficienți: au adus coloniști, administrație numeroasa, au facut drumuri, intabulare etc, totul pt a exploata mai bine zona, nu de dragul propășirii băștinașilor! Dar, din câte se vede, chiar și azi mulți dintre autohtoni (cei veritabili) și-ar vinde pământul pentru cateva margele de sticlă (știți voi ca cine)!

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 15:41 )

Pana la urmă, gratulări tinerei doamne Galescu care a lansat o asemenea provocare media. Pentru asta iti trebuie si profesionalism şi tărie de caracter.

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 16:23 )

Scuze, dar mi-a mai scapat o gugumanie istorică a domnului Arond. Iniţiatul moftangiu afirmă, cu seninătatea capului vidat: „România nu exista pe vremea aceea (adică pe vremea stăpânirii habsburge n.n.), facea parte din Imperiul otoman si se numea Valachia si Moldova.”
Pardon: Principatele Române, Moldavia şi Valahia, nu au fost niciodată provincii ale Imperiului otoman, ci state creștine vasale ale Sultanului sunit, şi nu a existat nici un pasa care sa le conduca. ŞI nici Transilvania nu a fost provicie otomană. Provincii otomane conduse de paşă sau beglerbey au fost Paşalâcul de la Buda (Ioai, te, Peşta!), Paşalâcul de la Belgrad, Paşalâcul de la Timişoara (cu oraşele Giula şi Lipova). Noapte bună!

imparatul a spus: (aprilie 9th, 2016 at 23:51 )

deosebit, dom’le!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top