Scrisoare Pastorala la Sarbatoarea Invierii Domnului

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2016

Alexandru, din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitului popor credincios har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Ziua Învierii ! Să ne luminăm cu prăznuirea,
și unul cu altul să ne îmbrățișăm.
Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi;
să iertăm toate pentru Înviere”.
(Din Stihirile Paștilor)

Cristos a înviat!

Iubiți frați întru preoție, iubiți credincioși,

După Învierea Sa din morți, timp de patruzeci de zile, până la Înălțare, Isus Cristos S-a arătat de mai multe ori.

Este prima duminică a Bisericii, ziua în care Domnul înviat se întâlnește cu ucenicii Săi. Vremea bucuriei a sosit! Cel care vine viu în mijlocul alor Săi, este același care a luat asupra Sa suferința Crucii. Acum va face din ei propovăduitori ai misterului Său și slujitori ai iertării Sale.

„Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Isus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă! Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul. Și Isus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. ” (cf. Ioan 20,19-21).

Asupra lor îl trimite pe Spiritul Sfânt așa cum Tatăl Îl trimisese asupra Lui la Botez, pe când își începea misiunea.

„Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Spirit Sfânt; Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (cf. Ioan 20,22-23).

mesian

Aici Isus Cristos întemeiază Taina Sfintei Spovedanii și dă apostolilor și succesorilor lor, episcopi și preoți, puterea de a ierta păcatele oamenilor.

În Sfânta Evanghelie după Luca, Isus Cristos ne spune: „așa este scris și așa trebuie să pătimească Cristos și așa să învieze din morți a treia zi. Și să se propovăduiască în numele Său pocăința spre iertarea păcatelor la toate neamurile, începând de la Ierusalim. Voi sunteți martorii acestora” (cf. Luca 24,46-48).

Iubiți credincioși,

Prin jertfa Lui Isus Cristos și prin Învierea Sa, noi am devenit fii ai luminii, moștenitori ai fericirii veșnice.

Moartea Lui a dat morții noastre putere de mântuire, iar Învierea Lui a redat tuturor viața cea veșnică.

Sfântul Părinte Papa Francisc a inaugurat la 8 decembrie 2015, în Biserica Catolică, Anul Sfânt al Milostivirii, perioadă de timp în care suntem invitați să descoperim chipul milostivirii lui Dumnezeu. Ori chipul lui Dumnezeu îl descoperim în persoana Fiului Său Isus Cristos făcut om.

„Milostivirea divină! Iată darul de Paști pe care Biserica îl primește de la Isus cel Înviat și îl oferă omenirii” (Sfântul Papă Ioan Paul II).

Milostivirea lui Dumnezeu se exprimă în mod absolut în Isus Cristos. Isus este revelarea și întruparea milostivirii lui Dumnezeu. În Noul Testament, sacrificiul Fiului pentru mântuirea omenirii implică revelarea completă a misterului milostivirii. A crede în Fiul răstignit înseamnă „a-L vedea pe Tatăl” (Ioan 14,9), pentru că „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe Fiul Său unul-născut, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3,16). Această iubire a lui Dumnezeu ne descoperă „chipul milostivirii” în patima, moartea și învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Mila lui Dumnezeu a fost atât de mare încât L-a dăruit pe Unicul Său Fiu pentru a ne răscumpăra din sclavia diavolului și a păcatului pentru a deveni fii vrednici de împărăția Sa. Toată istoria mântuirii nu este altceva decât o dovadă constantă a iubirii lui Dumnezeu pentru ființa umană.

Venirea lui Isus în lume, acceptând sărăcia, suferința, batjocura și condamnarea la moarte, ne face să ne întrebăm: oare trebuia ca Fiul lui Dumnezeu, El însuși, să sufere? Suferința ce a îndurat-o Isus a fost prețul unei iubiri ce nu poate fi înțeleasă de om. O iubire infinită a lui Dumnezeu față de om, pe care a voit să-l reabiliteze, să-l ridice din starea păcatului originar. Această iubire nemărginită a lui Dumnezeu este de fapt milostivirea lui Dumnezeu, vizibilă în Isus Cristos, om și Dumnezeu.

Milostivirea divină s-a revărsat și asupra Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Biserica noastră, după patruzeci și unu de ani cât a stat persecutată, martirizată, înmormântată, a fost reînviată de Mântuitorul Isus Cristos. Această Biserică a devenit vie în viața poporului nostru.

Se cuvine a aduce mereu mulțumiri lui Dumnezeu pentru mila Sa cea mare pentru întregul neam omenesc dar și pentru această Biserică martiră, Biserica Română Unită cu Roma.

Noi nu suntem chemați numai se ne bucurăm de milostivirea divină, ci suntem chemați să fim și noi milostivi față de alții, față de cei de lângă noi, față de cei în suferință. Isus ne învață: „Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6,36) și „Fericiți cei milostivi, că aceia milă vor afla” (Matei 5,7).

Iubiți credincioși,

Congregația pentru Cauza Sfinților din Roma, urmare solicitării Noastre, la data de 2 decembrie 2015 a emis Declarația din partea Sfântului Scaun Apostolic al Romei prin care se acordă „Nulla osta”, ceea ce înseamnă „fără piedici”, în cauza Beatificării și Canonizării Servei lui Dumnezeu Rafila Găluț, laică, originară din Bocsig, județul Arad, din Eparhia de Lugoj.

În prezent, la nivelul Eparhiei noastre se desfășoară etapa de anchetă eparhială, lucru care presupune întocmirea dosarului despre viața, virtuțile, faima de sfințenie și despre semnele Servei lui Dumnezeu Rafila Găluț, dar și despre fenomene extraordinare precum stigmate, profeții, apariții.

Iubiți credincioși,
Iubiții mei fii sufletești

Sfintele Paști să fie pentru noi începutul unei vieți spirituale mai profunde, să înlăturăm toată ura dintre noi și să facem loc dragostei.

Cristos Înviat să sălășluiască în sufletele noastre.

Fiecare creștin să-și pună întrebarea: Ce reprezintă pentru mine Învierea Domnului? Cred eu în cuvintele lui Isus Cristos care a învins moartea și ne spune: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25) ? Dacă nu credem, să ne rugăm și noi: „Doamne, ajută necredinței mele!” (cf. Marcu 9,24).

Cu aceste gânduri, Îl rog pe Isus Cristos, Cel înviat victorios, să vă dăruiască pace, sănătate și să vă umple sufletul și viața de bucuria Învierii Sale.

Sărbători fericite!

Cristos a înviat !

Cu arhierești binecuvântări,
Alexandru
Episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

carmen a spus: (mai 2nd, 2016 at 09:52 )

După Învierea Sa din morți, timp de patruzeci de zile, până la Înălțare, Isus Cristos S-a arătat de mai multe ori.
Cand? Unde? Cum? Unde, cand si cum s-a inaltat la Cer? Ha!Ha!Ha! Cel putin musulmanii sustin ca nu era Isus cel de pe cruce ci altcineva! Vai de Lume si de lume vai in mileniul trei tot cu povestei!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene

Visul luptei pentru titlu s-a încheiat prea repede pentru CSM Lugoj, care deşi a avut parte de un sezon regular foarte bun nu a putut trece de primul tur din play-off. CSO Voluntari 2005 s-a impus astfel cu 2-0 la general în duelul cu CSM Lugoj, după 3-1 în deplasare şi 3-0 (25-23, 26-24, 25-12)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Start campanie de admitere la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
British International School of  Timișoara se mândrește să aibă prima generație de absolvenți care va susține examenele pentru diploma de Bacalaureat Internațional la sfârșitul acestui an academic. Școala a demarat procedura de admitere pentru anul școlar 2024-2025 atât pentru școala primară, cât și pentru gimnaziu și liceu. Un număr de 33 de elevi sunt pregătiți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul British International School of Timișoara a deschis procedura de înscriere pentru anul școlar 2024-2025/FOTO
Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
Top