Gaura de 500.000 de euro pentru Primaria Sinandrei. De vina, o firma proaspat intrata in insolventa

Primăria Sînandrei susține că este prejudiciată de o firmă cu care a încheiat un contract de concesiune în urmă cu 14 ani Reprezentanții administrației locale acuză societatea Terminal West SRL, controlată de controversatul afacerist Nicolae Man, că a reușit să obțină terenuri în comună la prețuri mult sub cele de pe piață și refuză să-și plătească datoriile către bugetul local. Acum firma a cerut intrarea în insolvență.

Problemele între administrația din Sînandrei și Terminal West SRL au debutat în 2002, când cele două părți au încheiat un contract prin care societatea dobândea dreptul de concesiune, pe o perioadă de 49 de ani, asupra unei suprafete de 150 ha pe raza comunei. În contract se stipula „dreptul concesionarului de a cumpăra terenul în situația în care face dovada începerii execuției efective a investiților, în termenul de un an de la obținerea autorizației de construire”. Tot în acest contract s-a stabilit prețul de vânzare al terenului, la valoarea de 451 euro/ha. Cinci ani mai târziu, în 2007, Terminal West SRL a cerut primăriei să-i vândă terenul, solicitarea fiind însă respinsă. Firma a apelat la instanță și a câștigat procesul. Astfel, societatea a obținut reptul de a cumpăra terenul la prețul stabilit cu cinci ani în urmă. Reprezentanții primăriei spun însă că la vremea cumpărării terenului, un hectar la Sînandrei costa sute de mii de euro.

Problemele nu s-au încheiat aici. În 2016, oficialii comunei și reprezentanții Terminal West au ajuns din nou într-un conflict. De data aceasta de vină erau datoriile pe care firma le avea către bugetul local, sume acumulate în mai bine de doi. „În urma demarării procedurii de recuperare a creanțelor fiscale de la toți datornicii Primăriei Sînandrei s-a ajuns și la marii datornici. Astfel, Terminal West înregistrează o creanță restantă în valoare de peste 500.000 de euro, creanță neachitată până în prezent”, transmit reprezentanții primăriei care a trecut la executarea silită. Cu toate că bunurile firmei au fost evaluate la suma de 6,3 milioane de euro, Terminal West a făcut cerere de intrare în insolvență.

Aceasta a fost introdusă pe data 8 iunie a.c. și, extrem de suspect, a doua zi, pe 9 iunie, a fost admisă. „Toți ne întrebăm cum o societate care dorea să scape până acum câteva zile de la dispariție încearcă acum prin manevre de neimaginat pentru un justițiabil de rând să devină insolvabilă cu girul instanței. Și să nu uităm că discutăm despre o societate care deține în patrimoniu bunuri imobiliare în valoare de 6.300.000 de euro”, spun cei din primărie. Răspunsul poate fi găsit în faptul că pe data de 15 iunie trebuia să aibă loc o licitație publică organizată de executorul fiscal din cadrul primăriei, prin care se putea recupera datoria de o jumătate de million de euro. Primarul Claudiu Coman afirmă că procedura de executare silită s-a făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale, debitorul fiind înștiințat de acțiune. Mai mult, existau persoane interesate care să achiziționeze bunurile care făceau obiectul executării silite. Acum, aceasta a fost blocată chiar de justiție, cu o grabă mai mult decât suspectă. Mai trebuie spus că în spatele firmei Terminal West se află controversatul om de afaceri Nicolae Man, condamnat într-o primă instanță pentru fapte de corupție.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

41 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

56 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago