Categories: Primăria Timişoara

Primaria ar putea sa fi calculat gresit chiriile ANL majorate! Oamenii ar putea primi bani inapoi

Chiriașii ANL care au protestat pentru că nu-și pot cumpăra locuințele ar putea primi înapoi o parte din banii plătiți pe chirii. Primarul Nicolae Robu spune că e posibil ca modalitatea de calculare a chiriei majorate să fi fost greșită și crede că nu va fi nevoie de instanță.

Chiriașii ANL din blocurile B9 – B12 au protestat săptămâna trecută, exasperați de chiriile mari pe care trebuie să le plătească, dar și de faptul că nu-și pot cumpăra locuințele, deși ar avea acest drept prin lege. Cei care au împlinit 35 de ani achită acum, în fiecare lună, 530 lei pentru o cameră, respectiv 652 lei pentru două camere, la care se adaugă cheltuielile de întreținere. În momentul în care s-au mutat, chiriile erau 42 și 57 lei. Primarul Nicolae Robu spune acum că problemele birocratice care împiedică vânzarea apartamentelor vor fi rezolvate în cel mult trei luni. „Luni am avut o discuție cu doi dintre reprezentanții chiriașilor. Am promis că în maximum trei luni se vor finaliza toate aceste demersuri birocratice și se va putea trece la vânzarea locuințelor. Urmăresc personal situația. Voi cere o analiză a modului in care s-au calculat chiriile, există suspiciunea că a fost o eroare și ca acestea trebuie să fie mai mici. Nu mă pot antepronunța, dar pare că s-a greșit. Legea prevede și algoritmul după care se calculează chiria. Există o ambiguitate undeva. Valoarea de inventar a imobilului trebuie împărțită la suprafața utila a apartamentelor sau la suprafața desfășurată, mai puțin casa scării. La Timișoara s-a făcut împărțirea la suprafața utilă”, explică edilul.

Conform acestuia, în țară, situația blocurilor ANL diferă de la localitate la localitate. În unele localități, unde împărțeala s-a făcut la suprafața desfășurată, chiriile sunt sensibil mai mici decât la Timișoara, dar există și localități în care chiriile sunt mult mai mari. Robu a cerut să se facă o analiză a situației. „Ieri am aflat pentru prima dată că nu s-a făcut corect calculul. Vreau să spun că nu există niciun interes al primăriei să nu se vândă apartamentele, ca să facem bani din chirii”, a mai spus edilul. Robu susține că, dacă se va dovedi că toate calculele au fost făcute greșit, oamenii își vor primi banii înapoi. „Consider că pot primi banii înapoi, direct, fără proces. Dacă voi obține aviz de legalitate pe acest demers, vom da banii înapoi. Așa mi se pare că e corect, nu sunt adeptul păcălirii cetățenilor de către autorități”, a conchis edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

20 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

57 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago