Categories: Klaus Vaterland

Golul lui Nuno Flocea

Las specialiștilor misia de a cuatifica greșelile de antrenor ale lui Florin Marin, de teamă să nu fiu catalogat chibiț nepriceput. Unii spun că schimbarea lui Belu la Craiova cu Abel a lăsat vraiște în flancul drept al apărării poliste, de parcă până atunci oltenii nu tot din acea zonă își porneau atacurile. Apoi, că scoaterea lui Scutaru și O. Popescu în finalul meciului cu CFR Cluj au fost greșelile capitale care ne-au făcut să pierdem două puncte prețioase acasă. Că a fost de acord să-i transfere pe Pisas, Rajcomar, Jenkins și alții despre care nu vom mai auzi nimic până în vară, lăsând juniorii de perspectivă să se gândească la alte echipe, cum ar fi Dinamo sau Viitorul. Și am putea continua cu exemplele despre cum nu se conduce, cum se manageriază sau cum se antrenează un club și o echipă de fotbal de primă ligă.

Poli nu mai are patronat de când cu interdicția de finanțare venită de la Curtea de Conturi. Însă și dacă ar fi avut, Nicolae Robu tot ar fi dat-o strategic cu menajarea sensibilităților. Chiar dacă ar fi negociat cu o sută de antrenori, primarul ar fi declarat că jocul merge bine, că antrenorul este asigurat de poziția sa și că stabilitatea la club e deosebit de necesară pe final de campionat. Așa o fi. Dumnealui își asumă, la urma urmelor, colapsul sau supraviețuirea Celei mai Poli dintre toate Poli. Primarul joacă la loterie când îl susține pe Florin Marin, dar își joacă și câteva procente din propria campanie electorală. Poate nu suficiente pentru a pierde alegerile, dar cu siguranță elanul poliștilor spre urna de vot nu va mai fi același ca acum patru ani, în situația în care proiectul moare sau eșuează oricum pe gura prăpastiei. Din motive care țin sau nu de administrația locală.

O declarație radiodifuzată a lui Cosmin Contra a complicat și mai tare poziția celor care, chiar dacă nu mai finanțează, totuși răspund de echipă. Conform lui „Guriță”, la Radio Timișoara, antrenorul cu pedigree spaniol ar antrena gratis pe Poli în final de stagiune. Un gest frumos, care poate ridica moralul echipei în aceste ultime meciuri, dar care nu cred că va putea schimba mult fondul problemei. Cu pregătirea fizică făcută de „domnul Flocea”, cu transferurile parafate deja de Daniel Stanciu, „Guriță” poate insufla eventual mai multă energie, motivare jucătorilor și interes din partea publicului, ceea ce nu e puțin lucru. Dar emoția debutului va trece, iar lipsa de rezultate va aduce în discuție situația cu jucătorii neplătiți și cu memorii depuse la comisiile federale. Va fi momentul în care Cosmin Contra nu va mai putea face pe sindicalistul, ca în vremea lui Marian Iancu, din simplul motiv că a știut la ce se înhamă atunci când și-a oferit ajutorul.

Mi-aș fi dorit să-l avem antrenor pe Cosmin Contra, dar parcă nu în acest moment și nu în condițiile propuse de el. Poli are nevoie de Cosmin Contra pentru un proiect european, de lungă durată, nu pentru supraviețuire. Pentru minimum două sezoane, nu pentru zece etape, până la concretizarea unor oferte din Primera. Pentru scăparea de B nu este suficientă instalarea lui „Guriță”, iar pentru mai mult, nu depinde de el. „Guriță” își poate permite mediocritate în campionatul spaniol, unde antrenează ce i se oferă, dar în micul nostru fotbal ambițile sale trebuie să fie mult mai înalte. Îi poate promite primarul Robu așa ceva lui Cosmin Contra? Va fi în stare administrația locală să treacă în pauza de vară de colapsul organizatoric de după decizia Curții de Conturi? Acel plan B de care vorbea edilul Timișoarei chiar există sau e o Fata Morgana cu atleți ghanezi? Ori poate chiar retrogradarea va fi un plan B în actualele condiții financiare și legislative din sportul românesc?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

5 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

57 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

20 de ore ago