A inceput cu flotari, s-a terminat cu… Marele Gatsby – drumul Timisoarei spre Capitala Culturala

Mai puțin de două săptămâni ne despart de momentul în care, pe data de 16 septembrie, se va decide numele Capitalei Culturale Europene – 2021. În cursa pentru „marele premiu” au rămas patru orașe: Baia Mare, București, Cluj și Timișoara, la „bursa pariurilor” ultimele două fiind și principalele favorite. Dacă ne luăm după Vasile Blaga, „trofeul” e deja adjudecat de Cluj, însă e evident că încă nu există un verdict, ci, eventual, doar unele percepții. Normal că orice timișorean și-ar dori din tot sufletul ca Timișoara să câștige această competiție, care va aduce asupra orașului o serie de investiții, o mulțime turiști și, în consecință, un plus de dezvoltare. Dar oare s-a făcut tot posibilul ca Timișoara să câștige cursa? Sau, lăsând la o parte emoțiile și patriotismul local, merită Timișoara acest titlu?

Se știe, startul oficial al campaniei timișorene a fost destul de greoi, după mai multe acțiuni sporadice lipsite de coerență. Orice chermeză, chef sau sindrofie ori filmulețe făcute de amatori purtau la un moment dat „marca” de „Timișoara – capitală culturală”. Când să înceapă campania coerentă, ce să vezi? S-a dorit un fel de lansare năstrușnică, în opinia organizatorilor, dar care a stârnit un imens val de proteste mai mult sau mai puțin bășcălioase. Exact, e vorba de provocarea cu cele 21 de flotări. Sau 21 de genuflexiuni, au fost îngăduitori inițiatorii. Și asta, la puțin timp după ce un cor din Olanda a fost izgonit din Piața Operei de polițaii locali. Că, deh, cultură să fie, dar să știe și milițienii! Deci după ce s-au stors creiere și s-a muncit zi și noapte, cu asta s-a dat startul: flotări culturale.

Ce s-a mai făcut în Timișoara? Un ONG care să se ocupe de această competiție, patronat de unul din frații Cristescu, oameni care în general se bagă doar acolo de unde se pot scoate bani. Îi dau cuvântul aici cunoscutului regizor timișorean Florin Iepan: „Se cunoaște puțin faptul că, dacă Timișoara câștigă titlul de capitală culturală europeană, primăria și consiliul județean sunt obligate să finanțeze cu zeci de milioane de euro din fonduri publice un ONG condus de omul de afaceri Emil Cristescu. Aveți sau nu o problemă legată de acest aspect?”. Era o întrebare nepusă la o confruntare electorală cu candidații la primărie la alegerile locale.

În fine, s-au mai făcut tot felul de acțiuni, mai mult sau mai puțin clare, iar în final a fost întocmit un dosar, despre care se spune că ar fi extrem de bine documentat. Așa o fi! În trecere spus, printre acțiunile menționate a fost și lansarea unui volum scris de soțul doamnei care conduce ONG-ul amintit mai sus. Iar finalul acestei cursei a fost de-a dreptul apoteotic: un chef de fițe printre exponatele Muzeului de Artă. Cică o „rafinată” imitație la „Marele Gatsby”. Filmul, nu cartea! Chermeză pe care directorul muzeului continuă s-o apere, cu toate că atât primarul Nicolae Robu, cât și președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, au afirmat că a depășit limitele bunului simț. Dacă nu al legii. Dar cum să n-o apere, atâta timp printre invitații la „maimuțăreala” Gatsby s-a numărat și unul din frații Cristescu, acești Mecena ai familiei Neumann? Că la Timișoara, totul se face în gașcă și în familie.

În consecință, care ar fi pe scurt diferențele dintre Cluj și Timișoara în această competiție? Clujul are deja tradiționalul Festival TIFF, noi avem o imitație vulgară la „Marele Gatsby”. Clujul are Untold, Timișoara o imitație la un festival sârbesc. Clujul are infrastructură, stadion, sală de sport, hoteluri care pot găzdui oameni care vin la mari evenimente. Noi avem câta infrastructură, n-avem stadion și nici sală de sport, iar cele mai multe dintre hoteluri sunt proiectate pentru susținerea turismului sexual, practicat mai ales în anii 90. În fine, la Cluj a venit Mario Vargas Llosa pentru a susține candidatura, dar noi îi avem pe frații Cristescu să sprijine demersul. De partea cui e avantajul?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Marcela a spus: (august 31st, 2016 at 09:49 )

Domnu Ino, esti cam pe langa subiect scumpule. Cine te-o platit de data asta? Hai, pa!

Carol a spus: (august 31st, 2016 at 10:48 )

Din fericire noi avem bienala Art Encounters, pe care Clujul nu o are. E adevarat insa ca Fratii Cristescu nu au avut si nu au nicio treaba cu acest eveniment. N-ar intelege nimic din acest demers.

anteconbega a spus: (august 31st, 2016 at 11:23 )

Marcela mamă, nu poţi compara Clujul, oraş cultural de tradiţie, cu Timişoara noastră dragă, oraş industrial şi negustoresc de tradiţie. Dacă ar participa la concursul Capitală IT a României, ar merge. Pa şi pu!

Martinasi Haules Baules a spus: (august 31st, 2016 at 12:09 )

Dar cu tiganii Martinas ce facem..? Ei unde sa mai petreaca bre..? Radem glumim, dar tiganul fara bacalaureat Marcel Martinas (fost hot de buzunare, fost vanzator de masini furate, fost gigolo si hotoman de afaceri) impreuna cu domnita Diana Vitan Martinas, ne explica prin interneturi si prin sali pline de umanoizi in transa, cam ce e bine si ce e rau in viata.

Astfel de maimutoi infractori si-au creat carare aparent de succes prin viata, ceea ce oglindeste boala cumplita de care sufera societatea fara valori si educatie in care traim.

drucker a spus: (august 31st, 2016 at 13:09 )

Ne place sau nu , trebuie sa fim obiectivi : Clujul e cu 15-20 de ani inaintea Timisoarei .Cine a fost in ultimii ani acolo a remarcat suprematia Clujului din toate punctele de vedere (infrastructura , stadion sala de sport , curatenie , ospitalitate ).
Grija edililor locali din Timisoara in ultimii 15 ani a fost de a da tiganilor cat mai multe proprietati si daca se poate in centrul orasului
Orasul pe care pretindem ca il iubim nu mai este al nostru , ci e impartit intre tigani si Cristesti .

Tricane a spus: (august 31st, 2016 at 14:27 )

o alta competitie culturala pe care Timisoara o are si Clujul – nicio speranta – este Verde pentru biciclete! Plus campionatul cultural de Frisbee si manifestarea de traditie Nunta de tigani pe spatiile verzi din fata Catedralei

ion a spus: (septembrie 1st, 2016 at 16:25 )

n ar fi fost mai ok sa ne apropiem de o fosta capitala culturala de succes din europa si sa ii copiem strategia si tot ce tine de succesul in cauza.

antirob a spus: (septembrie 2nd, 2016 at 08:59 )

clujul, „oras de traditie” comunisto-militaro-patriotarda a avut 12 ani de… Funar. Noi compensam cu 8 de Lae.Clujul a avut Caritas noi Carpaci.Clujul l-a avut pe Emil Boc, care a condus orasul in calitate de prim ministru al Romaniei, Timisoara a avut, are si va avea ostilitatea capitalei indiferent de regim, politicieni – si putem continua pana maine.

Niciun oras din Romania nu merita titlul de „Capitala culturala…”, n-avem nici macar un oras cat de cat european – asa ca sa o lasam balta.Probabil va fi desemnata Marsilia, dar sa vedem.

birlic a spus: (septembrie 4th, 2016 at 10:28 )

Pe cand Verde pentru triciclete si trotinete?Totul e o toana de-a cristestilor, aripa pesedista.

anteconbega a spus: (septembrie 4th, 2016 at 21:11 )

Azi pe TV-urile nationale se facea campanie maximă penru Baia-Mare. Oras mic, ca Sibiul, sanse mari, domnu* Noaiman!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis

Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara

Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de Tineret. Acesta se dispută la Plopeni, în sistem eliminatoriu. În sferturi, băieții în alb-violet au trecut de HC Buzău, cu 32-29 (18-12). Darius Bran a înscris 9 goluri și a dat 3 pase decisive, Turcitu și Burzo au punctat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă

Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand
Localitatea Otelec, găzduiește în această sâmbătă, un Concurs Internațional Gastronomic, în organizarea  Asociației Ótelek Magyarul Magyarokért. Evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție și are loc în proximitatea fostului port din localitate. Cu această ocazie, STPT va oferi o cursă specială, navală, pe Bega, între Timișoara și Otelec. Evenimentul are caracter internațional, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu vaporașul de la Timișoara la Concursul Internațional Gastronomic, la Otelec. Bucătarii din Serbia sosesc pe apă/FOTO
TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Proiectul își propune își propune să activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția-multimedia TRIAJ, versiunea reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa/FOTO
Alin Nica, președintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi sunat participanții la o dezbatere despre regionalizare, programată la aceeași oră, la Palatul Administrativ, cu ședința de guvern adusă la Timișoara, care ar urma să aibă loc în sala Multifuncțională, din aceiași clădire. I-au intimidat și le-au cerut să se retragă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara
Top